Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

19.11.2018:  Fugari spre nicăieri
Poliția așa și nu a reușit să stabilească locul aflării celor peste o sută de copii, care au fugit de acasă pe parcursul anului curent

Printre miile de boschetari, care vin în capitală din toată Moldova, se regăsesc sute de minori, pe care mult timp nu-i caută nimeni sau nu-i mai caută niciodată. În Chișinăul relativ mai prosper, ei pot găsi gustări mai bune în tomberoane, iar magistralele termoelectrice sînt mai calde, se pot îmbrăca și încălța din lucrurile aruncate de orășeni la gunoi. Circa 70 la sută dintre boschetarii care perindă capitala sînt originari din sate și centre raionale ale Moldovei.

De la începutul anului curent, 500 de copii au ales să fugă de acasă sau centrele de plasament temporar. Așa arată trista statistică prezentată de poliție. În medie, cîte doi copii fug zilnic din casele lor. În realitate, fuga în masă începe odată cu încălzirea timpului de afară. Dar nici frigurile nu-i opresc pe fugari.

Copiii fug de acasă din diverse motive și din diferite familii, chiar și din cele destul de prospere, unde este totul cu excepția atenției parentale care se limitează la notații și pedepse severe pentru notele proaste sau comportamentul inadecvat.

Însă, de cele mai dese ori, copii fug din familiile social vulnerabile, unde, în fiecare zi se produc conflicte, unde primesc bătaie de la părinții bețivi și supărați pe viață. Din familiile unde nu li se pune mai nimic pe masă. După ce școlile din sate au început să fie închise, acești copii rămîn și fără control din partea profesorilor.

Încă acum cîțiva ani, dacă copilul creștea într-o familie social-vulnerabilă, nu se prezenta cîteva zile la școală, profesorii dădeau un semnal de alarmă. Acum, lucrurile stau altfel. Dacă copilul este în grija bunicii sau vecinilor, adolescentul poate spune că merge în ospeție la o mătușă în raionul vecin, dar el vine să «cucerească» capitala. Iar pînă bunica va înțelege realitatea poate să treacă vreme îndelungată. În toată această perioadă, copilului i se poate întîmpla orice, chiar și o mare nenorocire. Atunci cînd, în sfîrșit, maturii vor începe să-l caute, ar putea fi tîrziu.

Practica polițienească arată că cel mai simplu este de a găsi copiii fugari în primele cîteva zile. În acest fel, conform datelor oferite de polițe, 332 de copii fugiți de acasă au fost găsiți chiar din prima zi. Pentru căutarea altor 89, a fost nevoie de mai puțin de două zile. Restul au fost găsiți peste cîteva zile de la dispariție. În această perioadă, polițiștii au intentat 23 de dosare împotriva părinților, care nu și-au onorat obligațiile pentru întreținerea și educația copiilor. Amenzile pentru iresponsabilitatea părintească ajung pînă la 900 de lei, însă, este foarte puțin probabil ca aceste amenzi să fie achitate.

Conform datelor prezentate, în rîndul copiilor fugari, fetele dețin întîietate. De la începutul anului, de la casele lor au fugit 227 de băieți și 251 de fete. Numărul copiilor fugari de acasă este în continuă creștere, iar vîrsta acestora este de 12–17 ani. De la începutul anului, poliția așa și nu a reușit să stabilească locul aflării a peste 100 de copii. În acest caz, putem doar compătimi poliția. Au dispărut camerele polițienești pentru copii unde se desfășurau discuții profilactice cu adolescenții dificili, pungașii începători, prostituatele tinere și potențialii fugari.

În rezultatul reformei MAI din 2013, a fost închis unicul Centru de plasament pentru minori destinat adolescenților cu comportament complicat de pe strada Lev Tolstoi din Chișinău, unde cu acești copii lucrau psihologi profesioniști. Funcționarii au promis să aibă grijă de minorii care se aflau în acea instituție în perioada lichidării. Dar, așa și nu s-a comunicat unde au fost plasați, ulterior, acei copii. Undeva... Cel mai probabil, au fost, pur și simplu, lăsați «în libertate». Autoritățile au promis să creeze un obiect alternativ centrului închis, dar așa și nu au fost identificate surse în acest sens.

Generează multe întrebări și starea centrului de zi pentru plasament temporar al copiilor străzii «Vatra», care a fost închis pentru o lungă perioadă de timp după ce în una din odăile acestuia, un copil a murit intoxicat cu monoxid de carbon. Copiii au început să fie plasați în Internatul Nr. 3 din capitală, care mai funcționează încă, iar bani pentru întreținerea lor nimeni nu se grăbește să aloce.

În linii generale, întrebări sînt foarte multe. Un singur lucru este clar. Statul nu are bani pentru copiii fără adăpost. La drept vorbind, înșiși ei, copiii, nici nu solicită. Ei vor lua ce-i al lor prin cerșit, furt și huliganism. Majoritatea lor va dispărea. Cei mai curajoși se vor încadra în rîndurile elementelor criminale. Viitorii concurenți ai oligarhilor de astăzi...


NATALIA USTIUGOVA

comunist.md


0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania