Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

12.01.2019:  TOTALURILE 2018: Sistem electoral
Una dintre acțiunile cele mai lipsite de orice principii întreprinse de actuala guvernare este modificarea sistemului electoral.

Anume această reformă a demonstrat societății moldovenești existența coaliției dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Paravanul apărătorilor poporului a căzut imediat de pe socialiști și ei au compărut în adevărata lor esență — ipocriți, corupți și slugarnici.

Partidul Democrat practic nu mai are șanse să ajungă în viitorul Parlament în urma viitoarelor alegeri — ratingul democraților este de cel mult 3-4 %, anti-ratingul liderului lor ajunge la stratosferă. Atunci cînd au modificat sistemul electoral, democrații nu au făcut să se salveze pe ei înșiși. S-au salvat de responsabilitatea pentru toate cîte le-au comis în perioada în care s-au aflat la guvernare.

Trecerea la sistemul electoral mixt — cînd jumătate din numărul deputaților se alege în baza listelor de partid, iar cealaltă parte — în baza circumscripțiilor uninominale — a fost inițiată de «alesul de tot poporul» Dodon. Democrații (care pînă în acel moment pledase pentru implementarea sistemului uninominal) au acceptat, imediat, «compromisul», iar lucru a pornit în toi. În timp record, PDM s-a învrednicit să colecteze 800 000 de semnături în susținerea proiectului, însă, modalitatea de colectare a acestora este foarte dubioasă — este prea puțin probabil ca reforma să fi fost susținută de atîta lume.

În afară de aceasta, politicienii de la Chișinău scontau pe susținerea Comisiei de la Veneția. Însă, verdictul acesteia a șocat coaliția criminală — CV a recomandat insistent să nu fie modificat sistemul electoral.

Șleahta s-a revoltat. Spicherul Parlamentului, Andrian Candu a numit drept «subiective» concluziile comisiei. Igor Dodon a declarat că Bruxellesul nu ne poate da indicații. «Este inutil să vorbești cu actuala guvernare», a concluzionat în legătură cu acest fapt Președintele PCRM, Vladimir Voronin.

În cadrul ședinței Parlamentului din 20 iunie 2017, proiectul cu privire la implementarea sistemului electoral mixt a fost inclus pe ordinea de zi în ultimul moment, cu încălcarea Regulamentului.

În semn de protest, fracțiunile PCRM, PL și PLDM au părăsit sala de ședințe. Cei 74 de deputați rămași — socialiștii lui Dodon, democrații lui Plahotniuc și lingăii lui de blide din rîndul trădătorilor — au susținut unanim legea necesară guvernării. Numai peste o oră de la adoptarea documentului în Parlament, Igor Dodon a și promulgat legea. Dacă e să luăm în calcul că actul a fost aprobat în Parlament timp de patru minute, viteza reiese a fi una cu adevărat feerică.

Tandemul PDM–PSRM a reușit, în sfîrșit, să-și realizeze planul. Portavocele lor au început a trîmbița despre o «victorie a democrației» fără precedent. Ignorînd cu desăvîrșire faptul că democrația se construiește, printre altele, consecvent și îndelungat dar nu prin tot felul de atacuri. Cu atît mai mult că rezultatele acestor atacuri nu au nimic în comun cu democrația...


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania