Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

07.12.2018:  Adevărul este unul singur și este de partea noastră
Diana Caraman: Noi cu toții urmează să depunem o muncă colosală pentru a schimba cardinal situația în țară.

Anul 2018, care iată pleacă, a fost unul complicat pentru Moldova — care trece printr-o criză politică de sistem. Pe acest fundal, rolul organizațiilor obștești este foarte important. Dar și mai important este pe cît de capabile sînt aceste organizații — în calitate de oglindă a opiniei publice — ca în actualele condiții de presiune politică, să influențeze dezvoltarea țării, procesele sociale și economice. Cu atît mai mult dacă este vorba despre tineretul care constituie Comsomolul din Moldova. Despre ceea cu ce trăiește Comsomolul moldovenesc, cum a fost anul 2018 pentru organizație și ce planuri își trasează pe viitor — despre toate acestea citiți în interviul secretarului UCTM, Diana Caraman.

— Cum a fost acest an pentru Comsomolul din Moldova?

Complicat și, în același timp, plin de evenimente. Anul a fost complicat atît pentru toată societatea moldovenească, cît și pentru tineret. Cu mare regret, și în această perioadă, situația politică, socială și economică din țară a degradat și mai mult. La fel ca și anul trecut, Parlamentul moldovenesc capturat și corupt a adoptat legi care nu au făcut decît să complice situația și așa dezastruoasă a normelor democratice și de drept din țară. Evident, toate acestea au influențat și situația în mediul tineretului. Sîntem martorii degradării totale a acestei sfere. Tot ce a făcut guvernarea pentru tineret — a contribuit la creșterea costului studiilor în universități, totodată, în toți ani de guvernare incompetentă a democraților, bursele au fost majorate o singură dată și doar cu 5 % — de rîsul lumii — circa 45 de lei.

A fost o scuipătură zdravănă în generația tînără. Așa numita reformă a educației, și anume — închiderea școlilor din toată țara — a generat creșterea numărului de copii neșcolarizați. Imaginați-vă: în 2018, peste 8000 de elevi nu au fost încadrați în procesul educațional. Cel mai oribil este faptul că toate acestea se produc pe fundalul degradării evidente a situației demografice și intensificării migrației tinerilor în afara Moldovei.
Evident, Comsomolul din Moldova nu poate fi indiferent față de ceea ce se întîmplă și nu se mulțumește cu rolul de observator. Noi, în esență, sîntem unica organizație de tineret în Moldova, care reacționează foarte sensibil la tot ce face guvernarea în țară, la toate tendințele și procesele negative prin care trece, astăzi, Moldova.

Noi sîntem tinerii care avem de trăit în această țară, noi trebuie să o dezvoltăm, să edificăm aici viitorul copiilor noștri. Iar noi sîntem demni de un viitor mai bun în Patria noastră. Noi — comsomoliștii — patrioții țării noastre nu avem de gînd să plecăm nicăieri pentru o viață mai bună. De aceea, fiecare din noi înțelege foarte bine că avînd o asemenea guvernare, care a capturat statul și toate instituțiile, nu vom reuși să facem nimic fără luptă, nu vom obține nimic. Iar noi luptăm prin toate mijloacele legale accesibile, luptăm pentru drepturile muncitorilor, pentru drepturile acelorași profesori, bugetari, pentru drepturile tinerilor de a-și realiza planurile de viață aici, acasă, dar nu undeva prin străini.

— Recent a fost organizată o manifestație de amploare cu prilejul împlinirii a 100 de ani a ULCT și, din cîte știm, a avut rezonanță și în afara Moldovei...

Atunci cînd am spus că anul a fost plin de evenimente am avut în vedere, inclusiv, manifestațiile pe care am reușit să le desfășurăm sau la care am participat, dar și un șir de evenimente importante pentru organizația noastră. Noi, într-adevăr, am făcut o muncă imensă.

În acest an, am marcat două jubilee importante — 25 de ani de la fondarea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și 100 de ani de la fondarea Uniunii Leniniste Comuniste a Tineretului din Uniunia Sovietică. Pe parcursul întregului an, activitatea Comsomolului moldovenesc a fost focusată pe acest eveniment măreț. A fost desfășurată Conferința științifico-practică «Comsomol — 100», în cadrul căreia, au participat și comsomoliștii generațiilor precedente. S-a desfășurat și tradiționala Școală de Vară a UCTM dedicată acestui jubileu important, la lucrările căreia au participat circa 100 de tineri din toată republica.

În cadrul marcării acestui jubileu de mare importanță, la sfîrșitul lunii octombrie, comsomoliștii din Chișinău au plantat 100 de arbori la Grădina Botanică. Pe 29 octombrie, la monumentul Eroilor Comsomoliști, s-a desfășurat mitingul festiv dedicat zilei fondării Comsomolului.

Evenimentul prin care au culminat manifestațiile dedicate jubileului de 100 de ani ai ULCT a fost adunarea festivă a UCTM — care s-a desfășurat pe 3 noiembrie în capitală. La eveniment au participat peste 700 de comuniști, conducerea partidului, comsomoliști de toate generațiile, de asemenea, pentru noi a fost o mare onoare prezența oaspeților de peste hotare — prim secretarul Comsomolului din Ucraina, Mihail Kononovici și secretarul CC ULCT FR, Roman Kononenko.

De asemenea, pe parcursul acestui an, Comsomolul din RM a desfășurat un șir de manifestații dedicate și altor evenimente importante. Deja pentru al treilea an consecutiv, noi desfășurăm acțiunea «Moldova Curată», esența căreia constă în vopsirea lozincilor și simbolurilor unioniste și fasciste inscripționate pe clădirile și gardurile din oraș. Tradițional, în ajunul Zilei Victoriei s-a făcut curățenie la mormintele veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, iar pe 8 mai — la monumentul Eroilor Comsomoliști s-a desfășurat acțiunea patriotică «1418 lumînări» în memoria fiecărei zile și nopți de război.

Reprezentanții UCTM au participat la conferințele video organizate de mișcarea internațională «Moștenitorii Victoriei». În acest an am reușit să implicăm mai activ tovarășii noștri mai tineri — pionierii. În afară de Ziua pionierimii, tinerii au pregătit un salut ingenios Comsomulului în cadrul Conferinței științifico-practice «Comsomol 100», de asemenea, au pregătit scrisori de recunoștință veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei pentru ziua de 24 august — ziua eliberării Moldovei de sub ocupația româno-fascistă. Ei au înmînat aceste scrisori veteranilor pe Capul de Pod de la Șerpeni.

— Comsomolul din Moldova desfășoară activități la nivel internațional? Cu ce organizații europene se mențin relații de prietenie?

Comsomolul din Republica Moldova are mulți prieteni — și în țările fostei Uniuni Sovietice, și în Europa, și în Occident. În acest an, Comsomolul din Moldova și-a consolidat relațiile la nivel internațional. Deosebit de simbolic este faptul că UCTM a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Federației Mondiale a Tineretului Democrat (FMTD), anume într-un an atît de important — 100 de ani de la fondarea Comsomolului Leninist. Pe parcursul anului, membrii UCTM au avut onoarea să participe la trei acțiuni internaționale. Și anume — Școala de Vară a Partidului Stîngii Europene, ședința comisiei de lucru a FMTD, manifestațiile festive dedicate jubileului de 100 de ani de la fondarea Uniunii Leniniste Comuniste a Tineretului din Uniunia Sovietică la Moscova.

În acest an, grație participării la aceste evenimente, am reușit să stabilim contacte prietenești și tovărășie cu reprezentanții organizațiilor de stînga din Nepal, Italia, Belarus, Austria, Canada, Serbia, Kîrgîzstan și multe altele, de asemenea, să consolidăm relațiile noastre bilaterale cu tinerii comsomoliști din Rusia și Ucraina.

Munca pe dimensiunea internațională stimulează actualii comsomoliști să se manifeste mai activ în cadrul organizației noastre pentru ca, pe viitor, să aibă posibilitatea de a reprezenta UCTM în cadrul acțiunilor internaționale, cu atît mai mult, că pe an ce trece, invitații de participare sînt din ce în ce mai multe. Iar faptul că noi sîntem unica organizație de tineret din republică, care a stabilit atît de multe contacte la nivel internațional în toată lumea, este, bineînțeles, un mare avantaj pentru promovarea îndemnului tinerilor să adere la UCTM.

— Anul viitor promite să fie nu mai puțin interesant. Alegerile parlamentare sînt foarte aproape și, cu siguranță, Comsomolul va participa activ atît în calitate de organizație, cît și în calitatea membrilor săi de tineri alegători. Ce planuri se profilează după?

Da, ne așteaptă un an nu mai puțin complicat și, cel mai probabil, el va trece sub semnul luptei politice. Noi, împreună cu toții, trebuie să facem o muncă colosală pentru a schimba cardinal situația din țară, pentru a elibera Patria noastră de oligarhul-uzurpator Plahotniuc și aliații lui fățiși în figura PDM și celor ascunși — în figura lui Dodon și PSRM. Noi conștientizăm perfect că nu se pune doar problema cine va lua puterea în țară, se pune, în primul rînd problema existenței statului nostru.

De aceea, pe viitor ne așteaptă lupta pentru viitorul nostru, pentru Moldova. Noi nu vom ceda, nu vom renunța la principiile noastre, nu vom da niciun pas înapoi. Adevărul este unul singur și el este de partea noastră!


COMUNIST.MD
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania