Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

29.11.2018:  A nu ceda – a continua lupta
Comuniștii din Copceac: „Să nu permitem ca oligarhii și acoliții lor să acapareze definitiv Moldova”

În satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga locuiesc 10 mii de oameni, 6 mii dintre care au drept de vot. Numele lui este cunoscut departe de hotarele Moldovei, îndeosebi datorită legendarei istorii a colhozului „Lenin” din această localitate. Anume aici, în localul administrativ al colhozului, a avut loc adunarea de dare de seamă și alegeri a organizației primare de partid. La întîlnirea cu comuniștii din Copceac a venit liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Încă pînă la începutul adunării, Vladimir Voronin a comunicat cu comuniștii într-o atmosferă degajată, interesîndu-se cu ce probleme se confruntă satul și locuitorii lui. De altfel, la manifestare a sosit și echipa de filmare a postului de televiziune găgăuz GRT. Și, desigur, jurnaliștii din această echipă nu au ratat șansa să-i ia liderului PCRM un blitz-interviu.

Secretarul OPP, Piotr Ialangi, a raportat despre munca pe care a reușit s-o facă organizația din localitate pe parcursul unui an. În cadrul adunării a fost menționat faptul că în Găgăuzia, la fel ca și în întreaga Moldovă, mass-media afiliată puterii desfășoară o propagandă mincinoasă de denigrare a imaginii PCRM. În aceste condiții, calitatea componenței de agitatori a PCRM are o importanță enormă. În munca lor din preajma alegerilor în Parlament, comuniștii trebuie să acorde o deosebită atenție activității în mijlocul populației, organizînd-o conform principiului „de la casă la casă”. Doar comunicarea personală cu oamenii îi poate ajuta pe aceștia să înțeleagă corect poziția partidului, dar și actuala situație politică și social-economică din țară. Comuniștii au misiunea să dezmintă povestea pe care o răspîndește guvernare despre așa-numitele succese și reforme, care, de fapt, există doar pe hîrtie, adică în rapoartele funcționarilor cabinetului de miniștri al lui Filip și ale majorității parlamentare controlate de Partidul Democrat.

O temă a discuțiilor din cadrul acestei adunări de dare de seamă și alegeri au fost viitoarele alegeri în organele puterii locale. Astăzi în primăria din Copceac activează trei consilieri-comuniști. Ei sunt nevoiți să muncească în condiții dificile. După cum au relatat comuniștii, primarul satului, – Oleg Garizan –, permanent se află în relații dușmănoase nu numai cu consilierii din partea PCRM,ci și cu cei din alte formațiuni politice. Ședințele consiliului local deseori se termină cu certuri și cu boicot din partea primarului. Această atmosferă influențează negativ operativitatea deciziilor luate de consiliu.

Și sătenii au multe pretenții față de primar. Ei chiar au ajuns pînă la aceea că au expediat o scrisoare colectivă la adresa Guvernului cu rugămintea ca autoritățile centrale să se implice în situație și să oprească samavolnicia pe care o săvîrșește puterea locală.

Comuniștii au vorbit și despre lipsa unei politici sociale adecvate. Deși în sat mai sunt locuitori tineri, totuși, cu fiecare an se profilează tot mai mult o tendință negativă îngrijorătoare: tinerii specialiști pleacă peste hotare împreună cu familiile, ceea ce înseamnă că pe viitor ei nu au de gînd să revină la baștină. Vorbitorii au operat cu date statistice: anual, din Copceac pleacă 10 familii. Chiar și pentru un sat mare cum este Copceac, asta e mult.

Proporțiile migrației le confirmă și datele despre solicitarea locurilor la grădinițe, școli și licee. Dacă în grădinițe grupele de micuți sunt complete, cele de la școală și liceu – nu. Fapt din care poate fi trasă concluzia că familiile părăsesc satul cînd copiii le sunt de acum mari.

Desigur, în cadrul adunării a fost abordată și o problemă deosebit de importantă pentru lucrătorii din colhozul „Victoria” („Pobeda”), în care cea mai mare parte a lucrătorilor sunt membri ai PCRM sau părtași ai lui: lipsa subvenționării agriculturii din partea statului. Istoria e veche. Autorităților nu le place o asemenea formă de proprietate cum este colhozul, cu atît mai mult, cu un asemenea nume – „Victoria”. Și, – putem zice și așa –, îi pedepsește pentru asta pe oamenii care au acceptat-o: în ultimii opt ani, colhozul nu a primit în calitate de subvenții nici un bănuț. Așa că, în fond, astăzi această gospodărie colectivă supraviețuiește pe seama propriilor capacități. Chiar și tehnica o renovează cu propriile forțe. Conform calculelor făcute de specialiștii colhozului „Pobeda”, din 2010 pînă acum, gospodăria nu a primit subvențiile ce i se cuveneau din partea statului în sumă de 15 milioane de lei, ceea ce ar fi fost mai mult de două milioane pe an. În acest context, este important să subliniem că, fiind lipsit total de ajutor din partea statului, totuși, din propriile sale venituri, colhozul varsă în bugetul acestui stat toate impozitele cuvenite.

În discuția sa cu comuniștii de la Copceac, Vladimir Voronin a accentuat că în lupta împotriva propagandei mincinoase a mass-media afiliată puterii trebuie folosite faptele și adevărul. În activitatea de agitație a comuniștilor, un element foarte eficient poate fi analiza comparativă a celor opt ani de conducere a țării de către comuniști cu perioada de guvernare a actualului regim. Aceasta îi poate ajuta pe alegători să vadă mai clar actuala stare de lucruri din țară și, în ziua alegerilor, să facă o alegere corectă, întru binele țării.

„Astăzi, la formarea guvernului, puterea procedează conform algoritmului politic. Și din această cauză după aceea au de suferit sferele de importanță vitală pentru țară – educația, asistența medicală, economia în ansamblu, sectorul agrar. La funcții importante de stat sunt numiți nu profesioniști, ci peroane loiale față de guvernare, care nu sunt capabile de nimic altceva, decît să-i slujească pe cei sus-puși. Țara a fost transformată într-un teritoriu pentru businessmeni, în care pensionarii și păturile social vulnerabile ale populației nu au loc. Guvernarea se laudă obraznic în fața poporului cu reformele care, de fapt, nu se fac. De acum pînă și Europa a încetat să se uite în tăcere la toate acestea și vorbește în mod deschis despre faptul că Moldova este un stat capturat, în care domnește corupția și hoția”, a subliniat liderul PCRM.

Viitoarele alegeri parlamentare, care se vor desfășura după un nou sistem electoral ticluit de tandemul PDM-PSRM, sunt un mare risc, dar, totodată, și un moment de verificare a electoratului. Nu există nici o îndoială că actuala guvernare va folosi la maximum resursa administrativă. Pe lîngă asta,vor fi făcute falsificări și vor fi folosite tehnologii murdare aplicate de ea la precedentele alegeri.

Dar nu-i poți înșela pe toți de-a valma. Însă, ca asta să nu se întîmple, alegătorii trebuie să dea dovadă de conștiință civică și în timpul alegerilor să manifeste o atitudine chibzuită față de alegerea pe care o vor face. Doar ei, prin votul lor, pot împiedica regimul criminal de astăzi să se mențină la conducerea țării. Dacă nu o vor face nici de data asta, Moldova în general poate să dispară ca stat independent suveran.


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania