Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

19.11.2018:  Cetățenie de vînzare
Guvernarea prezintă drept politică investițională comercializarea pașapoartelor Republicii Moldova

La sfîrșitul lunii septembrie 2017, în Moldova au fost aprobate amendamente legislative, care oferă străinilor posibilitatea să obțină cetățenia țării noastre în schimbul investițiilor. Și pentru că pînă și cei mai mici copii din țara noastră știu că junta de la guvernare nu face nimic fără profit direct pentru sine, nu rămîne niciun dubiu — legea a fost croită după propriul interes.

Agitatorii proguvernamentali au încercat să convingă populația că nu este așa, însă, argumentele lor nu au suportat nicio critică. S-a vorbit despre faptul că scopul acestui mecanism imigraționist este de a atrage 1,3 miliarde de euro în următorii cinci ani. Pînă și acum rămîne neclar din care considerente au calculat această cifră economiștii proguvernamentali.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici ne-a șoptit la ureche povestea precum că «programul de obținere a cetățeniei prin intermediul investițiilor este un instrument care va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale». A cîta oară ne convingem că omul este total ne la locul lui. Dacă în capul ministrului ar fi fost mai multă materie cenușie, el ar fi înțeles: pentru creșterea economiei este nevoie de a dezvolta producerea industrială competitivă, dar nu de stoarcerea banilor din investitori.

Experții economici Viorel Gîrbu consideră că Moldova se confruntă cu un exces masiv de lichidități și nu are probleme la capitolul investiții în economie. Activele de rezervă oficiale ale Băncii Naționale au ajuns la trei miliarde de dolari și, aici, cel puțin, un miliard este în plus. Respectiv, de ce «ministrul fără diplomă» nu vine cu inițiativa de a utiliza sursele disponibile în economia națională?

Scopul scuză mijloacele

Pentru că, așa cum s-a spus mai sus, proiectul a fost croit după propriile interese. Moldova nu este foarte atractivă pentru investitorii de bună credință. Mai simplu spus — niciun investitor normal nu va risca să-și valorifice sursele într-un stat mafiot doar pentru ca să obțină cetățenia acestei țări. În acest fel, obținerea cetățeniei prin investiții — este o potențială schemă bine pregătită pentru spălarea miliardului de dolari furat din sistemul bancar moldovenesc.
O parte dintre care a fost transferată pe conturile persoanelor fizice și care, acum, sînt gata cu plăcere să devină cetățeni ai Moldovei. Iar pentru asta trebuie să: a) doneze 100 000 de euro în Fondul investițiilor de stat; b) cumpere bunuri imobile în valoare de 250 000 de euro; c) cumpere obligații de stat în sumă de 250 000 de euro.

În acest fel, apare un canal pentru introducerea necontrolată a banilor murdari în țara noastră, iar Moldova devine un off shore voalat și o «spălătorie». Și totuși, cel mai important este faptul că acest program de obținere a cetățeniei prin investiții este, de fapt, o schemă pentru întoarcerea banilor moldovenești scoși, anterior, peste hotare. Parafrazînd nițel, scopul justifică sursele financiare. Și le justifică din punct de vedere juridic.

De unde cresc picioarele

Picioarele cresc din Elveția — țara băncilor, ceasurilor și cașcavalului. Un contract pentru realizarea programului de obținere a cetățeniei prin investiții a fost încheiat cu un consorțiu de companii printre care se numără și compania elvețiană Henley&Partners. Și parcă toate ar fi la locul lor dacă această companie nu ar figura în dosarul pe marginea uciderii jurnalistei din Malta — Daphne Caruana Galizia, care a murit în urma exploziei unei bombe, plasată în automobilul său, în octombrie 2017.

S-a constatat că Henley&Partners realizează un proiect analogic celui moldovenesc în Malta (doar că acolo costul contribuției este mai mare — de circa 660 mii de euro). Păi iată, Daphne Caruana Galizia investiga realizarea programului de «comercializare a pașapoartelor» pe această insulă. Ea afirma că programul se baza pe relații, mită și «recompense». Și că din momentul lansării programului, din anul 2014, compania a cîștigat pe comisioane și alte transferuri, cel puțin 20 de milioane de euro.

Atrageți atenția: guvernarea moldovenească liniștește populația cu faptul că persoana care va pretinde la cetățenie în schimbul investițiilor nu trebuie să aibă antecedente penale, nu trebuie să fie hoț, escroc ș.a.m.d., însă, ea însăși încheie acorduri cu o firmă a cărei reputație este dubioasă. (Apropo, cine va verifica integritatea viitorilor cetățeni ai Moldovei? Justiția lui Plahotniuc? În acest caz, nu va găsi multe chestii. De altfel, chiar și cea mai minuțioasă verificare desfășurată de experții independenți nu garantează nimic. Circulă zvonuri precum că cetățenia Moldovei a fost primită de cîteva mii de oameni, însă, numele lor nu se fac publice, procedura rămîne netrasparentă.)

Despre altă companie care face parte din consorțiu — MIC Holding LLC — se știe doar că este înregistrată în Dubai. Fapt care induce la ideea că a fost creată de persoane ce locuiesc nu pe Peninsula Arabică, ci între Nistru și Put. Altfel, de ce s-a deschis acolo recent o ambasadă moldovenească, iar moldovenilor li se promite regim fără vize în Emiratele Arabe?

Consecințe previzibile

Avînd în vedere faptul că pașaportul moldovenesc le va permite deținătorilor să călătorească în toate țările Shengen fără necesitatea de a obține viză, modificările legislației moldovenești nu prea au fost pe placul Europei. Bruxellesului, care și așa amenință din deget Malta și Ciprul, nu-i prea surîde apariția pe piață a comerțului cu pașapoarte moldovenești. «Autoritățile Moldovei nu trebuie să folosească liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru atragerea investițiilor în schimbul cetățeniei moldovenești», se arată în declarația Misiunii UE la Chișinău. Așa că «desconsiderația personală» a Bruxellesului față de guvernarea moldovenească poate să crească. Pînă la anularea regimului fără vize cu Moldova.

Mai mult, însă, îngrijorează altceva: «investitorii» străini, deja în rol de cetățeni moldoveni, pot cumpăra foarte simplu terenurile agricole ale moldovenilor, care sînt gata să le vîndă pe nimic deoarece nu mai are cine să le lucreze, tinerii au plecat peste hotare, iar cei în vîrstă nu mai au puteri. Nu se exclude că anume acesta a fost scopul consultanților străini care au oferit sfaturi Guvernului moldovean în legătură cu acest proiect. Iar guvernarea a inițiat, deja, comercializarea Moldovei pe bucăți. Recent, proaspătul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc a lansat propunerea de «liberalizare a pieței funciare» prin comercializarea terenurilor cu destinație agricolă străinilor.

Același lucru se referă și la unele întreprinderi de stat care mai funcționează încă: «Moldtelecom», ÎS «Calea Ferată a Moldovei» (Air Moldova a fost vîndută deja), Combinatul Tutun-CTC, Combinatul poligrafic din Chișinău și altele. Deci, așa cum putem înțelege, este vorba despre încă un proiect al guvernării care presupune legalizarea a ce i-a fost furat și colonizarea economică ulterioară pentru Republica Moldova. Așa că politica «PRO-Moldova» proclamată de cleptocrați nu înseamnă decît «Moldova Vîndută».


EVGHENI TAMANȚEV

comunist.md

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania