Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

12.10.2018:  Air Moldova: scufundări periculoase. Privatizarea companiei aeriene de stat Air Moldova — este legalizarea capitalului furat
În legătură cu înregistrarea acesteia s-a iscat un scandal (cu implicarea CNA), însă, prim-ministrul Pavel Filip «i-a scos» pe ai săi și, începînd cu a doua jumătate a anului 2016, s-au înregistrat primele zboruri. Unde mai pui că noii companii începuse să-i revnă cele mai profitabile curse, care anterior erau asigurate de compania Air Moldova. Scopul este foarte clar: de a falimenta unica compania aeriană de stat pentru ca, ulterior, să poată fi vîndută pe nimic.

Meditații despre ne profitabilitate

Evident, transportul aerian reprezintă piața cu o concurență serioasă, unde este foarte important calculul coraportului preț-calitate. Respectiv, uneori se întîmplă ca companiile aeriene să suporte pierderi, spre exemplu, din cauza faptului că implementează politici tarifare incorecte, reduc prețurile pentru a atrage cît mai mulți pasageri. Dar, în acest caz, pierderile suportate de la fiecare pasager, care zboară cu reducere, cresc și blochează profiturile posibile de la pasagerii de clasa lux (același lucru s-a întîmplat cu compania aeriană rusă «Transaero»).

În afară de aceasta, conform raportului global al producătorilor de bază, piața transportului aerian crește stabil, ceea ce înseamnă că, în general, este profitabilă (datele concrete pot fi examinate pe site-ul airbus.com).

Cazul cu Air Moldova are specificul său — ucrainean. În legătură cu situația instabilă din țara vecină, acum, mulți preferă să ajungă în Rusia cu avionul. Trenurile spre această direcție merg aproape goale, fluxul de pasageri s-a redus considerabil. Respectiv, în 2017, volumul vînzărilor serviciilor Air Moldova a ajuns la 2,9 miliarde de lei, cu 9 la sută mai mult decît în 2016. Compania se afla, de facto, în creștere și nu a existat necesitatea de a o vinde urgent.

De unde cresc picioarele

În septembrie 2017, ministrul Economiei — Octavian Calmîc a declarat că compania Air Moldova, de rînd cu alte obiecte strategice, nu va fi supusă privatizării mai devreme de anul 2019. Or, pentru asemenea obiecte de stat sensibile privatizării «se impune o abordare specială și ajutorul partenerilor de dezvoltare în evaluarea prețului de piață al activelor, formele și termenii posibilei privatizări, pentru a primi la buget sume maxime de pe urma vînzării lor». Uite ce frumos a spus!

Punctul de vedere al ministrului Economiei, în particular și al Guvernului, la general, s-a schimbat radical după adoptarea Legii privind amnistia capitalului — 26 iulie anul curent. Și atît de rapid încît în seara aceleiași zile, Guvernul a anunțat despre privatizarea unui șir de companii de stat, inclusiv, Ar Moldova. Cuiva i se poate părea straniu, însă, pe noi care am văzut promulgarea fulger de către Igor Dodon a legii cu privire la implementarea sistemului electoral mixt, nu ne mai surprinde nimic.
Legea privind amnistia capitalului a fost adoptată de actuala guvernare cu un singur scop — de a legaliza ceea ce s-a furat din sistemul bancar al țării. (Legea a intrat în vigoare pe 1 octombrie, iar în ziua următoare, Air Moldova a fost pusă în buzunar. O nouă coincidență?).

«Autoritățile au făcut tot posibilul pentru ca procesul de adoptare a legii să fie maxim netransparent, iar procesul de privatizare să genereze o mulțime de întrebări referitoare la cum și de ce a fost privatizată Air Moldova», a remarcat expertul economic, Veaceslav Negruță. În opinia lui, datoriile companiei aeriene au fost exagerate de către un grup interesat reprezentat în cadrul firmei Civil Aviation Group. «Eu nu exclud că este vorba despre două buzunare, însă, aceste buzunare aparțin unei singure perechi de pantaloni», a rezumat Negruță.

Minciuni și numai minciuni!

Între timp, reprezentanții Partidului Democrat de la guvernare nu observă nimic ilegal în această tranzacție. «Principalul apărător» al democraților, Sergiu Sîrbu, a declarat că vinderea companiei Air Moldova este absolut legală și dacă cineva are dubii în legătură cu acest fapt, poate contesta decizia. Interesant, unde se poate contesta? În instanțele judecătorești ale lui Plahotniuc? Or, în parlamentul lui?

«Cel mai probabil, în gestiunea unui investitor privat, compania va avea mai mult succes decît în gestiunea statului», continuă Sergiu Sîrbu.

Iată așa! Sergiule, tu și ești «statul» la ora actuală. Înseamnă că tu ești ineficient. Eliberează, te rog fotoliul, iar noi vom așeza în el un deputat onest care va fi mult mai eficient.

De altfel, ce tot spun?.. Parlamentul deputaților onești este, deja, pregătit de însuși sistemul electoral mixt, proprietarul este cunoscut. Și, în general, «integrarea europeană» a Moldovei este în plină desfășurare, iar dacă cineva nu și-a făcut rezerve de sare și chibrituri, Păpușarul nu este vinovat!IVAN LECAREV

Sursa: IVAN LECAREV
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania