Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

25.11.2018:  Morcov pentru măgar
Adunarea parlamentară a NATO s-a pronunțat pentru acordarea în perspectivă a calității de membru al NATO și UE Moldovei, Ucrainei și Georgiei.

Despre aceasta se vorbește în raportul Adunării cu genericul «Contracarare a pericolelor hibride ruse: renovare». E clar că Alianța Nord-Atlantică întreprinde numeroase acțiuni împotriva Rusiei, dar ce avem noi, moldovenii, cu asta?!

În respectivul document găsim o foarte drăguță rezervă: «Aderarea lor (a Moldovei, Georgiei și Ucrainei — n. a.) trebuie să se bazeze în exclusivitate pe îndeplinirea criteriilor calității de membru».

Iar deoarece este vorba doar despre o perspectivă, asta schimbă foarte mult situația. E același lucru ca și cum i-ai oferi unei femei perspectiva căsătoriei în loc de o căsnicie reală și ai folosi-o pe această femeie un timp nelimitat, mereu invocînd motivul că ea nu îndeplinește criteriile necesare pentru a încheia o căsătorie legală. În prezent, așa ceva se întîmplă cu «integrarea europeană». Și dacă-i așa, de ce să nu fie repetat același procedeu, de acum sub formula «integrării în NATO», pentru a ne mai prosti încă o dată?!

În NATO se cunoaște foarte bine faptul că, în conformitate cu regulile, nici în UE, nici în NATO nu pot intra țările în care există conflicte teritoriale nereglementate. Și dat fiind că toate cele trei țări sus-numite au în teritoriul lor asemenea conflicte, perspectiva intrării lor în respectivele organizații poate fi tărăgănată la infinit, la fel cum poate fi întins un articol de gumă destinat igienei preventive. Și chiar în cazul în care aceste conflicte vor fi soluționate, respectivele țări, îndeosebi Moldova ruinată și jefuită la maximum, te-i mira de-ar putea achita cotizația de membru.

Faptul că procesul de extindere a NATO în regiunile de Est (la fel ca și în alte părți ale globului) nici pe departe nu contribuie la instaurarea stabilității în lume credem că nu cere să fie demonstrat. Conform calculelor făcute de experți, în ultimii zece ani, în conflictele cu participarea NATO și-au pierdut viața cinci sute mii de oameni. Dintre care jumătate — locuitori pașnici.

Și orice ar spune uliii din Pentagon despre «aliați» și «unitate de luptă», pentru Moldova, la fel ca și pentru Ucraina și Georgia, ei pregătesc destinul unui pion într-un mare joc geopolitic, pe care îl fac niște jucători de mare calibru. Iar pionii se obișnuiește să fie jertfiți. În numele principalului scop al natoiștilor — să-și amplaseze cît mai aproape de teritoriul Rusiei rachetele tactice ofensive.

Pentru asta, într-un șir de state (inclusiv în statul nostru) puterea politică este dată în mîinile unor oameni care sînt docili față de Washington. Anume în asta constă explicația faptului că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, în mod regulat face naveta în capitala americană. Și e clar de ce — pentru a primi acolo instrucțiunile necesare. Mai există o variantă: el primește aceste instrucțiuni direct de la ambasadorul SUA la Chișinău.

Georgia și Ucraina de acum au oferit foarte amabil teritoriile sale pentru amplasarea bazelor militare ale SUA. În Republica Moldova încă nu s-a ajuns pînă la asta, însă tendința de a pune pămînturile noastre la dispoziția unor baze militare natoiste există. În acest context, să amintim cel puțin decizia actualului regim guvernant de a crea un detașament militar mixt moldo-român. Nu există nici o necesitate vitală în crearea unei asemenea unități militare, dar acest lucru va ajuta ca țara noastră neutră să fie atrasă în orbita NATO. Doar anume România este partenerul principal și activ al alianței în această regiune.

Astfel, Moldova în mod benevol se ca expune potențialelor bombardamente strategice atît din partea Alianței Nord-Atlantice, cît și din partea Rusiei. Dar natoiștilor nici că le pasă de asta — ei cu orice preț vor să se apropie încă cu un pas de hotarele Rusiei. Și acest pas intenționează să-l facă pe teritoriul moldovenesc, plătindu-ne pentru asta cu o perspectivă iluzorie.


IVAN LECAREV

comunist.md

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania