Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

19.01.2019:  Hrana noastră — pîinea și terciul
Cetățenii Moldovei cheltuie circa 44 la sută din veniturile lor pentru procurarea produselor alimentare

Borșul fără carne, macaroane fără chiftele, pîine fără carne, ceai fără zahăr — nu vorbim despre o dietă vegetariană. Este regimul alimentar modest al majorității cetățenilor moldoveni. Unde mai pui că acest meniu este stabilit pentru toată săptămîna. Borș și macaroane în aceeași zi este un lux pentru cei mai săraci.

Conform statisticii, cetățenii Moldovei cheltuie 44 la sută din veniturile lor pentru procurarea produselor alimentare. Urmărind această statistică, locuitorii statelor europene dezvoltate ar putea crede că noi — moldovenii — avem un apetit mult prea exagerat. Cu siguranță, le-ar fi foarte greu să înțeleagă că în condițiile Europei contemporane, salariile moldovenilor sînt mult prea mici în raport cu prețurile de pe piață. Cetățenii noștri mănîncă pe săturate doar de sărbători, iar pentru a procura tot felul de bunătăți se văd nevoiți să economisească între sărbători. Meniul moldovenilor este foarte monoton. Potrivit BNS, cele mai solicitate produse în regimul alimentar zilnic ale locuitorilor din Moldova sînt — pîinea, laptele, ouăle.

În mediu, fiecare locuitor al țării consumă, anual, 117 kg de pîine, 217 litri de lapte sau produse lactate și circa 186 de ouă. Aceste cifre, însă, sînt medii, de aceea, este complicat de spus cine și cîtă pîine sau cîte ouă a consumat. Se știe doar că la sate se mănîncă mai multă pîine și se bea mai puțin lapte. În localitățile rurale, pîinea cea de toate zilele este cel mai important produs alimentar chiar dacă consumul în exces generează risc de obezitate.

Locuitorii de la sate sînt cei care cresc animale pe lîngă casă, însă, orășenii sînt cei care consumă mai multă carne. Clar lucru, în capitală salariile sînt mai mari comparativ cu cele de la sate. Totodată, sătenii vînd carnea foarte ieftin, iar pe banii obținuți cumpără pîine. Orășenii, la rîndul lor, procură carnea la un preț de trei ori mai mare, de altfel, ca și oricare alt produs agricol. Însă, în mare parte, nici sătenii și nici orășenii nu se pot lăuda cu un regim alimentar sănătos și echilibrat.


Galina Caliujnaia

comunist.md
0 
| încă
înapoi »