Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

19.01.2019:  Foamea — ca și produs al «democrației»
În Moldova, unde 80 la sută din populație trăiește la limita sărăciei, oamenii mor elementar de subnutriție

Moldova face parte din rîndul țărilor în care oamenii se alimentează prost sau incorect. Cu alte cuvinte, cetățenii noștri mănîncă ceea ce-și pot permite. Și, din păcate nu-și pot permite multe. În consecință, Moldova a ocupat locul cinci în ratingul țărilor cu cel mai înalt nivel al mortalității din cauza alimentației greșite.

Ratingul țărilor cu cel mai înalt nivel al mortalității din cauza alimentației greșite a fost elaborat de savanții de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății. Savanții universității au examinat datele din 51 de țări din regiunea europeană și unele țări din Asia. Potrivit studiilor, se alimentează rău cetățenii din majoritatea țărilor regiunii postsovietice. Prima poziție în TOP 10 revine Uzbekistanului unde, anual, din cauza afecțiunilor cardio-vasculare provocate, de asemenea, de alimentele nocive, mor circa 65 de mii de oameni. În această listă, Moldova este poziționată pe locul 5.

Va fi zi — va fi pizza

Însă, datele cercetării trebuie să fie privite mai larg și delimita oarecum conceptul de alimentație greșită și alimentație proastă, care sînt lucruri diferite. Spre exemplu, conform aceluiași studiu, în 2016, în Germania, din cauza afecțiunilor provocate de alimentația incorectă au decedat peste 100 de mii de oameni. Dar Germania este o țară destul de prosperă. Specialiștii numesc principala cauză a ratei înalte a mortalității — consumul de semifabricate. Germanii preferă să economisească timp pentru prepararea bucatelor. Doar circa 40 la sută din cetățenii germani prepară mîncarea acasă. Restul preferă semifabricatele, bucatele gata preparate și fast food. În restaurante și cafenele — intensificatorii de gust și tot felul de adaosuri fac bucatele mult mai apetisante și consumatorul nu poate, întotdeauna, să simtă momentul saturației. De aceea, nu este de mirare faptul că majoritatea amatorilor de fast food suferă de obezitate.

Fenomenul obezității în Moldova

Spre deosebire de nemți, de regulă, majoritatea cetățenilor Moldovei nu se dau în vînt după pizza sau hamburgeri. În primul rînd, pentru că oamenii nu au bani pentru asemenea delicii. Cu toate acestea, aproape trei pătrimi din numărul populației țării noastre suferă de diverse forme de obezitate. La această concluzie au ajuns medicii clinicii neurologie și neurochirurgie a Centrului de Medicină Urgentă, care, de comun cu colegii din SUA și Austria, au cercetat 1500 de locuitori din Moldova cu vîrsta de peste 18 ani, ce locuiesc în diverse regiuni ale țării și aparțin diverselor pături sociale. Cercetările au vizat studierea factorilor de risc a atacurilor cerebrale și altor disfuncții ale circulației cerebrale. Printre factorii de risc se numără, de asemenea, diabetul, obezitatea, alimentația greșită, regim insuficient de somn, schimbări metabolice și depresiile. Potrivit datelor obținute, mai bine de jumătate din populația țării, în afară de obezitate, se mai confruntă cu nivelul sporit al colesterolului, mai bine de o treime din numărul populației suferă de hipertonie. Problemele legate de somn — devin pe zi ce trece din ce în ce mai actuale. Unde mai pui că nu doar orășenii suferă de insomnie, așa cum se credea anterior. Și locuitorii de la sate se confruntă cu această afecțiune. Potrivit studiilor savanților moldoveni, mai bine de 70 % dintre săteni manifestă probleme legate de somn.

La capitolul insomnie lucrurile sînt clare. Oamenii nu sînt lăsați să adoarmă de gîndurile cum să trăiască ziua de mîine, de unde să ia bani pentru mîncare, pentru a achita studiile copiilor. De ce, însă, Moldova se transformă în țara oamenilor obezi? Din cauza excesului de mîncare? Dimpotrivă, din cauza alimentației modeste și nevariate. Acest fenomen încă se află la etapa de studiere. Însă, cu siguranță, se numesc motive de ordin social-economic.

Se consideră că oamenii de la sate se alimentează mai bine pentru că dispun de propriul pămînt și propria gospodărie. Dar, trebuie să avem în vedere că, în mare parte, în localitățile rurale au mai rămas să locuiască oamenii în etate cărora le vine greu să mai prelucreze pămînturile. Pentru a ține animale și păsări pe lîngă casă, oamenii au nevoie de hrană, care, pe zi ce trece, este din ce în ce mai scumpă. Și mai greu le vine pensionarilor din orașe să se asigure cu alimentele necesare. Ei trebuie să plătească absolut pentru toate. Pe parcursul anului s-a dublat prețul verdețurilor. Peste an, s-au scumpit, de asemenea, toate produsele alimentare. Legumele — cu 35,8 %, fructele — cu 18,1 %, ouăle — cu 7,5 %, și tot așa pe toate pozițiile. S-au scumpit serviciile comunale și medicamentele. Totodată, pensiile au fost indexate cu doar 6,8 %, iar salariile multor categorii de muncitori, în general, nu au fost majorate.

Copiii în zona de risc

Este greu de spus cîți copii din Moldova îndură, astăzi, foame. Din motive lesne de înțeles, în ultimii doi ani de zile, asemenea studii nu se mai desfășoară, or, rezultatele acestora nu se fac publice. Pentru actuala guvernare, care ne convinge că în Moldova totul este bine, aceste date sînt foarte nefavorabile. Democrații nu mai obosesc să convingă cetățenii Moldovei că ei, oferind cadouri, le asigură micuților o copilărie fericită. Dar cît de des ei aruncă o privire în frigiderele locuitorilor de la sate și orașe?

Deși, cît de straniu nu ar fi, în mare parte, anume copiii de la sate suferă de malnutriție și, în consecință, diverse afecțiuni provocate de alimentație săracă. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, publicate în martie 2016, în Moldova, 1500 de copii de pînă la 4 ani, suferă de malnutriție. S-a menționat că se atestă o creștere stabilă pe această dimensiune.

Potrivit medicilor, de cele mai multe ori, copiii suferă de malnutriție din cauza sărăciei. Cîți copii suferă de malnutriție în realitate, este greu de spus. Pentru că trăind cu pîine și macaroane ei nu mor de foame în sensul direct al cuvîntului. Pur și simplu, din cauza malnutriției, se dezvoltă diverse afecțiuni cronice care le afectează dezvoltarea. Medicii constată că în Moldova sînt mulți copii care mănîncă carne, produse alimentare și pește doar de sărbători. Diagnoza trecutului «rahitism» — a devenit din nou actuală. O diagnoză foarte răspîndită este anemia de diferite grade. Într-o țară în care merele se strică pe dealuri, alimentația copiilor este săracă în fructe. Copiii care suferă de malnutriție sînt mai vulnerabili în fața altor afecțiuni — infecții virale, pneumonii, diaree și altele. Și din nou, tratamentul acestor afecțiuni este foarte scump, respectiv, copiii din familiile sărace, de cele mai multe ori, ajung să sufere de afecțiuni cronice.


Natalia Ustiugova

comunist.md
0 
| încă
înapoi »