Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.11.2018:  Nu uitați să închideți televizorul…
Televiziunea modernă a devenit un element inseparabil al vieții omului. Ea e cu noi permanent și pretutindeni

E cu noi la orice oră nu numai de zi, ci și de noapte. Televiziunea întotdeauna este gata să ne pună la dispoziție ecranul său azuriu, astfel că viața fără ea a devenit pur și simplu de neconceput. Bineînțeles, oamenii sînt diferiți. Dar pe toți îi unește unul și același lucru — dimineața lor începe cu includerea televizorului. Fără asta noi deseori nu putem adormi sau pur și simplu citi o carte.

Televiziunea are o influ¬ență colosală asupra dezvoltării personalității: omul de rînd zilnic vizionează diferite emisiuni televizate timp de 6 ore din 24. Adică, aproape un sfert din viața sa el se zgîiește la «sticla» din fața lui!

Telemania

Majoritatea oamenilor își caracterizează atitudinea lor față de TV ca «dragoste-ură». Însuși televizorul ei îl percep ca o «cutie pentru dobitoci». Dar, în pofida conștientizării faptului că, deseori, influența televiziunii asupra omului este negativă, cea mai mare parte a populației planetei noastre cu plăcere se așează pe divane sau în fotolii cu telecomanda în mîini. Desigur, părinții uneori sînt nemulțumiți de copiii lor că e complicat să-i rupi de la ecranul televizorului. Dar ei înșiși se străduiesc să nu vorbească despre propria lor pasiune de a sta cu orele în fața televizorului. Asta se numește telemanie.

Manipularea conștiinței

Din momentul în care în lume au apărut televizoarele, ele în sensul direct al cuvîntului au capturat fiecare casă și fiecare apartament, astfel devenind cel mai periculos mijloc de manipulare a conștiinței omului, a conștiinței popoarelor și chiar a conștiinței întregii lumi.

Pot fi contrazis prin faptul că televiziunea oferă informații prin intermediul emisiunilor de știri. Dar ce lucruri valoroase află omul, vizionînd emisiunile de știri de cîteva ori pe zi? În loc de valori, i se servește o porțiune de energie negativă. Ultimul timp, majoritatea emisiunilor de știri și noutăți sînt construite anume din informații cu caracter negativ. Chiar și extrem de negativ. Răfuieli sălbatice ale elevilor în școli, omorîrea animalelor, vînzarea oamenilor pentru a le folosi organele în scopuri de transplant, ciocniri armate în «punctele fierbinți» — iată ce intră în topul temelor din conținutul respectivelor emisiuni.

Cea mai mare eroare a omenirii este încrederea sa că în emisiunile televizate de știri ei i se spune adevărul. Omul privește și ascultă noutățile fiind convins că a aflat o informație veridică. Pentru că nu are motiv să nu creadă noutăților auzite. Și după ce le-a văzut și le-a auzit, el răspîndește informația printre cunoscuții săi, prezentînd-o ca un adevăr și argumentînd acest adevăr prin faptul că l-a aflat la noutățile de la televizor.

Dumneavoastră ați meditat vreodată asupra următoarei dileme: de ce două țări prezintă oamenilor una și aceeași situație, una și aceeași problemă în mod cu totul diferit? De ce se întîmplă asta? Pentru că aceste țări dispun de informație diferită sau pentru că una din ele minte poporul său?!

Răspunsul e simplu: toți posedă aceeași informație, dar fiecare o prezintă în cea mai avantajoasă pentru sine lumină. Altfel spus, tot ceea ce se transmite la televizor este avantajos pentru cineva dintre sus-puși. Televizorul emite doar acele idei care e avantajos să fie băgate în capetele oamenilor.

Majoritatea populației se pătrunde de aceste idei și le urmează orbește (în acest buchet poate fi inclusă orice idee, de la crearea modului «corect» de viață pînă la impunerea unor stereotipuri ale societății de consum: gadjeturi mobile, lucruri de firmă, credite și împrumuturi, grupuri la modă etc. Dacă dumneavoastră nu vedeți în asta nimic rău — vă felicităm, sînteți o jertfă tipică a propagandei pe care o face zilnic TV.

Pentru cine este avantajos

În primul rînd, e avantajos pentru stat (pentru orice stat), pentru care este important să-i facă pe oameni docili din toate punctele de vedere, inclusiv ideologic, — asemenea oameni e mai ușor să-i dirijezi. În al doilea rînd, e avantajos pentru reprezentanții marelui business, care în baza acestui lucru cîștigă bani enormi. Iar dacă e să vorbim despre condițiile de la noi, totul se reduce anume la avantajul financiar pe care îl obțin stăpînii «cutiei de zombare» pe seama oamenilor la care le place atît de tare să stea ore la rîndul cu ochii înfipți în această cutie.

Pe lîngă asta, după cum ați priceput, sînt în cîștig și toți cei care au o careva atribuție la domeniul televiziunii, și anume: actorii, lucrătorii tehnici, producătorii, moderatorii, persoanele care comandă servicii de publicitate și producătorii de publicitate… Își au dividendele lor și politicienii.

Și ce se întîmplă mai departe? Iar mai departe, toți cei care au privit emisiuni televizate și publicitatea din cadrul lor merg să caute la magazin detergenții, pastele de dinți, ciocolata la care televiziunea le-a făcut reclamă, în felul acesta îmbogățindu-i pe producătorii respectivelor mărfuri.

E absolut logic că, dacă cineva cîștigă, înseamnă că altcineva a plătit pentru asta. Iar cei ce plătesc sîntem anume noi, oamenii care ore de-a rîndul înghit această informație, oamenii care se tîmpesc, devin lipsiți de voință și timizi.

În curtea noastră

În Moldova, guvernarea folosește din plin televiziunea pentru a prosti populația. Funcționari spilcuiți și sătui, venind în studiourile televiziunii, vorbesc radiind de bucurie despre creșterea bunăstării oamenilor muncii din Moldova, despre prosperarea în viitor a țării (după finalizarea victorioasă a procesului de integrare europeană) și ne dau sfaturi cum să trăim. Printre altele fie spus, sfaturile lor sînt de dimensiuni cosmice și de o neghiobie de asemenea cosmică.

În lipsa unor asemenea vorbitori, telespectatorilor li se demonstrează cum guvernarea realizează proiectele ei umflate: «Prima casă», «Drumuri bune», «Chișinău Arena» etc. Iar în continuare, conform lui Goebbels: orice minciună repetată zi și noapte de către sursele de informare în masă devine adevăr.

Nu rămîn în urma demo¬craților nici tainicii lor aliați — socialiștii. La posturile de televiziune afiliate lui Igor Dodon auzi doar cît este el de genial și, totodată, om cu suflet mare și cu cîtă siguranță ne conduce spre luminosul nostru viitor.

Avem în Moldova și un post de televiziune care face piar liderului Partidului «Demnitate și Adevăr». După cum nu este greu de ghicit, acesta aparține nănașului domnului Năstase, businessmanului Victor Țopa, care în prezent este fugar. Ce-i drept, respectivul canal se poziționează pe sine ca unul independent și chiar în mod regulat ne demonstrează cucuiele pe care i le face guvernarea, însă e lucru bine cunoscut că în Moldova nu există posturi independente de televiziune. Astăzi, practic, toate canalele televizate care transmit emisiuni pe teritoriul republicii Moldova sînt afiliate politic.

Nu putem să nu amintim și despre calitatea producției televizate autohtone. Cu regret, după îndemnurile trîmbițate, dar lipsite de sens ale guvernării de a renunța la retransmisiuni și a da preferință producției propriilor programe, lucrătorii de la televiziunea noastră zilnic fac dovada faptului că nu sînt capabil să producă un produs propriu calitativ. Din ceea ce am văzut în ultimii opt ani, ne putem aminti doar despre două-trei emisiuni făcute la un înalt nivel profesional. Pe cînd, în temei, majoritatea emisiunilor la TV din Moldova sînt primitive, unilaterale și au menirea de a-i servi doar pe stăpînii săi. Iar gustul acestora este nepretențios.

Contrastul devine deosebit de evident în cazurile cînd locul emisiunilor autohtone îl iau, de exemplu, cele din Rusia. Anume pe acestea le vizionează telespectatorii, deci, poate fi trasă concluzia că locuitorilor Moldovei le place «propaganda rusească». Și anume acest fapt nu este pe placul actualei noastre metropole — SUA.

Să luăm fără a lua seama de nimic?

Conținutul distractiv rus la televiziunea moldovenească este necesar să fie «optimizat», consideră yankeii. Altfel spus, să fie înlocuit cu producție occidentală.

Și iată că Departamentul de Stat al SUA este dispus să ne dea un grant de 2 milioane de dolari pentru adaptarea emisiunilor americane și «reorientarea auditoriului». În contract se menționează că pe piața televizată locală prevalează, totuși, emisiunile cu caracter distractiv retransmise din Rusia sau localizate, că la respectiva situație contribuie înalta lor calitate și prețul scăzut în comparație cu producția televizată locală, de regulă, de calitate joasă, precum și costisitorul format televizat și programele distractive occidentale.

Deci, cu propriii lor bani noi vom cumpăra de la ei emisiuni televizate mai costisitoare și, pe lîngă asta, le vom mai rămîne și datori. E o abordare pur americană!

Promovarea formatelor americane în Moldova este o decizie politică. Încă o închinăciune a guvernării moldovenești în fața Washingtonului. Iar SUA vor întreprinde eforturi ca emisiunile și formatele televizate americane să ocupe pozițiile de frunte în ratingurile de la televiziunea moldovenească. Astfel, ele vor obține controlul asupra agendei politice și informaționale din Moldova.

* * *

Ca să fim drepți, vorbind despre impactul negativ al televiziunii asupra omului și asupra societății, e necesar să spunem că undeva, la careva posturi televizate, există, bineînțeles, emisiuni cu adevărat interesante și utile, care nu fac parte din cadrul despre care am vorbit mai sus. Firește, fiecare regulă are și excepții. La fel și în cazul dat. Dar, în ansamblu, televizorul, totuși, e o «cutie de zombare». Îndeosebi în condițiile de la noi.


EVGHENI TAMANȚEV

comunist.md


0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania