Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

25.11.2018:  Actualul brand comunist și drive revoluționar
Secretarul CC al PCRM, Constantin Starîș, a participat la conferința internațională cu genericul «Lupta pentru drepturile oamenilor muncii în cîmpul juridic al statului capitalist»

Conferința și-a ținut lucrările în orașul Breansk (Federația Rusă). La lucrările ei au luat parte politicieni și activiști cu orientare de stînga din Federația Rusă, SUA, Polonia, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Bielorusia, Kazahstan, Moldova.

În cadrul acestui for, Constantin Starîș a rostit un discurs de o oră cu tema «Din ilegalitate spre trei victorii parlamentare. Experiența unică a comuniștilor moldoveni».

Secretarul CC al PCRM a remarcat că, pe 22 octombrie curent, Partidul Comuniștilor a împlinit 25 de ani. Astăzi, după un sfert de secol, cu toată certitudinea se poate afirma că PCRM este un proiect politic unic. Chiar și din considerentul că e singurul partid comunist din Europa, care, după destrămarea Uniunii Sovietice și a lagărului socialist, a reușit să cucerească puterea pe cale democratică și să conducă statul timp de opt ani.

«Despre faptul cum s-a întîmplat asta, în opinia mea, cel mai bine povestește o informație scurtă apărută cu prilejul jubileului de 25 de ani al partidului într-o publicație chișinăuiană de nuanță liberală. Îmi voi permite s-o citez: «Orice s-ar vorbi despre timpurile cînd la putere s-au aflat comuniștii, însă, după ce au trecut nouă ani de cînd ei nu mai conduc țara, ies la iveală multe lucruri pozitive caracteristice perioadei anilor 2001- 2009:
stabilitatea, creșterea permanentă a principalilor indici social-economici, funcționarea institutelor democratice, atragerea investițiilor, începutul cursului spre integrare europeană etc. Toate acestea au devenit vădite după mai mulți ani, cînd noi le-am comparat cu acțiunile întreprinse de guvernarea care conduce țara de la 2009 încoace». Închei citatul. Această publicare a apărut nu în organul de presă al PCRM, ziarul «Comunistul», ci într-o publicație liberal-democrată, care în mod deschis simpatizează formațiunile politice de dreapta», a subliniat raportorul.

În legătură cu respectivul citat, Constantin Starîș a atras atenția asupra a două momente: «În perioada guvernării comuniștilor, au început să se dezvolte institutele democratice și a fost pornit procesul de integrare europeană a Moldovei. Și asta spre deosebire de perioada în care țara este condusă de democrați și eurointegratori patentați. Fiți de acord că asta nu se prea leagă cu acel chip al partidelor comuniste cărora, de obicei, se obișnuiește să li se atribuie totalitarism, predispoziții dictatoriale și o anumită tendință geopolitică, aceasta, chipurile, fiind legată de o nostalgie deprimantă și lipsită de perspective. Dar, chiar de la începutul activității sale politice, Partidul Comuniștilor dobora toate șabloanele și, în cel mai convingător mod, combătea orice suspiciuni la adresa lui. În linii foarte mari, în Moldova s-a reușit să fie creat un partid comunist aproape ideal, care, în baza unor drepturi egale, participă la procesul politic, ci nu-l înăbușă; care nu luptă împotriva celor care au alte viziuni, în orice caz, nu o face cu metode nepolitice; care își demonstrează dreptatea sa într-o discuție deschisă și onestă cu oponenții săi; pentru care deschiderea integraționistă în politica externă este o urmare a internaționalismului firesc, însă care întotdeauna e capabil să deosebească prietenia sinceră de tentativa de colonizare…».

În discursul său, secretarul CC al PCRM a dat și o caracteristică politică clară Moldovei moderne, subliniind că, într-un fel, ea este o țară unică: o parte a clasei politice de aici se pronunță pentru lichidarea statului. În Moldova, pînă în prezent se păstrează pericolul unionismului ca un fenomen care în multe privințe a determinat conjunctura politică și motivația acelor contradictorii timpuri prin care țării i-a fost dat să treacă.

În raportul său, el de asemenea s-a oprit în mod detaliat asupra etapelor de statornicire și dezvoltare a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Totodată, a adus și exemple de dezvoltare eficientă și cu succes a Moldovei în cei opt ani de guvernare a țării de către PCRM la toate nivelurile puterii de stat. Constantin Starîș a menționat că, după nouă ani și mai bine de guvernare a țării de către actualul regim, care a uzurpat puterea în stat, «acum societății moldovenești i-a devenit absolut clar faptul ce înseamnă alternativa guvernării comuniste. Haos administrativ și samavolnicie; degradare economică și depresie socială; nimicirea sferelor educației și a sănătății; corupția care a pătruns în toate structurile puterii, inclusiv în cea politică; inimaginabila după proporții și obrăznicie hoție; furtul miliardului de dolari din sistemul bancar; uzurparea puterii și dictatura; cea mai dură cenzură ideologică și închiderea mass-media indezirabilă; nimicirea de facto a institutelor democratice; lichidarea principiului de separare a puterii: astăzi, puterea legislativă, executivă și judiciară îl servesc pe regimul guvernant și i se supun lui; dezbinarea societății după criteriul geopolitic, etnic, regional, lingvistic. În acest context, e locul potrivit pentru a mai adăuga că, potrivit datelor ONU, Moldova de astăzi este statul cu cea mai înaltă în lume scădere a populației».

Însuși PCRM își apreciază totalurile muncii sale printr-o frază destul de modestă: «Noi am demonstrat că Moldova se poate dezvolta ca un stat independent și suveran». În opinia mea, respectivele totaluri sînt mai importante decît atît. Pe parcursul celor 25 ani ai existenței sale, PCRM a reușit să facă pentru întreaga mișcare europeană de stînga un lucru important evident: să reabiliteze și să curețe de negativ brandul comunist din trecut, să-l actualizeze și să-l transfere din domeniul unor vagi amintiri nostalgice în politică reală a zilei de azi și de mîine, să-l facă respectabil, totodată, păstrîndu-i drive-ul revoluționar», a spus în încheiere secretarul CC al PCRM.

COMUNIST. MD
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania