Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

12.01.2019:  Boala de moarte a Nistrului
Autoritățile în mod deschis ignoră problemele legate de protecția mediului

De acum de mai mulți ani, situația ecologică a rîului Nistru se înrăutățește în mod catastrofal. Ecologii a două țări, — Moldova și Ucraina, — dau alarma în legătură cu aceasta, îngrijorarea lor fiind auzită chiar și în Europa. Dar Guvernul moldovenesc nu vede și nu aude nimic.

A salva Nistru e posibil doar cu eforturile comune ale guvernelor Ucrainei și Moldovei. Dar toate «bunele» intenții ale acestor guverne în privința acestui mare rîu deocamdată rămîn doar pe hîrtie. Acordul cu privire la colaborarea în sfera protecției și dezvoltării stabile a bazinului rîului Nistru a fost semnat în noiembrie, 2012, însă Rada Supremă a Ucrainei l-a ratificat doar cu cinci ani mai tîrziu. Experții presupun că această decizie a deputaților ucraineni a fost influențată de procesele europene. Nu cu mult înainte de ratificarea respectivului acord, a intrat în vigoare regimul fără vize al Ucrainei cu Uniunea Europeană. Așa că, foarte probabil, ratificarea acordului a fost precedată de un șir de angajamente pe care Ucraina era obligată să le îndeplinească, pentru a putea pretinde la statutul de stat european.

Atrage asupra sa atenție și faptul că ratificarea acordului cu privire la bazinul rîului Nistru a avut loc doar după informația oficială despre începutul etapei a doua a construcției pe Nistru a termocentralei de acumulare a apei (4-7 agregate) și că, la acel moment, pentru construcția celui de-al patrulea agregat hidraulic, Ucraina de acum alocase 4,5 mlrd grivne. Și anume construirea pe Nistru a șase termocentrale și exploatarea centralelor de acum existente îi îngrijorează cel mai mult pe ecologiști. Nistru suferă de multe boli, dar mortală este cea care a apărut din cauza folosirii criminale a termocentralelor.

Dar, după ratificarea acordului cu privire la bazinul rîului Nistru, situația nu s-a schimbat. Aflîndu-se într-o vizită de lucru la Kiev, Pavel Filip, chipurile, a discutat cu Președintele Poroșenko, odată cu altele, și problema funcționării nodului hidraulic complex de pe Nistru. Dar mult pătimitul rîu nu s-a ales cu nimic în urma acestor discuții între cei doi demnitari, el nu a devenit nici mai curat, nici mai bogat în apă.


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania