Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

11.01.2019:  Agramatism programat
Sfera educației din Moldova a încetat să fie pentru autorități una prioritară

În Moldova continuă distrugerea sistemului educațional. Această distrugere au început-o alianțele precedente, dînd respectiva sferă în mîinile liberalilor. Instituțiile de învățămînt erau închise cu acordul tacit al PDM. Iar cînd Partidul Democrat, de facto, a uzurpat puterea în țară, sistemul educațional a fost supus unor noi reforme ucigătoare, acestea fiind implementate sub masca integrării europene.

Una din cele mai nemiloase crime săvîrșite de autorități împotriva poporului Moldovei este așa-numita optimizare a instituțiilor de învățămînt. De la momentul lansării acestei reforme de optimizare, au fost închise circa 300 instituții din domeniu. Liceele sînt transformate în gimnazii, iar gimnaziile — în școli primare.

Închiderea școlilor, îndeosebi în localitățile rurale, a condus la faptul că numărul copiilor care au rămas în afara sistemului a crescut de cîteva ori. Experții independenți afirmă că, după 2012, anual, mai mult de 15 la sută de elevi, ceea ce este egal cu 38-45 mii, nu frecventează școala. Din aceștia, circa 9 la sută au vîrsta de 7-10 ani, iar circa 16 la sută — 11-15 ani. Din aceștia, 169,7 mii de copii din categoria de vîrstă 16-19 ani, fac studii doar 35,1 mii.

Conform statisticii, doar o treime din gimnaziști intră în clasele de liceu. Examenul pentru BAC a fost transformat într-o sperietoare. Din cauza înăspririi condițiilor de susținere a examenelor, la ele au picat mii de absolvenți. Reducerea numărului absolvenților de licee care au reușit să susțină examenul la titlul de bacalaureat a condus la reducerea numărului de studenți. În republică se înregistrează și o reducere a numărului de locuri de studii în baza bugetului de stat. Doar anul trecut, în sistemul de studii superioare au fost reduse circa 1200 locuri bugetare. Dar economia făcută pe seama studenților nu se termină cu asta.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a luat decizia de a majora bursa studenților doar cu 5 la sută.

În afara existenței normale au fost scoși copiii orfani și copiii cu necesități speciale. Doar conform unor date oficiale, în Moldova sînt înregistrați 5000 de copii orfani. În condițiile de astăzi, alte zeci de mii de copii nimeresc în categoria de orfani sociali. Îi avem în vedere pe copiii ai căror părinți se află de mult timp la lucru peste hotare.

Sînt închise casele de copii și instituțiile specializate de tipul internatului. Anul trecut, democrații au închis deodată cinci internate, acest fapt fiind motivat cu o cauză banală — în ele, chipurile, sînt puțini copii. Iar actuala conducere a țării a planificat ca, pînă în anul 2020, să fie închise toate instituțiile de tip internat. Și această crimă Guvernul o numește Strategie de protecție a copilului pentru perioada anilor 2014- 2020.

Pe fundalul sărăciei totale, scade numărul de nou-născuți. De exemplu, în anul 2017 s-au născut doar 3343 de copii, ceea ce e cu 8,9 la sută mai puțin decît cu un an pînă la asta. Experții prezic că nivelul natalității în Moldova anual va continua să scadă cu minimum 4 la sută. Conform sondajelor, cetățenii Moldovei nu vor să aibă mulți copii din cauza sărăciei, inclusiv din cauza salariului mic și al lipsei de locuri de muncă. Conform Raportului cu privire la populație alcătuit de fondul ONU, Moldova intră în grupul de țări cu cel mai scăzut coeficient al natalității.


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania