Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

12.01.2019:  Nu poate fi supusă reformei
Justiția subordonată — unul dintre pilonii ce asigură sprijinul guvernării moldovenești

Propria justiție de buzunar — o bîtă perfectă pentru oponenți. Dar și o sursă de venituri deloc puține, obținute din granturile oferite din partea Occidentului pentru realizarea reformei.

Potrivit multiplelor rapoarte ale instituțiilor internaționale, justiția moldovenească — este una dintre cele mai corupte din lume. Chiar și dosarele private, examinate de judecătorii moldovenești, s-au transformat în licitații.

Justiția moldovenească s-a pomenit într-o stare de reformare permanentă. Și practic de fiecare dată implementarea reformelor nu ajunge pînă la faza definitivă. Procesul este sistat după care se lansează o nouă reformă. Deoarece adevărata reformă nu este în interesul celor de la guvernare. Ei se mulțumesc și cu acest status quo existent.

După toate «reformele» justiția coruptă nu s-a schimbat nicio iotă. Promovarea judecătorilor și procurorilor, la fel ca și anterior, se face netransparent și nu are la bază meritele candidaților, actul judecătoresc este inadecvat și deosebit de încîlcit. Toată reforma s-a redus la strămutarea instanțelor în edificii mult mai confortabile.

Văzînd un asemenea rezultat, Europa a «făcut ochii cît cepele» și a refuzat să mai dea bani. Uniunea Europeană a redus finanțarea reformei justiției în Moldova. Reforma justiției Nr. 1 a eșuat. Respectiv, guvernarea și-a suflecat mînecile și a demarat o nouă reformă scontată pînă în anul 2024. Este adevărat că vor mai fi necesare în acest scop surse în valoare de 1,55 miliarde de lei, așa că fiți amabili...

Faptul că actuala «reformă» nu va fi cu nimic mai bună decît cea anterioară a sugerat premierul Pavel Filip. Or, aceasta va demara... cu majorarea salariilor colaboratorilor Ministerului Justiției. Despre aceasta a declarat, într-o formă oarecum voalată, ministra Justiției, Victoria Iftodi în timp ce a fost prezentată noilor săi subalterni. Între timp, discuțiile în cercurile decente despre reforma justiției au devenit maniere de prost gust asemenea celor necenzurate...

A fost ea oare?

Reforma procuraturii, implementată de autorități, a fost doar o bulă de săpun

Reforma nu a scutit instituția de influența politică și nu a asigurat independența procurorilor. Și, în general, există mari dubii — reforma o fi fost oare implementată?

Trebuie de spus că pentru implementarea reformei s-au alocat destul de mulți bani. Uniunea Europeană a alocat în acest sens 13 milioane de euro. Guvernarea, însă, așa cum obișnuiește, a împărțit aceste surse după bunul său plac. Pentru că nu și-a dorit niciun fel de reformă, iar starea de lucruri existentă îi convine.

Îi convine pentru că această corporație a procuraturii este construită în baza principiului grupării criminale organizate. Aici se preocupă nu doar de dosarele penale intentate la comandă și persecutarea opoziției politice, dar nu se neglijează nici crimele propriu zise: contrabanda, drogurile, spălarea banilor, racket ș. a. m. d. Deoarece un procuror «pătat» este mult mai ușor de ținut în vizor.

Deși, dacă e să judecăm logic, implementarea reformei nu necesită sume impunătoare de bani. Ceea ce se impune cu adevărat este dorința — dar iată anume acest lucru lipsește cu desăvîrșire. Pentru că Procuratura Generală a devenit răscrucea intereselor meschine — de ordin financiar și personal. Și totuși, trebuia ceva de făcut pentru a închide gura Europei. Varianta ideală — implementarea pseudo reformei pentru a «spăla» ochii donatorilor străini.

Pe 26 februarie 2016, Parlamentul a aprobat în lectură finală, Legea cu privire la Procuratură. Asupra documentului s-a lucrat trei ani de zile. Cel mai important punct al legii — noua posibilitate de desemnare a procurorului general. Dacă pînă la acel moment, procurorul general era desemnat de Parlament la propunerea spicherului, pentru un termen de 5 ani de zile, acum, se desemnează de către șeful statului la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un termen de 7 ani de zile.

Mulți specialiști au criticat noua procedură, considerînd că termenul mandatului este prea mare, iar mecanismul de desemnare nu poate asigura independența candidaților și libertatea lor de influența politică.

La fel și restul prevederilor reformei nu fac decît să consolideze influența juntei de la guvernare asupra procuraturii. Multe procuraturi (militară, de transport, a curților de apel) au fost lichidate, iar altele — comasate.

Procuratura din Găgăuzia, procuratura din Comrat, cea din Ceadîr-Lunga și cea din Vulcănești au fost comasate în Procuratura UTA Gagauz Yeri. Ceea ce a urmat au fost doar niște nimicuri pentru a calma donatorii de granturi și a crea cetățenilor iluzia implementării unei reforme reale.

Prin această reformă falsă, Chișinăul a raportat oarecum în fața partenerilor externi, care au alocat milioane pentru reformarea GCO (grupării criminale organizate) «Procuratura moldovenească». Cu toate acestea, Procuratura continuă să fie un instrument de răfuială împotriva oponenților incomozi.


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania