Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

23.11.2018:  Un veac trăiește, un veac muncește
De acum în colo, noi înșine va trebui să verificăm cum funcționarii au stabilit drumul muncii noastre, de care depinde mărimea viitoarei noastre pensii

Prima mare reformă a sistemului de pensii, de la independență încoace, a fost implementată în 1999. Anume atunci, Europa a șoptit că vîrsta de pensionare în Moldova trebuie să fie urgent majorată și această majorare a început cu succes. Au fost implementate și alte corective, evident, nu în favoarea cetățenilor. Însă, ultima reformă a sistemului de pensii, implementată de democrați, a șters toate concepțiile echității sociale.

În 2001, cînd PCRM a venit la guvernare, multe puncte ale reformei sistemului de pensii din 1999 au fost vociferate, dar nu și realizate. Într-o oarecare măsură, pentru că nu avea cine executa cele stabilite, nu erau specialiști pregătiți, care, în realitate, trebuiau să fie pregătiți, recalificați. Toate au căzut pe umerii comuniștilor, care, apropo, au stopat creșterea vîrstei de pensionare la indicele de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați. Ultima reformă antisocială a egalat femeile și bărbații. Stagiul de muncă a crescut, iar perioada de studii la universitate este inclusă în stagiu doar în condițiile în care diploma a fost ridicată pînă în 1999.

Așa deci, pentru ce trebuie de verificat cum serviciile sociale au reflectat stagiul nostru de muncă? Din cauza multiplelor reforme, care se implementează în toate sferele de sub control guvernamental, se creează haos în care se pot pierde cu ușurință datele referitoare la oricare cetățean. Deturnarea programei, neatenția operatorului, iresponsbailitatea angajatorului, care nu a prezentat date corecte cu privire la activitatea angajatului, precum și alți factori pot duce la faptul că în registrul de bază — ce reflectă stagiul de muncă, pot apărea lacune, care, odată cu scurgerea timpului, sînt greu sau chiar imposibil de restabilit.

Acest lucru se referă nu doar la structurile private, care nu s-au obosit cu introducerea documentelor financiare sau au făcut incorect acest lucru. Acest lucru se referă și la funcționarii de stat, care au muncit la intersecția reformelor teritoriale, atunci cînd informația era transmisă din departamentele raionale în cele județene, iar ulterior — invers.

Așa cum a explicat angajata casei teritoriale de asigurări sociale a sectorului Centru al capitalei, Ludmila Boiadji, în cadrul forumului zonal al Uniunii Femeilor din Moldova, care s-a desfășurat, recent, în orașul Bălți, toată informația cu privire la salarii și transferuri în bugetul social poate fi obținută în departamentele teritoriale ale Casei Naționale de asigurări sociale după locul de trai sau în oricare alt departament al acestei instituții. Datele contului personal sînt oferite cetățenilor gratuit la prezentarea buletinului de identitate.

Există și o altă modalitate de a obține această informație și pe care o preferă cetățenii care cunosc tehnologiile informaționale. Ei se pot adresa la filialele Casei Naţionale de asigurări sociale după viza de reședință, să scrie o cerere pentru a obține acces la contul personal. Solicitantului i se va da o parolă pe care o va ști doar el. În acest caz, persoana-și poate monitoriza lunar contribuțiile și calcula, în baza acestor date, mărimea viitoarei pensii. Există și a treia metodă, atunci cînd agentul economic, la dorința angajaților săi, poate prezenta Casei Naționale lista colaboratorilor pentru ca lor să li se ofere coduri de acces. Această metodă este confortabilă, însă, aplicabilă în condițiile existenței încrederii absolute între angajat și angajator.

Contribuțiile personale la pensie, conturile personale pot și trebuie să fie verificate. Tot ceea ce s-a acumulat pe contul personal din 1999 încoace — este pensia dumneavoastră. Activitatea dumneavoastră de pînă la 1999 este stagiul dumneavoastră de muncă, care, de asemenea, influențează mărimea pensiei. Conform noilor reguli, stagiul de muncă pentru bărbați și femei este de 34 de ani. Pentru calcularea pensiei este necesar de a lua în calcul vîrsta de pensionare, stagiul necesar și contribuțiile din salariu. Dacă în cartea de muncă există mențiunea de angajare, iar contribuțiile nu au fost transferate, stagiul de muncă nu va fi inclus în calcul.

Toate mențiunile de pînă la 1999 se includ în stagiul de muncă, însă, este necesar ca acest stagiu să fie confirmat. Dacă organizația, în cadrul căreia a activat cetățeanul, a transmis documentele în arhivă, stagiul poate fi confirmat. Dacă nu — perioada respectivă de muncă este timp pierdut pentru beneficiarul de pensii.

Trebuie de știut că perioada aflării pe buletin este inclusă în stagiul de muncă, însă, din plata efectuată pentru această perioadă nu se fac transferuri în fondul de pensii. Anume din acest considerent avem impresia că ne este convenabil să avem concediu medical. Dar în acest caz, este important să verificăm dacă contabilul a întocmit corect buletinul de boală. În condițiile în care acest document nu este întocmit corect, din stagiul de muncă se poate retrage o lună întreagă. Iar pe parcursul tuturor anilor de muncă se pot acumula mai multe luni de acest fel. Omul consideră că el are deja 34 de ani munciți, însă, în realitate, are o mulțime de lacune sub forma buletinelor de boală, transferuri la alte locuri de muncă și perioade de plată a salariilor în plic.

Este foarte greu de determinat stagiul de muncă, nivelul salariului și, cu atît mai mult, contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale a locuitorilor de la sate. Tot timpul, sătenii au primit pensii mai mici comparativ cu orășenii. Dar cîndva, oamenii aveau zile de muncă care se înregistrau în cartea de muncă. Astă, în mare parte, cînd ei sînt argați cu ziua, muncă care nu se fixează nicăieri. Or, pur și simplu încearcă să supraviețuiască din contul gospodăriei de pe lîngă casă. În acest fel, majoritatea populației de la sate riscă să rămînă fără pensii. Fără pensii vor rămîne și cetățenii care au lucrat peste hotare fără a avea un contract de muncă. Mai exact, ei vor beneficia de indemnizații minime, care, la ora actuală, constituie 205 lei. Salariile mici presupun și pensii mici. Așa că, dacă omul toată viața a încercat să lege tei de curmei, îi este sortit și să moară în sărăcie.

Timp contra bani

Cetățenii care muncesc peste hotare își pot procura stagiul de muncă

Cetățenii trebuie să înțeleagă că dacă nu vor avea stagiul de muncă, nu vor avea nici pensii. Dar ce pot să facă cei care și-au petrecut toată tinerețea muncind peste hotare? Cei care s-au văzut nevoiți să se trudească pe șantierele de construcție a altor state și să educe copii străini. Acestor oameni statul le propune să-și cumpere stagiu.

Orice cetățean, care, din barei motive nu a muncit, poate încheia un contract cu Casa de Asigurări Sociale pentru procurarea stagiului de pensionare. În acest fel, el va transfera anual o anumită sumă de bani în bugetul asigurărilor sociale. Anual, suma respectivă se schimbă. Acum, pentru orășeni, ea constituie 8424 e lei, iar pentru săteni — 2141 de lei. Însă, stagiul procurat presupune doar pensie minimă și care constituie, la ora actuală, 1025 de lei plus indemnizația de înmormîntare.

Totodată, specialiștii afirmă că procurarea stagiului de muncă nu este întotdeauna profitabilă. Spre exemplu, timp de 10 ani, persoana contribuie cu circa 90 de mii de lei la fondul social. Nu este mai simplu de a depozita acești bani în bancă, a-i păstra pentru bătrînețe și a mai beneficia de procente? Evident, există riscul că banca va falimenta, cum se întîmplă deseori în timpurile noastre, însă, în cazul dat, este mai bine să fii optimist. În afară de aceasta, în caz de deces, banii depozitați pot fi transmiși rudelor. Pensia, însă, nu o mai ridică nimeni după moartea titularului.

Marea problemă, însă, constă în faptul că oamenii care locuiesc în Moldova și nu au un loc de muncă, nu dispun de bani în plus nici pentru procurarea stagiului și nici pentru depozitare «de zile negre». De acest serviciu pot face uz doar persoanele care aduc bani de peste hotare. Dar, de regulă, ei nu se gîndesc la un viitor atît de îndepărtat. Oamenii trăiesc cu ziua de azi.

În schimb, știu foarte bine despre procurarea stagiului cei care lucrează în cadrul întreprinderilor cu capital străin. Aceste întreprinderi nu sînt plătitoare de impozite în țara noastră. Însă, în cazul dat, angajatorul străin trebuie să plătească pentru fiecare angajat suma indicată pentru stagiul de muncă. Dacă stăpînul străin nu face acest lucru, el face o mare nedreptate. Persoana se poate pensiona în condițiile stagiului incomplet de muncă care poate fi de cel puțin 15 ani, însă, în aceste condiții, nu poate sconta pe o pensie mare.

În orice caz, dacă vă doriți să obțineți stagiu asigurat, mai bine vă consultați cu un specialist care va calcula toate riscurile. Este adevărat că numărul profesioniștilor în sistemul asigurărilor sociale este din ce în ce mai mic. Pe lîngă reducerile periodice ale personalului, specialiștii din cadrul serviciilor publice pleacă din cauza salariilor mici și volumului mare de lucru. Omului nu-i rămîne decît să spere că poate va avea noroc.


Natalia Ustiugova

comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania