Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

08.12.2018:  Iată, iese pe «Arenă»...
Construcția complexului sportiv și de agrement «Chișinău Arena» este cel mai mare proiect potlogăresc al actualei guvernări

Cred că, în timpul apropiat, dreptul la cuvînt pentru edificarea acestui obiect va fi reflectat într-o epopee populară — un fel de «Saga despre cei care ies pe “Arenă”». Care iese și care rămîn în umbră.

Fiți de acord, nu era nevoie de edificarea unui asemenea obiect. În țară sport nu avem, interpreți excepționali nu avem, drumuri nu avem, infrastructură în oraș nu există, multe ce nu avem, dar apare — arena. De ce nu s-a optat pentru noduri rutiere în două nivele? De ce nu s-a optat pentru parcări moderne? La urma urmei, avînd în vedere existența sectorului agrar, indiferent de starea lui, să se edifice o piață de profil închisă — nu în centru, ci în suburbie, cu infrastructură, parcări, filiale bancare și altele, ca peste tot, inclusiv, în Rusia — detestată de autorități.

Dubii vagi

Concursul pentru selectarea partenerului privat pentru proiectarea și edificarea complexului sportiv s-a desfășurat în bază alternativă. Alternativă — în conformitate cu actualele realități moldovenești. Se întîmplă atunci cînd concurentul este unic, asemenea lui Robinson pe insulă pînă la apariția lui Vineri.

«O singură companie a participat și a cîștigat concursul», a anunțat presa pro-guvernamentală. Scuzați, colegi, dar ceva nu este în regulă cu logica voastră. Dacă la concurs a participat o singură companie, nici nu poate fi vorba despre vreo «victorie». Lui, pur și simplu, i s-a oferit proiectul pe tava. De aceea, nu este greu să ne dăm seama cui i se afiliază această companie.

Este adevărat, nu putem spune nimic rău despre firma turcească de construcții Summa Group — lucrează în Moldova de aproape 20 de ani, printre proiectele sale de succes se numără: reparația Aeroportului Internațional din Chișinău, clădirii Spitalului Clinic Republican, construcția Radisson Blu Leogrand Hotel, centrului Medpark, reconstrucția Casei de Cultură din Comrat și altele. Dar iată faptul că Summa a fost unicul participant la concurs sugerează idei sumbre.

În schimb, din partea statului, pentru realizarea proiectului va răspunde SRL Arena Națională — compania de stat creată, la sfîrșitul lunii mai 2018, special pentru gestionarea proiectului «Chișinău Arena». Radu Lupan a fost numit în calitate de director — activist al organizației de tineret a Partidului Democrat și consilierul spicherului Parlamentului, Andrian Candu. Prin intermediul ei, statul achită integral costul construcției (50 milioane de dolari), dar nu tot odată, ci în decurs de 12 ani, în același timp, complexul trebuie să fie edificat în decurs de un an. Așa cum vedem, Summa Group investește banii săi «cinstiți», iar aceștia vor fi restituiți din sursele furate din bugetul statului. Iată așa un gen de «spălătorie» în condițiile parteneriatului public-privat.

Mențiuni cu font mărunt

Turcii, însă, nu sînt proști ca să riște atît de mult cu banii lor! Și dacă democrații sînt dați la o parte de la treuca statului? Nu în zadar guvernarea a retras pentru complexul sportiv 70 de ha de teren de la Centrul de vinificație și vinicultură din Stăuceni («Chișinău Arena» se va întinde pe o suprafață de 10 ha) din categoria uzului agricol. De pe urma acestei acțiuni, statul a fost prejudiciat cu 90 de milioane de lei. Ce vom face cu restul pămîntului?

Conform contractului, partenerul privat obține în gaj toată suprafața de teren, toate cele 70 de ha pînă cînd statul nu-i întoarce toți banii. În afară de aceasta, contractul îi mai permite partenerului privat să re-gajeze acest teren (firmelor Păpușarului, spre exemplu). În acest fel, statul riscă să piardă acest teren dar și obiectele edificate pe el în cazul în care nu va restitui banii investitorului.
Analogic, terenul poate fi pierdut în cazul în care partenerul privat îl face gaj pentru propriul său credit pe care, ulterior, nu-l va mai întoarce. Între timp, «ministrul fără diplomă», Chiril Gaburici ne spune că «restul 59 de ha vor fi în gestiunea statului — ca și rezervă pentru dezvoltarea potențială și foarte probabilă a zonei». Adică, minte conștient.

Contractul a fost conceput în așa fel încît partenerul privat primește, indiferent de situație, toată suma investiției, chiar dacă contractul va fi reziliat de către stat din cauza neîndeplinirii obligațiunilor asumate de investitorul privat. Așa cum vedem, documentul a fost întocmit în interesele partenerului privat, fără a fi luat în calcul profitul statului. Interesant, care este suma mitei?

Reclama — promotorul «Arenei»

«Minciuna repetată de o mie de ori devine adevăr» — spunea Joseph Goebbels. Se pare că actuala guvernare a examinat minuțios propaganda hitleristă și înțelege perfect rolul publicității pentru proiectul său hoțesc.

Ea a început direct de la nivelul statului. Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a decis (univoc, evident!) să «recomande» posturilor de radio și televiziune să difuzeze gratuit spoturile ce promovează ideea Partidului Democrat de la guvernare pentru construcția «Chișinău Arena». Benevol-silit, difuzorii au fost obligați, în perioada iunie — decembrie, să plaseze cîte cinci spoturi publicitare ce promovează obiectul dat.

La posturile de televiziune pro-guvernamentale a apărut o întreagă rubrică cu denumirea «Învățăm din exemple», unde ni se spune insistent preț de cinci minute și ni se arată o arenă similară din orașul românesc Cluj-Napoca, iar directorul acesteia ne explică plictisit nouă «basarabenilor proști» toate beneficiile pe care le oferă o asemenea construcție. Dar nu spune nicio vorbă despre proiectul francez «Dunkerque Arena» (pe care l-a furat cu nerușinare guvernarea moldovenească), nici despre faptul că francezii au considerat că proiectul este mult prea costisitor și au renunțat la el. Ulterior, în joc s-a inclus și prim-ministrul Pavel Filip și a lansat următoarea perlă: «Tinerii pleacă din Moldova nu doar din cauza salariilor, dar și pentru că nu au unde face sport». Trebuie să înțelegem că după ce va fi construit complexul «Chișinău Arena» tinerii vor reveni imediat în țară...

Apropo, anterior Filip și tovarășii considerau că în Moldova, dimpotrivă, sînt prea multe locații pentru practicarea sportului. De aceea au demolat complexul sportiv «Tinerețe» din capitală, au închis bazinele «Locomotiv» și «Moldova», iar pe locul CS «Olimpia» vor să ridice un bloc locativ nou. Totodată, au fost închise școlile sportive. Premierul ar fi făcut mai bine dacă redirecționa banii alocați pentru construcția unui proiect absolut inutil orașului, pentru procurarea noilor unități a transportului urban de pasageri. Chișinăul are mai mare nevoie de autobuze decît de «Arena» din Stăuceni.

Susținere «din partea întregului popor»

Falsul președinte Igor Dodon vorbește mult. Protestează împotriva suprimării limbii ruse (și mai mult — împotriva suprimării propriilor prerogative), împotriva românizării, noii strategii de apărare, dar niciodată nu și-a expus poziția pe marginea proiectului «Chișinău Arena». Involuntar apare întrebarea: oare nu este angajat Igor Dodon în acest proiect?

Dovezi directe nu există, dar iată o coincidență miraculoasă — de pe 2 februarie curent, președintele companiei Summa Group, Selin Boran a fost inclus în componența consiliului economic de pe lîngă președinte. Evident, acest lucru nu spune nimic, dar fiți de acord — generează mai multe întrebări.

Cu atît mai mult că relațiile «alesului de tot poporul» cu turcii se «consolidează» văzînd cu ochii. Doamne ferește, nu avem nimic împotriva poporului turc sau împotriva autorităților turce, însă, reparația grabnică a Președinției, despre care a convenit Dodon cu Erdogan, se aseamănă cu o tranzacție destul de dubioasă. Pentru că această tranzacție este lipsită, totalmente, de transparență.

* * *
Potrivit informațiilor pe care ni le oferă guvernarea (societatea civilă nu a văzut documentele de proiect), este puțin probabil ca acest complex «Chișinău Arena» să devină leagănul sportului serios. Mai degrabă — un hiper fitness centru pentru cei mai bogați. Vor mai amenaja un ring pentru laniștii gladiatori a lui Constantin Țuțu, vor deschide baruri de noapte, benzinării, evident — un magazin și cîteva oficii. La asta se va reduce tot sportul.


EVGHENI TAMANȚEV

comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania