Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

27.07.2018:  Este implicat oare pseudopreședintele Igor Dodon încă într-o afacere dubioasă?
După cum a devenit cunoscut, tenderul pentru construcția mult trîmbițatei «Arena Chișinău» la Stăuceni a fost cîștigat de compania turcă de construcții Summa. Despre aceasta se pot spune doar lucruri bune: activează în Moldova timp de aproape 20 de ani, printre proiectele ei de succes se numără reparația Aeroportului Internațional de la Chișinău, reparația clădirii Spitalului Clinic Republican, construcția Radisson Blu Leogrand Hotel, a Centrului Medpark, reconstrucția Casei de Cultură de la Comrat și altele.

Dar faptul că anume Summa s-a dovedit a fi unicul participant la respectivul tender trezește gînduri triste. Și asta deoarece pentru toți oamenii cu judecată sănătoasă este clar că «Chișinău Arena» este un proiect șarlatanesc al Partidului Democrat, pus la cale cu scopul de a spăla bani murdari și de a fura de la stat 70 hectare de pămînt excelent.

Cel «ales de către întregul popor», adică Dodon, nu pare să facă parte din categoria oamenilor cu judecată rațională. Supoziția noastră se bazează și pe faptul că, protestînd aprig împotriva lezării în drepturi a limbii ruse (dar și mai aprig — împotriva lezării propriilor prerogative), împotriva românizării, împotriva noii strategii de apărare a țării și încă împotriva la multe altele, dumnealui nu și-a exprimat în nici un fel și nici măcar o singură dată atitudinea sa față de proiectul «Chișinău Arena». Situația fiind asta, fără să vrei, te întrebi: oare nu cumva Igor Dodon este angajat la acest proiect?

Dovezi directe nu există, în schimb, există o ciudată coincidență: președintele Companiei Summa, Selin Boran, din 2 februarie, anul curent, este inclus în componența consiliului economic de pe lîngă «președinte». Asta ca și cum nu vorbește despre nimic, dar, fiți de acord, te pune, totuși, pe gînduri.

Cu atît mai mult că legăturile domnului «președinte» cu turcii se întăresc văzînd cu ochii. Eu, cum se spune, Dumnezeu mi-e martor că nu am nimic contra poporului turc sau a autorităților turce, dar reparația rapidă a președinției, referitor la care Dodon a convenit cu Erdogan, ne pare o afacere extrem de dubioasă. Și asta pentru că respectiva înțelegere este absolut lipsită de transparență.

«Turcia a decis să finanțeze în totalitate lucrările de reparație a edificiului Președinției, totodată, lucrările de reparație trebuie să fie finisate către luna mai, anul 2018. Acest lucru a devenit posibil datorită înțelegerilor prealabile cu Președintele Republicii Turcia, domnul Erdogan, la rugămintea mea», a scris Dodon pe pagina sa din rețelele de socializare.

Nici în unul din discursurile sale publice, Igor Dodon nu a spus nici un cuvînt referitor la condițiile în care președintele unui stat străin intenționează să investească bani într-un edificiu în care să activeze șeful altei țări, sau ce avantaje va obține el ca rezultat al acestor acțiuni. Unica informație făcută publică a fost despre denumirea companiei de construcții din Turcia, care va executa respectivele lucrări de reparații — Sonbay.
Al treilea Președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, a declarat la unul din posturile de televiziune din Moldova că Dodon a căzut de acord să-i permită Turciei să construiască o moschee în Moldova în schimbul reparației edificiului Președinției. Dodon, desigur, a combătut învinuirea lui Voronin, dar, deoarece este înglodat în diferite înșelăciuni, nu a fost deloc convingător.

De altfel, mai există o versiune, și ea pare a fi destul de verosimilă. Se vehiculează zvonul că, în perioada anilor 2016- 2017, în complicitate cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, Igor Dodon, prin scheme tenebre, a reușit să deschidă acces în Rusia timp de doi ani recoltei de fructe și legume turcești (sancționate în Rusia), prezentîndu-le ca moldovenești. În felul acesta, el i-a făcut una și bună «celui mai bun prieten al său», Putin, care anterior promisese că, pentru cetățenii ruși morți în Siria din cauza rachetelor turcești, el va face astfel ca «roșiile turcești să putrezească».

În fine, dar care-i, totuși, costul problemei? Inițial, Dodon a făcut-o pe niznaiul: «Cît vor cheltui ei pentru asta — deocamdată nu se cunoaște». Dar, după cum se știe, pînă la urmă, adevărul totuna iese la iveală. Astfel, foarte degrabă s-a aflat că turcii intenționează să investească în respectivele lucrări de reparații suma de 7,18 milioane de euro. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, consideră această sumă una excesivă. «Pentru aceste lucrări nu e nevoie nici măcar de un milion de euro. Ar fi suficiente și 200-300 de mii, pentru ca Președinția să arate în mod normal. Doar, de fapt, a avut de suferit doar primul ei etaj și blocul în care se afla cantina. După 7 aprilie, noi am reușit să schimbăm geamurile și să facem reparație la etaje», a subliniat el.

Dar Dodon a dorit să mărească numărul de oficii pe seama suprafeței coridoarelor. Vedeți dumneavoastră, suita lui nu încape în oficiile existente. Afonea «întregului popor» uită că edificiul Președinției nu se află în proprietatea lui privată, de aceea propriile sale fantezii arhitecturale trebuie să le țină pentru sine. Într-un fel, parcă e și incomod să-i amintești acestui domn că, în Președinție (de altfel, ca și în funcția sa) el este un oaspete. Dacă el, bineînțeles, nu se crede pe sine președinte pe viață al țării cu apartamente personale în centrul capitalei…

Cît privește aspectul etic al problemei, sîntem de părerea că cel ce deține funcția de președinte al țării, în cazul de față Dodon, nu are dreptul să primească asemenea cadouri. Cît privește aspectul juridic — mijloacele alocate pentru reparația edificiului Președinției, pe care o înfăptuiește o companie turcă, trebuie să fie prevăzute printr-un acord bilateral și ratificate de Parlamentul Moldovei în baza legii cu privire la actele de drept internațional. Oricare alte variante nu sînt altceva decît corupție la nivelul primelor persoane din stat și imixtiune în treburile interne ale țării.

Dar pe Dodon asta nu-l jenează deloc. Termenul de deschidere a palatului prezidențial a fost mutat și fixat pentru Ziua Independenței — 27 august a. c. La noi vine Erdogan…


IVAN LECAREV


comunist.md
0 
| încă
înapoi »