Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

10.01.2019:  TOTALURILE 2018: Prețul — contractual
Corupție la pătrat — iată care e principala caracteristică a Parlamentului de legislatura a XX-ea

Obținînd 19 mandate în anul 2014, astăzi Partidul Democrat s-a transformat în cea mai numeroasă fracțiune parlamentară, alipind la sine fracțiuni-sateliţi și acoliți «independenți».

Iar în total, pe parcursul acestei legislaturi, cu turism politic s-au ocupat 38 de deputați. E un record original la campionatul lumii între parlamente.

Un asemenea lucru a devenit posibil doar datorită calităților morale defectuoase și lipsa de principialitate a multor parlamentari. Și, cum se spune, dacă a apărut marfa, neapărat se va găsi și cumpărătorul.

Partidul Comuniștilor nu o dată a propus Parlamentului să adopte o declarație în care să condamne faptele de corupție politică și de trădare a intereselor alegătorilor, însă de fiecare dată «Parlamentul reformatat» respingea această propunere.

Ca rezultat, acest înalt organ legislativ din Moldova a reprezentat nu interesele cetățenilor țării, ci ale unei găști de hoți, care a cumpărat tot ce s-a vîndut, iar ceea ce nu era posibil să cumpere, a obținut pe calea șantajului și a șarlataniei.

Prima achiziție a avut loc la sfîrșitul anului 2015, cînd 14 deputați-iuda au părăsit cu toții deodată fracțiunea PCRM și au format amorfa platformă social-democrată «Pentru Moldova». A fost ca și cum o oprire intermediară în calea spre Partidul Democrat.

Dar voturile celor 14 trădători din fracțiunea PCRM erau insuficiente. Se cerea să fie făcute achiziții suplimentare.

În urma acestora, cel mai mult a avut de suferit Partidul Liberal Democrat, care a pierdut concomitent 18 din 23 de mandate. E și un lucru explicabil — doar liderul acestei formațiuni a nimerit după gratii și, cum se spune, șobolanii au început să fugă de pe nava care era la început de naufragiere. Conform web-site-ului Parlamentului, astăzi PSRM are 24 de deputați, în PL au rămas 9 deputați, în PCRM — 6, iar în PLDM — doar 5 deputați. Ceilalți 18 deputați din Parlament, formal, nu sînt legați de nici un partid. În schimb, totdeauna sînt gata să slujească interesele «majorității parlamentare».

Iar fracțiunea PDM s-a umflat asemenea unui țînțar care a supt sînge pe săturate. La ea au aderat cei care au evadat din celelalte fracțiuni: Anghel Agache, Ion Balan, Galina Balmoș, Alexandr Banicov, Iurie Chiorescu, Boris Golovin, Anatoli Gorilă, Elena Gadumac, Vladimir Hotineanu, Violeta Ivanov, Nicolai Juravschi, Lidia Lupu, Corneliu Mihalache, Victor Mîndru, Nae-Simeon Pleșca, Petru Porcescu, Artur Reșetnicov, Sergiu Stati, Piotr Știrbate, Vladimir Vitiuc, Igor Vremea, Anatoli Zagorodnîi.

Cel mai periculos lucru este acela că respectiva tendință continuă să se păstreze. Și asta se întîmplă din cauza că guvernarea nu are de gînd să aplice careva sancțiuni față de «turismul politic».

Parlamentul de legislatura a XX-ea va rămîne în memoria cetățenilor ca o societate pe acțiuni de tip închis. Societate în care activitatea liderilor de partid, a fracțiunilor și a confidenților acestora care fac parte din majoritate s-a redus la distribuirea între ele a sferelor economice-cheie și la împărțirea portofoliilor.


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania