Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

10.01.2019:  TOTALURILE 2018: La toți cîte un drum
Proiectul «Drumuri bune pentru Moldova» nu este altceva decît o acțiune PR a Partidului Democrat

Lansat la începutul acestui an, programul ce prevede reparația drumurilor locale «Drumuri bune pentru Moldova» a devenit practic imediat ținta criticilor dure. Și, pe bună dreptate. Calitatea lucrărilor de reparație lasă mult prea mult de dorit. Fapt demonstrat de multitudinea de imagini video postate în rețelele de socializare. În aceste imagini se vede clar că grosimea stratului de asfalt proaspăt turnat este de doar cîțiva cm și acesta se desprinde foarte ușor cu mîna.

Conform proiectului, guvernarea trebuie să repare 1200 km de drum, în mare parte — în localitățile rurale. Cei mai mulți bani s-au alocat raioanelor Ungheni, Anenii Noi, Hîncești și Nisporeni. Este de remarcat faptul că la conducerea acestor raioane se află democrații. Iar la Nisporeni, cel mai probabil, va candida pentru mandatul de deputat în Parlament — liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. În schimb, pentru Găgăuzia, celei mai mari unități teritoriale din țară, s-a alocat doar 35 milioane de lei. Calitatea «drumurilor pentru Moldova» provoacă de-a dreptul lacrimi. Faptul că o treime din drumurile reparate sînt din moloz — e doar o parte a problemei. Adevărata problemă constă în calitatea de turnare a asfaltului, care de cele mai multe ori, s-a turnat peste baza drumurilor vechi.

Democrații, însă, au raportat că programul «Drumuri bune pentru Moldova» a fost realizat în proporție de 95 la sută. Însuși «conducătorul» a declarat că, în acest an, guvernarea a reparat 1600 (?) km de drum, în condițiile în care din 2009 pînă în 2016, sumar, s-au reparat mai puțin se 1000 de km.

Dar nu este chiar așa. Mai exact, deloc nu este așa. Dacă e să aruncăm o privire în rapoartele Curții de Conturi, Administrației de Stat și Ministerului Transportului, vom înțelege, că infrastructura drumurilor s-a menținut, de bine de rău, și în anii precedenți. Din bugetul statului s-a cheltuit aproximativ aceeași sumă ca și în cadrul programului «Drumuri bune». Pur și simplu, democrații au promovat lucrările bugetare pentru reparația drumurilor ca pe meritul lor propriu. Între timp, programul ridică o sumedenie de întrebări — și în legătură cu selectarea localităților beneficiare, și în legătură cu desemnarea executanților lucrărilor de reparație.


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania