Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

07.12.2018:  Deputat cu responsabilitate socială redusă
Bogdan Țîrdea — deputat din partea Partidului Socialiștilor cu un trecut greu al unui «absolvent» al bordelului politologilor sub conducerea bine cunoscutului Vitalie Andrievschi.

În dezvoltarea sa, Țîrdea a trecut cîteva etape importante. A fost o vreme cînd colabora cu fostul premier Vlad Filat, condamnat la închisoare pentru acte de corupție. Iată una dintre citatele sale caracteristice: «După trei ani de haos și instabilitate, Moldova a obținut, în sfîrșit, un lider național în figura lui Vladimir Filat».

A fost o perioadă scurtă timp în care Țîrdea, maturizîndu-se, a susținut Partidul Comuniștilor. Peste o perioadă, a fost racolat, încălzit, hrănit — mai exact l-au fericit socialiștii. Important — l-au iertat pentru toate ce a scris Țîrdea despre Dodon.

Spre exemplu, pentru asta: «Pe site-ul lui Andrievschi se votează pentru desemnarea politicianului cu cea mai mare autoritate în luna ianuarie. În ciuda faptului că Andrievschi l-a poziționat pe Vladimir Voronin pe primul loc, imediat se aruncă în ochi rezultatele lui Igor Dodon, care, la o mică diferență, se plasează pe locul doi. Fiți atenți: Dodon, care în ianuarie spunea că este gata să voteze pentru radicalul de dreapta Oazu Nantoi în calitate de președinte, care a oferit Alianței voturile lipsă majorității în CMC, care este lider al partidului ce îndeamnă la interzicerea Partidului Comuniștilor, acest Dodon, conform site-ului lui Andrievschi, obține locul doi în ratingul liderilor cu cea mai mare autoritate. Probabil, fie că trebuie să primești salariu de la Dodon, fie că ești un idiot absolut pentru ca după toate acestea să mai votezi pentru Dudon, la ușa partidului căruia se poate instala, de acum încolo, lanterna roșie chineză». (27.02.2012). În acest caz, Țîrdea la ofensat pînă și pe mentorul său Andrievschi. Destul de nemilos.

Iată încă un citat dedicat eșecului lui Dodon în cadrul alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, pentru care, așa cum obișnuiește Dodon, a încercat să învinuiască colegii săi de partid din PCRM. Țîrdea, însă, le-a pus pe toate la locul lor: «Examinarea minuțioasă a «fenomenului Dodon» denotă că chișinăuienii nu sînt gata să înghită «macaroanele» lui nostalgice în combinație cu zîmbetul dulce a lui însuși Dodon, pentru că, chiar dacă sînt dezamăgiți, mai sînt capabili să distingă falsul de original». În același mesaj, Țîrdea vorbește despre rolul lui Dodon în procesele social-politice din Moldova: «Igor Dodon este omul lui Plahotniuc, care încearcă să ia primăria de Chișinău prin orice mijloace».

Înțelegînd, însă, că el și Țîrdea sînt făcuți din același aluat, Dodon a manifestat mărinimie și la făcut pe Țîrdea deputat, luîndu-și mandatul titulaturii dubioase de măscărici la curte.

Țîrdea depune eforturi. S-ar părea — ce treabă are el, Dodon și PSRM cu decizia internă a Partidului Comuniștilor de a-și retrage suportul politic pentru președintele CEC, Alina Russu. Dar dacă este vorba despre comuniști, Țîrdea nu ratează ocazia. Iată că și s-a năpustit. În mod special, și-a amintit despre istoria din 2014 legată de excluderea din cursa electorală a Partidului «Patria» în frunte cu Renato Usatîi. Comuniștilor li s-a reproșat că reprezentanții PCRM la CEC au susținut această decizie. Cum se spune — noi despre una, el despre alta. Țîrdea a tăcut despre faptul că unul dintre reprezentanții PCRM la CEC a votat împotriva excluderii «Patria» din procesul electoral. Doar acest lucru poate indica minții unui politolog adevărat că, în acest caz, nu putea fi vorba despre o decizie de partid. Dar cine a spus că Țîrdea deține calitățile unui politolog adevărat?

Țîrdea tace conștient despre faptul că unul dintre cei care au votat «pentru» — Eduard Răducan — era unul dintre consilierii deputaților Sergiu Sîrbu și Igor Vremea. Unde sînt acum acești nedemni cetățeni? Jumătate dintre ei — în PDM. Altul, un oarecare Moțarschi, după votare, a dispărut pur și simplu din vizorul societății civile, inclusiv PCRM. Nu a mai fost prezent nicăieri și niciodată în cercurile politice sau afiliate.

Cine concret a exclus formațiunea lui Usatîi din cursa electorală nu mai generează dubii: fără îndoială — Plahotniuc. Dar de ce a făcut acest lucru — aceasta nu este o întrebare pentru mințile mediocri ale politologilor de serviciu ai PSRM. De altfel, răspunsul este evident: Plahotniuc l-a exclus pe Usatîi din cursa electorală pentru ca Dodon și socialiștii lui să obțină mai multe locuri în Parlament. Pentru comuniști, Plahotniuc a creat formațiunea clonă sub forma unui partid fantomă care a luat comuniștilor 6 % din voturi. Iar Usatîi a fost exclus din cursă. În acest fel, Dodon — cu imaginea sa de trădător a obținut, condiționat, primul loc în urma alegerilor parlamentare.

Nu ar fi rău pentru Bogdan Țîrdea să-și recitească, din cînd în cînd, propriile expuneri din creația anterioară. Pe alocuri se regăsesc afirmații incontestabile actuale și pentru ziua de astăzi. Cum ar fi, spre exemplu: «Igor Dodon este omul lui Plahotniuc».


SERVICIUL DE PRESĂ AL PCRM
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania