Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

04.11.2018:  Unde nu e rău să fii șomer?
Cu cît mai mari sînt indemnizațiile pentru șomaj, cu atît e mai scăzut nivelul de criminalitate

Șomajul este un fenomen caracteristic pentru multe țări din lume și statele au grijă de acele categorii de cetățeni, care, dintr-un motiv sau altul, și-au pierdut locurile de muncă. Dar în comparație cu generozitatea lor, grija de care se bucură șomerii din Moldova noastră poate fi considerată o pomană vrednică de milă.

La începutul anului 2018, în calitate de șomeri, în Moldova au fost înregistrați 23 672 oameni, dintre care 15 702 sînt femei. În fiecare lună, această cifră crește cu aproximativ 3 mii de oameni. În situația dată, la începutul anului, indemnizație de șomer primeau doar 1504 persoane. Mărimea indemnizației în perioada cînd e plătită depinde de stagiul de cotizare al persoanei, precum și de salariul precedent, în mediu ea alcătuind suma de 1553,2 lei. Cu alte cuvinte, indemnizația unui șomer e mai mare, a altuia e mai mică — la fel cum sînt și salariile. Indemnizația se plătește de la 6 pînă la 12 luni.

Este un fapt demonstrat că șomajul influențează negativ starea psihică a oamenilor, starea de spirit a societății și nivelul criminalității. Pentru a evita aceste fenomene, statele permanent se preocupă de sistemele de ajutor material pentru cetățenii șomeri.

Vă vom aduce exemple privind mărimea și condițiile de plată ale indemnizațiilor de șomaj în țările europene (visasam. ru).

Austria: 55 % din venitul mediu pe ultimele luni (salariul mediu lunar în această țară e de 3500 euro), indemnizația minimă fiind de 825 euro.

Belgia: 65 % din venitul mediu pe ultimele luni (salariul mediu lunar pe țară — 3500 euro), deci, indemnizația minimă e de 995 euro.

Bulgaria: 60 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 327 leve (167 euro).

Ungaria: 60 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 246 euro.

Germania: 60 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 919 euro.

Olanda: 70 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 1300 euro.

Grecia — 359 euro, la calcularea mărimii indemnizației fiind luat în considerare salariul minim pe țară.

Dania: 90 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 1800 euro.

Italia oferă aceeași indemnizație pentru toți șomerii — 600 de euro.

Norvegia: 65 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 1502 euro.

Portugalia: 65 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 430 euro.

Franța: 57 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 843 euro.

Egipt: 60 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 75 euro.

SUA: 49 % din venitul mediu pe ultimele luni, indemnizația minimă fiind de 648 dolari americani, iar indemnizația maximă — de 2730 dolari americani.

Nici o țară nu oferă indemnizații pe un termen mai mic de un an. Cu indemnizații mari se poate lăuda Olanda. Aici pe zi șomerii pot primi circa 150 euro, în termene de la 3 luni pînă la 3 ani. Indemnizațiile din Austria pot ajunge pînă la 4020 euro pe lună, iar în cazuri aparte șomerul poate beneficia de un asemenea suport material pe parcursul a 9 ani. Mărimea indemnizației în fiecare țară se calculează într-un fel anume. Și chiar dacă prețurile la multe servicii în țările Europei sînt mai mari decît la noi, indemnizația pentru șomaj îi permite cetățeanului rămas fără lucru să ducă un mod de viață demn de om.

ANA VETROVA

comunist.md
0 
| încă
înapoi »