Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.03.2009:  În Armata Naţională se desfăşoară un şir de manifestaţii consacrate Zilei Internaţionale a Femeii
În Armata Naţională se desfăşoară un şir de manifestaţii consacrate Zilei Internaţionale a Femeii. În toate garnizoanele militare au fost omagiate femeile care activează în cadrul armatei, iar la Casa Centrală a Armatei a avut loc un concert festiv.

În cadrul manifestaţiei vice ministrul apărării colonel Igor Malai a felicitat doamnele şi domnişoarele care activează în Armata Naţională cu ocazia sărbătorii şi a menţionat o parte dintre ele cu medalia „În slujba Patriei”, „Pentru serviciu impecabil”, insigna „Militar eminent” iar şapte femei militare au primit grade militare.

De menţionat că în Armata Naţională a Republicii Moldova sînt 382 de femei militare - 101 ofiţeri, 165 sînt subofiţeri, iar 116 - sergenţi şi ostaşi, şi circa 900 angajate civil. 2/3 au fost recrutate din cadrul absolventelor instituţiilor de studii medii speciale. 14,5 % au studii superioare în diferite domenii: juridică, medicină, contabilitate, psihologie, jurnalism, sociologie, limbi moderne.

Femeile sergenţi au posibilitatea să fie avansate la gradul de plutonier, urmînd timp de cinci luni cursurile de pregătire a sergenţilor din cadrul Institutului Militar al Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.

Principalele domenii în care îşi desfăşoară activitatea femeile încorporate în armată pe bază de contract sunt: medicina, transmisiuni, justiţie, logistică, contabilitate, topografie, relaţii publice, etc. Femeile militare din Armata Naţională participă la antrenamente şi exerciţii naţionale „Ecou”, „Sub Cer Senin”, satisfac serviciul militar în cadrul Forţelor de Menţinere a Păcii în Zona de Securitate. De asemenea femeile sînt antrenate cu succes la aplicaţii şi exerciţii multinaţionale din cadrul Programului „Parteneriat pentru Pace” – „Cooperative Lancer-Longbow”, „ARCER”, „Medceur”, „Rapid Trident”, dar şi în calitate de observatori militari în misiunile sub egida ONU şi OSCE în Georgia, Cote d” Ivoire, etc.

www. army.gov.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania