Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.11.2018:  …Ca și cleștele pentru baie
Igor Dodon, cel care ocupă funcția de președinte al țării, a fost la Paris

«Alesul de tot poporul» a fost în capitala Franței la invitația președintelui Emmanuel Makron — la festivitățile dedicate împlinirii a 100 de ani de la încheierea Acordului de la Compiegne, care a însemnat sfîrșitul Primului Război Mondial.

Evident, nu a fost invitat doar el, la Paris s-au adunat lideri mondiali și regionali de pe întreaga Planetă, circa 70 la număr. Vă imaginați ce motiv pentru sesiune fotografică, pentru care, din cauza provincialismului său, Dodon are o slăbiciune atît de mare! Și cum își mușca coatele «prietena lui de luptă»- bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care, de asemenea, se dă în vînd după selfie și care nu a fost invitată la Paris...

Dar nici Dodon nu a fost acolo în prim plan. Cît nu ai analiza cadrele ceremoniei festive nu-l poți vedea pe «alesul de tot poporul». Îmi aduc aminte de fraza dintr-un film de acțiune: «Ei, băiete, te-am recunoscut! Tu ai jucat rolul de soldat roman în «Cleopatra»? Erai al 132-lea în rîndul 56...». În ajunul decolării din Chișinău, Dodon, așa cum îi este caracteristic, a comunicat cu un aer satisfăcut de sine: «În cadrul forumului voi avea întrevederi bilaterale cu un șir de lideri europeni. De asemenea, în cadrul vizitei voi ține un discurs la «masa rotundă» la Adunarea Națională a Franței și voi oferi interviu surselor media franceze influente».

Interesant, știau oare liderii europeni despre onoarea care li se acordă? Cît ține de «sursele media franceze influente» am analizat site-urile «Figaro», «Le Monde», «Parisien» și «Frans Soire», dar nu am găsit nicio mențiune despre Dodon. Informații despre festivități sînt, despre Forumul Mondial care a urmat — este, evident, sînt informații despre Putin, Trump, Erdogan, Macron (cu toți ei s-ar fi întîlnit, chipurile, culegătorul de căpșuni de la Sadova), dar iată despre Dodon — nu sînt. Straniu, nu-i așa? Dar iată «vocile» socialiștilor moldoveni se înecau de-a dreptul în extaz, prezentînd sesiunea de selfie a lui Dodon drept un reper crucial în istoria Moldovei.

Consilierul municipal din Chișinău din partea Partidului Socialiștilor, Gaic Vartanian, a publicat fotografiile lui Dodon alături de cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele SUA, Donald Trump, sugerînd în comentarii că «în spatele fiecărei fotografii se pot ascunde acorduri». Dar pot și să nu se ascundă. Poate că e asemenea ca în banc: «Trump lui Dodon: «Ei, băiete, adu bere!» Dodon (confuz): «Eu sînt președintele Moldovei!» Trump: «Ei, atunci adu vin!».

A șocat de-a dreptul următoarea frază capodoperă într-o sursă media pro-Dodon: «Donald Trump, Emmanuel Macron și Recep Erdogan — doar cîțiva (evidențiat de autor) dintre liderii altor state, care se află la Paris împreună cu președintele Igor Dodon». Ce să mai: suita alesului de tot poporul este luxoasă.
Așa deci, ce avem real în consecință. În timpul aflării sale la Paris, Dodon s-a fotografiat alături de președintele SUA Donald Trump, cancelarul Germaniei Angela Merkel, președintele Franței Emmanuel Macron, președintele Ucrainei Piotr Poroșenko, președintele Turciei, Recep Erdogan, ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov. Iar acum, el are cea mai mare colecție de fotografii alături de liderii mondiali, are mai multe fotografii decît toți moldovenii care au mai fost anterior la Paris.

Numai că iaca belea: niciun șef de stat alături de care s-a fotografiat Dodon nu a publicat pe vreo pagină de socializare fotografii alături președintele moldovean. Ceea ce denotă faptul că acest «Curcan cu întrerupător» nu este luat în serios de nimeni, el este pur și simplu ignorat.

Așa că, ar fi fost mai bine dacă Dodon nici nu pleca la Paris și nu cheltuia banii publici. Cum cînta acum 40 de ani Vîsoțki: «... Vanea, Parisul are nevoie de noi — ca baia de un clește».


DMITRI CRÎMOV

comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania