Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

08.12.2018:  Rupți de realitățile vieții
Deputații din așa-numita majoritate parlamentară sînt complet rupți de realitățile vieții pe care o duc cetățenii Moldovei

Mulți dintre deputații noștri sînt împresurați acum de griji de importanță primordială. Bunăoară, se gîndesc intens unde să-și petreacă vacanțele de revelion așa ca să cheltuiască nu prea mult. Ca, la fel ca tuturor cetățenilor Moldovei, să le ajungă «mizerabilele două mii de euro» pe care le au ei pentru asta.

Anume o asemenea sumă și-a planificat să cheltuiască pentru odihna sa de iarnă conducătorul Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, deputat în fracțiunea parlamentară a PPE, care le-a împărtășit jurnaliștilor planurile sale. Cum se spune, nimeni nu-i poate interzice omului să trăiască frumos. Pentru odihna de iarnă să cheltuiască două mii de euro, pentru cea de vară — probabil, nu mai puțin. De altfel, această noutate nu este una din categoria celor senzaționale, așa încît ar fi putut fi lăsată fără atenție. Totuși, în acest caz, ea a atins locul care ne doare.
Modestul deputat le-a relatat jurnaliștilor că bugetul lui pentru perioada de odihnă e la fel ca și «al oricărui cetățean moldovean — circa 2 mii de euro». Ceea ce a creat impresia că dumnealui trăiește în altă țară sau într-o altă lume, într-o realitate paralelă.

În acest context, am vrea să aflăm pe care anume «oricare cetățeni moldoveni» i-a avut în vedere acest deputat. Dacă e să transformăm 2 mii de euro în lei, vom avea circa 40 mii de lei. Biroul Național de Statistică a analizat perioada ianuarie-septembrie, 2018, și a făcut publice datele privind salariile pe care le-au primit în aceste luni locuitorii din capitala țării. Pe primul loc în ceea ce privește mărimea salariului se află lucrătorii din sectorul informațional și de comunicații, salariul lor mediu fiind de 14 mii de lei. După ei urmează lucrătorii din sectorul producerii și asigurării cu energie electrică și termică, cu gaze și apă caldă, care primesc lunar aproximativ 12,5 mii de lei. Locul al treilea îl ocupă lucrătorii sectoarelor financiar și de asigurări — aceștia primesc lunar în mediu cîte 12 mii de lei. Deci, chiar și cetățenii cu cel mai mare salariu, ca să adune pentru perioada de odihnă suma indicată de către deputat, timp de 3-4 luni ar trebui să nu mănînce nimic, să nu bea, să nu achite serviciile comunale și să meargă la serviciu pe jos.

Oamenii care activează în domeniul artelor, al odihnei și distracțiilor și al căror salariu e doar de circa 5 mii de lei nici nu îndrăznesc să viseze la o odihnă pentru care să cheltuiască 2 mii de euro. Pentru a aduna o asemenea sumă, ei ar avea nevoie și de mai mult timp. Clar lucru, din categoria «oricăror cetățeni» nu fac parte pensionarii, locuitorii de la sate, lucrătorii din sfera bugetară și miile de șomeri din Moldova.

Situația fiind asta, pe cine, totuși, îi avea în vedere Ștefan Creangă? Pe colegii săi deputați? Dar trebuie să remarcăm că nici nu toți deputații se pot odihni în timpul iernii la stațiuni balneare scumpe. Și asta deoarece, dacă ești un om care trăiești din bani cîștigați în mod cinstit, pentru o asemenea odihnă nu-ți va ajunge chiar nici salariul de deputat.

Deputatul-comunist Inna Șupac, comentînd pe rețelele de socializare spusele lui Ștefan Creangă, a mărturisit că, în cei nouă ani de activitate a sa în calitate de deputat în Parlament, în vacanțele de vară și de iarnă a fost la odihnă peste hotare nu mai mult de vreo două ori și asta a fost nu mai departe de orașul Odessa din Ucraina.

Așa că, domnule Creangă, mergeți sănătos la stațiunile balneare dragi dumneavoastră, dar nu vă băgați în rîndurile armatei de milioane a «oricăror cetățeni moldoveni», care vor petrece sărbătorile de iarnă în modestele lor case.


ANA VETROVA

comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania