Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

23.11.2018:  «Proasta demult știută de toți...»
Introducerea cenzurii totale în presă a oferit guvernării posibilitatea să nu prea audă de rău despre ea

Totul revine, consideră filosofii. Cred că da. Totul revine... inclusiv cenzura — servilă, ipocrită și inutilă tuturor.Cenzura de astăzi este cu mult mai gravă decît cea care exista în perioada sovietică, cînd orice material trecea prin două condiții de tipar — «se poate» și «nu se poate». Astăzi, granițele celor permise și nepermise sînt neclare.

Copii în cușcă

Cenzura este un mecanism în care totul depinde de omul care-l deține. În țara noastră, mecanismul se află pe mîna guvernării. Demult s-a constatat: dacă guvernarea nu este morală și dreaptă, cenzura va fi implementată în raport cu acea producție care este orientată spre idealurile morale și transmiterea informațiilor veridice. Și, dimpotrivă, «unda verde» va fi inclusă pentru lăudarea acestei guvernări în forma sa accesibilă. Ceea ce atestăm, de fapt, în Moldova.

În principiu, cenzura nu presupune doar prelucrarea paragrafelor de ziar și excluderea replicilor inconveniente din emisiunile TV, acest concept este mult mai larg. Spre exemplu, cenzura totală în țara noastră nu a început cu modificarea Codului Audiovizualului și interzicerea programelor TV din Rusia, cu măsuri destul de concrete cu caracter prohibitiv.

Încă în 2014, jurnaliștii au fost lipsiți de accesul în sala de ședințe a Parlamentului — renovat după pogromurile din 2009. Asta, în ciuda faptului că sala prevede spațiu special pentru jurnaliști. Pentru jurnaliști s-a amenajat o încăpere specială unde au fost montate cîteva monitoare prin intermediul cărora se și urmăresc dezbaterile legislative. Noutatea i-a «bucurat», în mod special, pe fotografi, cărora li s-a propus să fotografieze, de fapt, ecranul televizorului. De altfel, peste o perioadă, lor li s-a permis accesul în sală, dar nu pentru mult timp și în regim rotativ.

Mai mult decît atît, deplasarea liberă prin clădirea Parlamentului le-a fost interzisă jurnaliștilor. Dacă ei, totuși, voiau să ia o pauză sau să facă uz de veceu, trebuiau să facă acest lucru cu însoțirea pazei de stat. Peste doi ani, jurnaliștii au organizat o manifestație și acțiuni de protest în preajma Parlamentului și au solicitat accesul în sală, însă, așa și nu l-au convins pe spicherul Legislativului, Andrian Candu, care a declarat că «asemenea tradiții funcționează în mai multe parlamente».

Dar este și o contradicție despre care Candu a tăcut. Deși, cine dacă nu el să știe că în Parlamentul României există locuri speciale pentru orice vizitatori. Inclusiv, pentru cei din stradă.

Dar chiar și plasarea jurnaliștilor în «cușcă» li s-a părut excesiv de liberală guvernanților. Respectiv, în februarie 2015, au fost introduse noi reguli de acreditare în Parlament. De acum în colo, în incinta organului legislativ erau admiși doar reprezentanții surselor media care «respectă o politică editorială independentă» și «garantează respectarea pluralismului de opinie». Nu s-a specificat cine și cum va determina gradul de independență al surselor media.

Deconectare totală

La sfîrșitul anului trecut, «majoritatea parlamentară» a adoptat în ambele lecturi odată amendamentele la Codul Audiovizualului, care prevedeau excluderea din emisia televizată a programelor analitice și informative din Rusia. Adoptarea legii a fost susținută de 61 din cei 101 deputați. Fracțiunea Partidului Comuniștilor a părăsit sala de ședințe în semn de protest.

În acest fel, a fost încălcată, încă o dată, Constituția Republicii Moldova, unde se indică direct că dreptul persoanelor la accesul informațiilor legate de treburile publice, nu poate fi limitat. Însă, încălcarea Legii Supreme întru satisfacerea propriilor interese a devenit, deja, o tradiție pentru actuala guvernare.

Decizia a fost salutată de asemenea voci ca «popularul european» Eugen Carpov, care a declarat că, chipurile, Rusia însăși este vinovată — nu trebuia să introducă embargo la produsele moldovenești. Embargoul, însă, la acea oră era deja atenuat iar, în schimb, autoritățile moldovenești au expulzat diplomații ruși, l-au declarat pe Dmitri Rogozin persona non grata, au organizat represiuni împotriva jurnaliștilor ruși, ulterior, împotriva politologilor, au deschis oficiul NATO. Oare nu prea multe «răspunsuri»?

Caracteristic este faptul că după excluderea programelor posturilor TV ruse, pe 12 februarie anul curent, influența acestor surse media interzise asupra telespectatorilor, cititorilor și ascultătorilor nu a slăbit deloc. Mai mult ca atît, sursele media de informare în masă își păstrează ferm poziția de lider în spațiul mediatic al Moldovei. Cu atît mai mult că, așa cum se știe, fructul interzis este cel mai dulce. Nu este clar pe ce au scontat guvernatorii noștri cu mintea scurtă atunci cînd au interzis noutățile ruse în țară — în epoca televiziunii prin satelit, boxelor TV și IPTV.

Standarde duble

Însă, guvernarea nu s-a oprit la interzicerea programelor rusești. S-a decis completarea Codului Audiovizualului cu noi amendamente. Autorii, coaliția de la guvernare, sponsorii aceeași — guvernul SUA și organizațiile internaționale apropiate NATO. Nu s-a trecut nici fără «experții» străini, fără de care, actuala guvernare nu merge nici la toaletă.

În martie, proiectul a fost înregistrat, iar pe 18 octombrie, a fost aprobat cu voturile a 53 de deputați. Acum, nu mai puțin din jumătatea programelor audiovizuale procurate de peste hotare, trebuie să revină țărilor UE și statelor semnatare ale Convenției Europene privind televiziunea transfrontalieră (Rusia nu a ratificat-o).

Între timp, pe site-ul Ambasadei SUA în Republica Moldova a apărut «notificarea despre posibila finanțare», în care se comunică că se caută în Moldova o organizație care să gestioneze programul Television Content Fund. Acest program va fi coordonat cu secția pentru relații publice a Ambasadei SUA și se ocupă, inclusiv, de licențierea, adaptarea și răspîndirea formatelor TV americane și/sau programelor de divertisment pentru transmisie televizată în Moldova.

Dar Statele Unite ale Americii tot nu au semnat Convenția! Așa că, și în acest caz, trebuie să luptăm ferm împotriva propagandei, să interzicem emiterea și, cu atît mai mult, licențierea conținutului american. Însă standardele duble nu opresc actuala guvernare și ea continuă să consolideze corupția. Și nu doar prin intermediul armei sale de bază — organul legislativ al țării.

Procuratura Generală, spre exemplu, demult încearcă să controleze site-urile din Moldova prin intermediul operatorilor de internet care activează în țara noastră și chiar a lansat o inițiativă în acest sens. Așa cum se menționează, Procuratura va trebui să încheie acorduri cu operatorii de internet, obligîndu-i să blocheze accesul utilizatorilor la diverse site-uri.

* * *
Cenzura reiese din ideea că și cuvîntul poate fi instrument de luptă, unde mai pui că și produsul cultural, literar poate fi orientat atît într-o direcție, cît și în alta. Controlul se realizează pentru a limita răspîndirea informațiilor sau ideilor recunoscute de guvernare drept nedorite sau nocive. Și iată, imediat, apare întrebarea: dar cine sînt aceste autorități și pe cît de nocive sau nedorite consideră ei un fenomen sau altul?


Evgheni Tamanțev

comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania