Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

29.11.2018:  Cu ochiul liber...
Jurnaliștii RISE Moldova au desfășurat un studiu în ceea ce privește donațiile făcute de persoanele fizice pentru partidele politice din țară

Rezultatele acestui studiu permite a face concluzii interesante. Și anume – între forțele politice reprezentate în Parlamentul Moldovei, doar despre Partidul Comuniștilor se poate spune că finanțarea acestuia nu trezește niciun fel de dubii pe dimensiunea legalității. În timp ce mari dubii la capitolul legalității așa numitor donații private apar în legătură cu partidele ce formează tandemul politic ”PDM-PSRM”. Întîi de toate vom remarca că în prima jumătate a anului 2018, suma totală a donațiilor din partea persoanelor fizice în favoarea partidelor reprezentate în Parlamentul RM, a constituit circa 8,7 milioane de lei. Potrivit datelor RISE Moldova, cota PDM și PSRM constituie 8,4 milioane de lei (94 la sută) – ”mai bine de 5,5 milioane” și ”peste 2,9 milioane” respectiv.

Tot cele două partide ocupă poziția de lider, atît la capitolul sponsorilor privați cît și după mărimea donațiilor din partea unei singure persoane. Dacă e să credem datelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale, în prima jumătate a anului curent, circa 1000 de persoane fizice au oferit susținere partidului regimului moldovenesc - PDM; peste 200 de cetățeni au făcut donații pentru aliatul democraților în tandem – PSRM.

Cei mai mari sponsori ai PDM – (în afară de oameni de afaceri, cu care totul este clar) este vorba despre primari și medici, care au donat din rezervele lor proprii cîte 55 – 50 – 40 de mii de lei. În afară de aceasta, RISE Moldova menționează că ”pentru democrați donează un număr considerabil de angajați ai întreprinderilor de stat. De la angajații ÎS ”Moldtelecom” partidul a obținut de la 1 000 pînă la 30 000 de lei”.

În cazul socialiștilor, pentru prima jumătate de an, cel mai mare sponsor a fost deputatul Vladimir Odnostalco. Așa cum au stabilit jurnaliștii care au efectuat studiul, în perioada menționată, acest deputat a donat în fondul PSRM 41 de mii de lei. Acesta este urmat de un alt deputat al Parlamentului, Elena Hrenova, care a vărsat în fondul PSRM 38 900 de lei. Pe locul trei între cei mai mari donatori ai PSRM, la fel, este un deputat – Anatolie Labuneț, care a donat pentru partidul său 38 de mii de lei.

În studiul lor, jurnaliștii RISE Moldova nu au ezitat să compare sumele donațiilor private cu veniturile declarate ale sponsorilor sus menționați. Și au constatat că:

— 55 de mii de lei donați pentru PDM din partea primarului satului Tomai din raionul Leova, Valeriu Boișteanu, constituie mai bine de 70 % din veniturile sale pentru 2017;
— 50 de mii de lei donați PDM-ului din partea primarului satului Pererîta din raionul Briceni, Anatolie Ceban, constituie echivalentul salariului său pentru 10 luni de zile;
— 40 de mii de lei oferiți PDM-ului de către medicul șef al spitalului raional din Edineți, Anatolie Guțu, constituie salariul său pentru două luni;
— 41 de mii de lei alocați în bugetul Partidului Socialiștilor din partea deputatului în Parlament, Vladimir Odnostalco – fac echivalentul salariului său pentru două luni de zile;
— 38900 de lei în fondul PSRM din partea deputatului Elena Hrenova – salariul acesteia pentru patru luni de zile în 2017.

În linii generale, PSRM a primit din partea deputaților și colaboratorilor cabinetului PSRM în Legislativ, în prima jumătate a anului 2018, Partidul Socialiștilor a primit în calitate de donații peste 900 de mii de lei. Totodată, în opinia jurnaliștilor RISE Moldova, ”este de remarcat faptul că în perioada de jumătate de an menționată, liderul PDM, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, oficial, nu a cheltuit niciun leu pentru susținerea formațiunii sale”.

* * *
Pe fundalul partidelor menționate (precum și alte formațiuni politice care au făcut studiul RISE Moldova, dar care nu au fost menționate în acest articol), situația privind finanțarea PCRM arată absolut izolat.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova se distinge prin deschidere absolută precum și legalitate totală a finanțării – din contul cotizațiilor de membru în conformitate cu Statutul PCRM și transferurile din bugetul de stat, mărimea cărora este stabilită în funcție de rezultatele partidului obținute în cadrul alegerilor parlamentare și locale.

Subliniem din numele formațiunii: În cazul PCRM nu poate fi vorba despre niciun fel de transferuri ilegale. Așa cum nu poate fi vorba în cazul Partidului Comuniștilor despre coruperea alegătorilor, deputaților și funcționarilor, jurnaliștilor sau surselor media ș.a.m.d.

Pe de altă parte, o mare libertate pentru suspiciuni de corupție, precum și de finanțarea ilegală oferă informația legată de donațiile persoanelor fizice în favoarea partidelor politice. Mai ales dacă aceste exemple denotă că ”donatorii jertfesc” propriile lor venituri pentru luni de zile...

COMUNIST.MD
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania