Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

11.01.2019:  TOTALURILE 2018: Iarmarocul fățărniciei
Alegerile primarului general al capitalei, care au avut loc pe 20 mai, 2018, s-au transformat într-o farsă

Deși, aparent, la această funcție a fost înaintată o diversitate de candidați, ei posedau o caracteristică specifică tuturor — lipsa totală de profesionalism în ceea ce privește administrarea orașului.

De fapt, acești oameni nici n-aveau nevoie de oraș, nici nu intenționau să-l scoată din mizeria și murdăria în care l-a băgat fostul primar general. Pentru toate aceste personaje, funcția de primar nu era altceva decît o treaptă spre viitoarea lor carieră politică. De aceea, pentru dumnealor important era nu orașul, ci ratingul.

Candidatul din partea Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, în mod insistent cultiva sentimentul de dezgust față de dumnealui.

«Planul strategic de dezvoltare a Chișinăului în perioada anilor 2018- 2040», care, chipurile, a fost elaborat de dumnealui, mai degrabă semăna cu un roman fantastic. Iar ca respectivul plan să fie realizat de bună seamă, pentru asta ar fi fost nevoie de toate rezervele de aur ale Pămîntului. Dar autorul lui îl prezenta într-o asemenea manieră, încît mai că îți venea să-l crezi că lucrurile se vor face anume așa cum spune el. În acele clipe, erai gata să uiți că promisiunile pe care le auzi din gura lui nu prea vin în concordanță cu trista situație financiară în care se află vistieria chișinăuiană. Curat vrajă, nu alta…

Primarul general interimar Silvia Radu a declarat că primarul municipiului trebuie să fie independent și fără de partid. Fără a explica, totuși, de ce activității dumneaei îi fac un piar atît de zgomotos toate posturile de televiziune controlate de Partidul Democrat. Anume aceste canale au creat mitul despre înaltul nivel profesional al Silviei Radu, deși, în realitate, în perioada cît ea a administrat orașul, chișinăuienii n-au observat nici un fel de schimbări cu adevărat benefice pentru Chișinău, deci, și pentru dînșii.

Liderul PDA, Andrei Năstase, a declarat în mod deschisa că, pentru dumnealui, fotoliul de primar general este doar o treaptă spre funcția de deputat în Parlament. De aceea el n-o să alerge prin oraș să vadă în ce stare se află subsolurile, n-o să-și bată capul ca străzile orașului să fie asfaltate, iar trotuarele — măturate. Pentru dumnealui, obiectivul global îl constituia victoria la alegeri și eliberarea țării din captivitate.

Trebuie să spunem de-a dreptul: lupta pentru cucerirea fotoliului de primar general s-a dus într-un mod oarecum inert, nici pe departe așa cum este dusă, bunăoară, în exaltata țară care se numește Nicaragua, unde pretendenții la o asemenea funcție s-ar fi tras unul pe altul de păr chiar în emisie directă, iar părtașii lor s-ar fi luat serios la harță cu adversarii.

Atmosfera care domnea în acele zile la Chișinău părea împăciuitoare, chiar leneșă. Lucru care te făcea să presupui că totul s-a furat pînă la noi, că rolurile în spectacolul «Alegerile primarului» demult sînt împărțite și că artiștii, fără a o ascunde, își joacă rolurile de mîntuială, așteptînd să cadă cortina. Silvia Radu chiar a încetat să dea ripostă atacurilor întreprinse asupra ei de către oponenți, care o învinuiau de faptul că este un angajat al Partidului Democrat. Dar sprijinul PDM nu i-a fost de bun ajutor, așa încît ea a pierdut alegerile chiar în primul tur. Acesta a fost modul în care cetățenii și-au exprimat atitudinea față de democrați și față de acoliții lor.

Alegerile, după cum se știe, au fost cîștigate de Andrei Năstase, dar puterea n-a recunoscut rezultatele acestor alegeri în modul cel mai obraznic. Ceea ce, este ușor de înțeles, a atras asupra ei un uragan de critică din partea Occidentului și lipsirea guvernării de subvențiile europene.


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania