Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

20.12.2018:  Încălcarea procesului electoral cu mult înainte de alegeri. Cererea oficială a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

Comisiei Electorale Centrale


În conformitate cu Hotărîrea Parlamentului nr. 293 din 27 iulie 2018 data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 24 februarie 2019.

Potrivit art. 46 al Codului Electoral organizarea şi efectuarea alegerilor parlamentare se petrece cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, ce revine la 26 decembrie 2018, agitaţia electorală cu 30 de zile înainte de alegeri, ce revine la 24 ianuarie 2019.

Unele partide politice (PSRM, PD, Partidul Şor ş. a.) deja au început procesul de prezentare şi mediatizare prealabilă a candidaţilor pe circumscripţiile uninominale prin ce se încalcă flagrant legislaţia în vigoare.

Acţiunile partidelor de înaintare a candidaţilor precum şi a pesoanelor înaintate în calitate de candidaţi pe circumscripţii uninominale se organizează public cu participarea cetăţenilor fără apartenenţa de partid, şi sunt mediatizate pe larg de sursele mediatice afiliate acestor partide şi nu numai.

Ca exemplu, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova prin intermediul mass-media direct îndemnă alegătorii de a da votul în susţinerea candidaţilor înanitaţi de către PSRM (probele se anexează).

Prin răspîndirea imaginii acestor candidaţi şi informaţiei privind biografia şi averea lor se efectuează prezentarea prealabilă, prin ce se încalcă art. 52 al. (4) Codului Electoral, care prevede expres că agitaţia electorală se permite doar după înregistrarea concurentului electoral. Drept agitaţie electorală se poate califica şi participarea persoanelor înaintate la diferite acţiuni de caritate, înmînarea cadourilor şi ajutoarelor materiale, la lansarea obiectelor social-culturale la nivel local şi raional. Agitaţia electorală are un singur scop de a determina alegătorii să voteze un anumit candidat, ce este premătur şi, respectiv, este de natură să afecteze şi să influenţeze rezultatele alegerilor.

Conform art. 41 alin. (2) lit. b), i) şi alin. (4) Codului Electoral toate cheltuielile pentru campanie electorală, înclusiv achitatarea materialelor de agitaţie se efectuează din mijloacele de pe contul cu menţiunea „Fond electoral” cu indicarea obligatorie pe materialele publicate inscripţiei „Achitat din Fondul electoral”. În materialele anexate astfel de inscripţie nu se conţine, ce confirmă finanţarea ascunsă a campaniei electorale a partidului.

În contextul celor expuse solicităm verificarea acţiunilor acestor partide, tragerea la răspundere şi penalizarea lor în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Anexam articole şi link-uri din mass-media privind promovarea persoanelor.

https://www.youtube.com/watch?v=9epNI0ZBMEg

https://www.youtube.com/watch?v=UjH2YxaIUg4

https://www.youtube.com/watch?v=yZx-z8mJREg

http://unimedia.info/ro/news/4bc2d7deb12b48e1/live-psrm-isi-prezinta-candidatul-pentru-circumscriptia-electorala-nr-25-din-chisinau.html

https://btv.md/ru/sotsialisty-ne-smogli-predstavit-svoego-kandidata-odnomandatnika-zhitelyam-ryshkan-nikto-ne-prishel/

https://www.youtube.com/watch?v=d0YwYXf5eI8Cu respect,

Vladimir Voronin,
Preşedintele PCRM

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania