Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

11.01.2019:  TOTALURILE 2018: Pustietatea cîmpurilor moldovenești
În Moldova se efectuează o nimicire intenționată și accelerată a bazei materiale și sociale a sectorului agrar

În republică, cu ritmuri accelerate este redusă suprafața terenurilor arabile. În perioada dintre anii 2001 și 2008, acest indice era stabil și se afla la nivelul de 1,5 milioane de hectare, iar din anul 2012 s-a micșorat cu 100 mii de hectare, acum alcătuind doar 1,4 milioane de hectare. Odată cu venirea la putere a democraților, se vorbește doar despre 1 milion de hectare de suprafețe lucrate. Celelalte terenuri de pămînt se transformă în pustietate...

Alocarea de subvenții pentru producătorii agricoli s-a transformat într-o istorie criminală cu mai multe serii. Au fost înregistrate cazuri cînd reprezentanții comisiei de repartizare a subvențiilor au cerut de la agricultori cîte 10-15 la sută din respectivele sume, chipurile, ca plată pentru primirea documentelor și eliberarea banilor. Ca și mai înainte, rămîne în vigoare tendința de a repartiza subvențiile după principiul apartenenței de partid, ceea ce înseamnă că democrații, în primul rînd, oferă bani colegilor săi de partid și celor care-i slujesc. În această situație, fermierii cel puțin trebuie să se prefacă fără voia lor că-i agreează pe democrați.

Din cauza lipsei piețelor de desfacere, fermierii nu-și pot realiza producția lor. Anul acesta, pomicultorii n-au reușit să vîndă merele și prunele din livezile lor. Dezvoltarea legumiculturii a decăzut, în Moldova nu se mai crește tutun și alte culturi care necesită muncă manuală. Pretutindeni sînt dezrădăcinate viile.

Profesiile legate de sectorul agrar își pierd popularitatea în mod catastrofal. În particular, asta se întîmplă, vorbind delicat, pentru că din cauza lipsei de finanțare necesară, domeniul se află în declin, iar tineretul nu vrea să-și lege destinul de niște proiecte agrare care cu bună știință sînt sortite la eșec. E și o cauză din care, de la 2009 încoace, numărul de studenți de la Universitatea Agrară s-a micșorat de două ori.


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania