Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

04.11.2018:  Dragul nostru a venit...
Noul ambasador al SUA în Moldova, Derek Hogan a început să-și exercite obligațiunile

În conformitate cu moda politică americană, diplomatul a depus tot efortul să se prezinte în fața cetățenilor Moldovei ca unul de-al nostru.Adresarea lui video către locuitorii țării noastre (în limba moldovenească) a apărut imediat pe site-ul ambasadei. În acest mesaj, pe lîngă toate, el a comunicat că, pentru a se întîlni cu șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, direct din aeroport, a mers la cel mai apropiat restaurant național — să servească vin cu mămăligă și găluște. Ei, în acest caz, cred că nu-i peste mări și țări nici planul de obținere a cușmei.

De altfel, restul spuselor sînt tot atît de interesante. Mister Hogan și-a exprimat «respectul și admirația perseverenței Moldovei în ceea ce privește asigurarea independenței și edificarea societății bazate pe democrație, stabilitate și prosperare». Și a dat asigurări că «SUA a fost întotdeauna un partener de încredere al Moldovei, iar acest lucru va continua pe viitor». Cu siguranță, la acest capitol nici nu ne trebuie clarvăzători: așa va fi. În acest fel, ambasadorul a sugerat subtil că actualii constructori în «edificarea societății bazate pe democrație...» ș.a.m.d. conform textului, sînt pe placul Departamentului de Stat al US, iar substituirea acestora poate fi doar una echivalentă. Cum ar fi, spre exemplu, Maia Sandu.

* * *

În afară de noul ambasador, la noi s-au mai dislocat și emisari de peste ocean. Săptămîna trecută, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat avionul cu inscripția mîndră «United States of America» pe fuzelaj. Trebuie de menționat că, de regulă, această inscripție aparține aeronavelor guvernamentale ale SUA. Iar din avion au coborît senatorii John Tan, Jerry Moran, Roy Blunt și Susan Collins. Delegația americană era condusă de senatorul Richard Burr. Membrii delegației au avut întrevederi cu spicherul Parlamentului, Andrian Candu, vicepreședintele Legislativului, Valeriu Ghilețchi, deputații Eugen Carpov și Mihaela Spătari. Nu, nu cu fiecare în parte — prea mare bătaie de cap — cu toți odată.

Tema întrevederii a fost clară: prietenia împotriva Rusiei. Senatorii au promis să ajute Moldovei «în contracararea amenințărilor hibride». Totodată le-a dat asigurări «puilor lor de cățea» că-i vor susține în cadrul alegerilor parlamentare. În relatările presei pro-guvernamentale, acest fapt suna foarte solid: «părțile au convenit asupra unui răspuns adecvat și simetric amenințărilor de imixtiune externă în procesele electorale și democratice în țările din regiune și, mai ales, în Moldova în preajma alegerilor parlamentare».
Scuzați, asta cum? Americanii îi vor împușca pe români, după care moldovenii vor împușca americanii? Pentru că imixtiunea în desfășurarea alegerilor parlamentare, este cea mai probabilă, din partea României și SUA.

În afară de aceasta, guvernarea de la Chișinău a primit indicații referitoare la colaborarea Georgiei și Ucrainei în perspectiva ulterioarelor acțiuni împotriva Rusiei. Candu, asemenea unui elev corectat, a raportat că planul este chiar supra îndeplinit și că parlamentele celor trei țări ale Parteneriatului Estic intenționează să creeze o platformă pentru schimb de informații și combaterea amenințărilor hibride.

* * *

Pentru persoanele care știu să gîndească, nu este un secret faptul că Moldova este interesantă pentru SUA doar în context militar-strategic — în calitate de poligon și cîmp de luptă. În ochii americanilor, țara noastră este săracă, un stat eșuat, care prezintă interes exclusiv în contextul confruntărilor cu Rusia. Problema care preocupă cel mai mult SUA în raport cu RM este la suprafață: retragerea grupului militar al Rusiei din Transnistria sub lozinca substituirii misiunii pacificatoare existente pe o «misiune civilă cu mandat internațional pentru menținerea păcii».

În continuare — reintegrarea politică a RMN în Moldova ca și regiune cu statut special. În rezultat — crearea unui coridor sanitar cu Rusia în această regiune din Moldova, Ucraina și România. (În regiunea caucaziană vor fi aruncate în luptă Georgia și Armenia). Anume din acest considerent Moldova este preocuparea Congresului SUA. În afara senatorilor sus menționați, interes pentru «chestiunea moldovenească» manifestă și congresmenii David Price și Pete Olson. Cei doi au inițiat în Congresul SUA o rezoluție în susținerea integrității teritoriale moldovenești. Oare de ce SUA se amestecă în treburile statului suveran moldovenesc? Răspunsul este același: anume Americii îi revine (apriori) rolul principal în dezvoltarea democrației, securității și prosperării economice a Moldovei.

În decembrie 2017, în timpul voaiajului său la Washington, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, s-a întîlnit cu Pete Olson. Interesul personal al Păpușarului se vede cu ochiul liber: fără suportul american, acesta nu are, practic, nicio șansă să mențină puterea în țară. Iar aceasta este problema legată de bunăstarea și securitatea sa personală.

Iar pentru ca «binefăcătorii americani» să nu-l uite, Plahotniuc a trimis la ei un om de-al său: ambasador al Moldovei în SUA a fost numită Cristina Balan. Asta, deși madame în cauză nu are studii diplomatice și niciun fel de experiență în domeniu. Absolut nimic! După specialitate, Cristina Balan este economist, în cadrul Partidului Democrat ea a curat relațiile internaționale. A cura relațiile și a conduce o ambasadă — sînt, totuși, două lucruri absolut diferite, nu-i așa? (Această desemnare de top a fost avizată respectuos pentru partenerul său superior de către «alesul de tot poporul», Igor Dodon). Vlad Plahotniuc a anunțat în public că nu are dubii în privința Cristinei Balan. Înseamnă că așa trebuie să fie.

* * *

Ambasada SUA în Republica Moldova este parte componentă a mașinăriei birocratice americane și desfășoară politica formată în nucleele Departamentului de Stat și Cabinetul Oval de la Casa Albă. Această politică este orientată spre transformarea Moldovei într-o formațiune anti-rusă militarizată. Cu orice preț, prin orice mijloace.

Această politică a SUA în raport cu Moldova, avînd în vedere tot spectrul instrumentelor de influență a ambasadei SUA în RM, va fi determinantă pentru evoluțiile și șocurile politice complicate prin care va fi obligată să treacă Moldova în timpul apropiat.IVAN LECAREV

comunist.md
0 
| încă
înapoi »