Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.12.2018:  Linia întîi a frontului politic
Tatiana Bostan: «La apropiatele alegeri se va da lupta nu numai pentru putere, ci și pentru păstrarea statalității Moldovei. Anume despre asta vom vorbi noi cu alegătorii»

Tatiana Bostan, secretar pentru munca organizatorică la CR Anenii Noi al PCRM, de cîțiva ani lucrează la primărie în calitate de jurist, în mod dezinteresat ajutîndu-i pe oameni să-și găsească dreptatea. E un lucru pe care, în țara noastră, deloc nu-i ușor să-l faci. Dar fiindcă Tatiana este un luptător neobosit și curajos pentru dreptate, întotdeauna se cufundă în vîltoarea evenimentelor și nu se percepe pe sine decît slujind poporului și PCRM — partidul cu care ea totdeauna are același drum.

La primărie, ca pe linia întîi

— Ați putea să ne spuneți cum a început biografia Dumneavoastră de muncă?

— Ca jurist la primărie, lucrez de trei ani. Calea mea de muncă a început în școală, apoi am lucrat la procuratură, la inspectoratul fiscal, am fost asistent al unui deputat. Dar în orașul nostru problemele cu caracter politic niciodată n-au fost atît de acute ca în prezent. Dintre consilierii orășenești, opt sînt din partea Partidului Socialiștilor, iar șase — din partea «Partidului Nostru» al lui Usatîi. Aceștia nu permit să fie realizat nici un proiect din cele propuse de primarul-comunist Veaceslav Bondari. Permanent îi pun bețe în roate. Noi încercăm să ne opunem acțiunilor lor ilegale, la fel și încălcărilor de lege pe care le fac ei, în primul rînd, din punct de vedere juridic. În privința consiliului municipal, care ia decizii nelegitime, a fost pornită o cauză penală. Dar să lupți cu toate acestea e foarte greu.

— Ce anume a motivat intentarea acestui proces penal?

— Ziarul «Comunistul» a scris despre asta. Este vorba despre prelungirea contractelor de arendă încheiate cu agenții economici în mod ilegal, fără licitația cuvenită. Esența constă în faptul că, din cauza acestor încălcări, în bugetul primăriei nu sînt defalcate milioane de lei.

— Cu alte cuvinte, Dumneavoastră în fiecare zi dați lupte pe prima linie a frontului politic…

— Consiliul municipal a refuzat să aprecieze activitatea primarului ca satisfăcătoare, și asta în situația cînd bugetul municipal a fost executat cu 106 procente. În anii în care la funcția de primar se află Veaceslav Bondari, bugetul orașului a crescut de 5-6 ori. În această perioadă, în oraș s-au făcut multe schimbări spre bine, se repară drumurile, a fost instalat iluminat stradal, se fac reparații la grădinițele de copii, sînt atrase investiții. Și toate acestea pe fundalul împotrivirii consiliului.

PCRM — exponent al dreptății

— Echipa a însăși primăriei e prietenoasă?

— Noi avem o echipă foarte bună de specialiști. Și aici trebuie să spun că ei lucrează cu salarii foarte mici. Specialiștii cu experiență primesc circa trei mii de lei, iar cei tineri o încep doar cu două mii. De aceea ne confruntăm cu o fluctuație de cadre. Conform schemei de personal, la primărie trebuie să lucreze 14 oameni, pe cînd la noi lucrează doar 10.

— Omul cu salariu mic se poate lăsa mai ușor ademenit de diferite ispite…

— În linii mari, da. Însă eu nu pot să spun așa ceva despre colectivul nostru, toți colaboratorii noștri sînt oameni cumsecade. Și primarul nostru, care e și prim-secretar al CR al PCRM, este foarte bun ca primar și cumsecade ca om. El a învățat multe, iar ca fost șef al inspectoratului fiscal știe mai bine decît alții cum să completeze bugetul orășenesc. El în general face foarte multe pentru locuitorii orașului. Prin asta se și explică faptul că oamenii îi oferă sprijinul lor.

— Oamenii vin la primărie după ajutor?

— Vin, desigur, doar ei, în majoritatea lor, sînt săraci. Noi îi ajutăm în măsura posibilităților de care dispunem. În colectiv avem oameni capabili să retrăiască împreună cu cetățenii necazurile acestora și, pe lîngă asta, acestor oameni le pasă foarte mult de soarta orașului. În componența primăriei noastre mai intră cinci localități, iar în sate oamenii sînt și mai săraci.

— În condițiile de astăzi, cum pot fi ajutați oamenii din punct de vedere material?

— De activitatea primăriei depinde completarea bugetului orășenesc și iată că anume din acest buget putem acorda ajutor material în baza cererilor depuse de orășeni. Dar vorba e că distribuirea respectivului ajutor depinde de consiliul orășenesc. Noi acumulăm banii, dar dispune de ei consiliul. Și anume consilierii din partea Partidului Socialiștilor, care conduc comisia bugetară, insistă ca oamenilor nevoiași ajutor material să le fie acordat o dată în trei ani, deși legea permite ca acest lucru să fie făcut anual.

— Dar socialiștii ca și cum se poziționează pe sine ca adepți ai echității sociale, pe cînd realitatea ne demonstrează că nu e chiar așa cum afirmă ei, ba chiar e invers…

— În realitate ei procedează ca niște dușmani ai poporului. Iată un exemplu concret. Actualul candidat din partea socialiștilor în circumscripția uninominală, care se află în fruntea comisiei bugetare, la cererea cetățenilor în care ei roagă să le fie reparată strada lor, le-a răspuns că ei trebuie să pună mînă la mînă și să adune 30 la sută din suma necesară. Asta e circa 200 mii de lei. Pe respectiva stradă locuiesc mulți pensionari, care, o știm cu toții, nu au suficienți bani nici pentru propria întreținere. Printre altele, noi am găsit investitori care sînt dispuși să facă ordine și în parc, dar consilierii nu i-au permis s-o facă. Faptele lor ajung pînă la absurd. De aceea la soluționarea problemelor cu care se confruntă orașul noi sîntem nevoiți să luptăm cu socialiștii și la momentul dat anume ei sînt principalul nostru oponent politic.

— Dumneavoastră sînteți consilier în consiliul raional…

— În consiliul raional eu conduc fracțiunea PCRM, din care fac parte cinci comuniști. Așa că noi ducem lupta la nivel raional. Fracțiunea noastră întotdeauna a fost considerată și continuă să fie considerată pînă acum un exponent al dreptății. Dar trebuie să menționez că în ansamblu pe țară, inclusiv în orașul nostru, cultura politică se află la un nivel scăzut. De aceea nu e ușor să le explici oamenilor pe înțelesul tuturor ce se întîmplă la noi în țară. Dar noi lucrăm permanent în mijlocul lor, în această direcție este orientată întreaga noastră activitate politică. Și noi trebuie să fim exemplu totdeauna și în toate. Să demonstrăm cum muncesc comuniștii, cum luptă pentru dreptate.

Pedagog-jurist

— Anenii Noi este orașul Dumneavoastră de baștină?

— Părinții mei s-au mutat aici cu traiul cînd eu aveam doar un an. Așa că se poate spune și așa: că e orașul meu natal. El nu e mare, aici locuiesc doar vreo 10 mii de oameni. Mulți din ei se cunosc unii pe alții, dar cînd au nevoie să rezolve o problemă, vin la primărie. Aici noi îi ascultăm, le sugerăm ce ar trebui să facă, cum să procedeze mai corect într-o situație sau alta. În particular, eu totdeauna le ofer consultații în probleme juridice.

— Prima Dumneavoastră profesie e cea de pedagog?

— Eu mi-am dorit foarte mult să devin jurist, dar, totodată, îmi plăcea literatura și cultura rusă. Pînă la urmă, am intrat să-mi fac studiile într-o instituție cu profil pedagogic, pe care am absolvit-o în anul 1993. Timp de șapte ani, am predat limba moldovenească în școala rusă. Și această limbă eu totdeauna am numit-o moldovenească.

— Iar la facultatea de drept ați intrat, pentru că nu ați putut renunța la visul de altădată?

— S-a întîmplat așa că am fost invitată să lucrez la inspectoratul fiscal, și atunci am mers să studiez dreptul la secția fără frecvență. În felul acesta, mi s-a realizat visul de pe vremuri. Totuși, mi-i dor de școală. Conform legii, funcționarilor publici li se permite să activeze în cadrul școlii pînă la 6 ore pe săptămînă. Și eu nu-mi pierd speranța că, fie și parțial, voi reveni la prima mea profesie. Vreau să-i învăț pe copii să se poată orienta corect în viață.

Carnetul de partid ca un dar scump

— Mai țineți minte cum ați intrat în rîndurile PCRM?

— Pe 28 decembrie, voi rotunji vîrsta de 48 de ani. Iar carnetul de partid mi-a fost înmînat cu 16 ani în urmă, în ziua mea de naștere. În decembrie, 2007, am fost aleasă în calitate de secretar al CR pentru munca organizatorică.

— Deci, carnetul de partid a fost un dar specific…

— Acest dar mi-a schimbat viața, datorită lui, eu am nimerit în mijlocul unor tovarăși de idei. De aceea niciodată n-am regretat că am intrat în rîndurile PCRM. Acest partid luptă pentru dreptate. Și eu sînt un om care de asemenea stau în viață pe pozițiile dreptății. Altfel nu pot trăi. Clar lucru, comuniștii trebuie să lucreze intens, fără nici un fel de relaxări. De fire eu sînt un om responsabil și am o atitudine serioasă față de orice lucru. Pe lîngă toate, noi avem o echipă foarte bună.

— Cine este pentru Dumneavoastră exemplu de adevărat comunist?

— Primul nostru secretar, Veaceslav Bondari, apoi și veteranul nostru, Anton Miron, pe care eu îl cunosc foarte bine și îl respect mult, dar și tovarășii care mă înconjoară. Și, desigur, părinții mei. Caracterul meu, educația mea s-au constituit pe tradițiile familiei noastre. Și spiritul meu politic de asemenea își trage rădăcinile din familie. Poziția PCRM corespunde întru totul ideologiei mele interioare.

— La ce visați?

— Eu am două fiice. Cea mai mare e la vîrsta de 26 de ani, iar mezina — de aproape 5 ani, ea este mica noastră fericire și eu trebuie să corespund statutului de mamă a unei fiice mici. Ca mamă, îmi doresc ca fiicele să-mi fie fericite și să trăiască în patria lor. Pentru ca asta să se împlinească, este necesar ca reprezentanții puterii să fie oameni sinceri și cu adevărat să lupte pentru interesele statalității Moldovei și ale poporului ei.

— Asta se poate întîmpla doar în cazul în care poporul Moldovei va face o alegere corectă. Sînteți pregătiți pentru alegeri?

— Toți comuniștii sînt pregătiți pentru campania electorală. Noi avem mulți părtași care ne sprijină în mod sincer. Mulți din aceștia au convingerea că și calitatea de membru al PCRM trebuie s-o meriți. În perioada campaniei electorale, vom continua să aplicăm metoda de acum verificată în trecut «de la casă la casă». Noi dispunem de experiență în desfășurarea muncii de agitație. Trebuie doar să ne concentrăm mai mult la obținerea victoriei. Și asta deoarece la alegerile ce ne așteaptă se va duce luptă nu numai pentru putere, ci și pentru păstrarea statalității Moldovei. Despre asta vom vorbi cu alegătorii noștri.


NATALIA USTIUGOVA

comunist.md


0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania