Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

08.10.2018:  (doc) Propunere îndrăzneață din partea PCRM: Comuniștii vor ca partidele să nu mai poată primi bani de la fundații de caritate
Partidul Comuniștilor a înregistrat un proiect de lege care să modifice modul de finanțare a partidelor. Astfel, PCRM propune că formațiunile politice să nu mai poată fi finanțare de către fundațiile de caritate.

În proiectul de lege se spune că de mulţi ani, Republica Moldova se confruntă cu problemele finanţării netransparente a partidelor politice și a fundaţiilor de caritate care sunt, în esenţă, spălare de bani.

„În ultima perioadă de timp se observă un nou fenomene și anume tendinţa politicienilor de a-i afilia Asociaţiile obștești sau Fundațiile de binefacere, care ulterior devin un instrument pentru finanţările netransparente a proiectelor lor politice. Majoritatea fundaţiilor oferă donaţii surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor, organizează concursuri, distribuie ajutoarele materiale persoanelor nevoiașe și categoriilor social vulnerabile, oferă gratuit servicii de consultanţă medicală, sponsorizează concertele dedicate hramurilor orae1or sau sărbătorilor religioase, sărbătorilor naţionale, amenajează spaţiile de joacă pentru copii, oferă bursele pentru elevi, activităţi pentru seniori în numele politicienilor pe care-i reprezintă. O parte din aceste organizaţii ascund rapoartele financiare și numele donatorilor de public, de presa, cât și de instituțiile statului”.

Autorii proiectului mai subliniază faptul că din cauza unei lacune legislative, cheltuielile acestor organizaţii de caritate nu sunt trecute pe seama partidelor politice, prin urmare acestea beneficiază de publicitate fără ca vreo instituţie a statului să contabilizeze cheltuielile. Prin intermediul a acestor organizaţii de caritate, partidele politice adesea ocolesc legea și primesc finanţări din afara ţarii, fapt care este interzis expres de legea privind partidele politice. De regulă, organizaţiile de caritate ale politicienilor devin mai active in perioada alegerilor, fiind un instrument de lustruire a imaginii fondatorului sau a partidului. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează a fi organizate în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanţare ilicită a activităţilor electorale, având în vedere interesul anumitor forţe politice de a acapara sau a menţine puterea în stat.

PCRM face trimitere la asociaţia Promo-LEX, care în 2018 a efectuat un studiu cu privire la finanţarea partidelor politice în Republica Moldova. Acest studiu a demonstrat că în Moldova instrumentul transferului de imagine în activităţile promoţionale, de la fundaţiile caritabile ori SRL-uri care conţin în denumiri nume de politicieni sau sunt asociate cu anumiţi politicieni lideri de partide politice, se utilizează tot mai des și mai des.

„Totodată, conform legislaţiei în vigoare, fundaţia este o organizaţie necomercială, apolitică, care nu trebuie să acorde asistenţă politică sau electorală niciunui concurent sau actor politic. Însă, utilizând instrumentul transferului de imagine, prin activităţile sale, fundaţiile care conţin în denumirea lor numele politicienilor sau sunt asociate cu anumiţi politicieni (partide politice) se implică indirect în activităţi de promovare politică, fapt interzis de legislaţie și mai îngrijorător este faptul că în anturajul fundaţiilor patronate de politicieni sau a companiilor care le finanţează sunt persoane vizate în investigaţiile pe marginea crimełor financiare de amploare. Acest fapt trezește mari senine de întrebare despre provenienţa banilor și, eventuala, creare a unui circuit prin care marea corupţie politică alimentează campaniile politice, care la rândul lor vor acoperi crimele din trecut și cele viitoare. Lipsa de transparenţă a fundaţiilor agravează și mai mult aceste îngrijorări. Astfel, proiectul de lege elaborat vine să înlăture lacunele legislative create și descrise supra”, se mai arată în argumentarea necesității acestei legi.

Proiectul urmează să fie aprobat de Comisiile parlamentare și să fie analizat în plen.


Sursă: unimedia.info
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania