Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

09.02.2019:  V-am întîlnit și tot așa...
Să-l salute pe Vladimir Putin, să facă un selfie — iată care este scopul principal al vizitei lui Igor Dodon la Moscova

Tot acesta este și rezultatul, indiferent de ce ar povesti Dodon în «mărturiile sale de pe Facebook», indiferent de «macaroanele» pe care încearcă să le pună pe urechile cetățenilor Moldovei. Și din contul cărora, el împreună cu «prietena sa de luptă», bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah și-au completat albumul cu fotografii.

În afară de președintele rus, «alesul de tot poporul» s-a fotografiat cu reprezentantul special al FR pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak, președintele consiliului de administrare al companiei «Gazprom», Alexei Miller, cu președintele Consiliului Federației Valentina Matvienko și Patriarhul Kirill.

Principalul subiect al vizitei — promovate pe larg de pseudo-președintele moldovean — a fost soluționarea problemei legate de tranzitul mărfurilor moldovenești prin teritoriul Ucrainei în Rusia. Începînd cu 29 decembrie 2018, Rusia a interzis livrările producției moldovenești prin Ucraina. Ceea ce a demonstrat vădit toată minciuna poveștilor lui Dodon despre așa numitele «înțelegeri» care ar exista cu Vladimir Putin.

Rusia nu a recurs din pod la această măsură drastică, ci în legătură cu bănuielile precum că sub paravanul mărfurilor moldovenești în FR se exportă mărfuri produse în alte state. Ar trebui să ne amintim aici despre felul în care, în anii 2016 — 2017, tandemul Dodon-Vlah exporta cu succes roșii turcești în Rusia, pe care Putin promitea să le «putrezească». Roșiile, însă, au fost exportate ca fiind din Găgăuzia... Și dacă e să continuăm firul logic, nu putem exclude participarea «tandemului dulce» — Dodon-Vlah într-o nouă escrocherie agricolă și vina personală a acestora la impunerea interdicției.

După întrevederea cu Vladimir Putin, Dodon a raportat brav despre faptul că, chipurile, problema a fost rezolvată, caravanele moldovenești se pot îndrepta spre Rusia măcar și acum. Dar se poate constata cu certitudine că «vizita de lucru» de două zile s-a încheiat cu eșec total, Dodon a fost întîmpinat foarte rece și nu au fost semnate niciun fel de documente. Ziua anunțată de Dodon pentru eliminarea interdicțiilor — 31 ianuarie 2019 — nu a fost confirmată documentar în niciun fel. Pe site-ul Guvernului Federației Ruse nu există un document semnat de prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev cu privire la modificarea dispoziției sale anterioare din 29 decembrie 2018.

De pălăvrăgit, însă se poate orice. Pentru că Dodon și socialiști lui au, pur și simplu, nevoie de o nouă porție de povești electorale pe care pot să le spună pensionarilor de la sate sau tinerilor care nu au absolvit încă școala...

* * *
Este de remarcat faptul că Dodon nu a fost primit de Patriarhul Kirill, deși, «alesul de tot poporul» a reclamat această întrevedere pe parcursul a trei luni de zile. Așa că, a trebuit să comunice pe scurt «în condiții comune», la biserică, unde s-a oficiat slujba divină festivă dedicată împlinirii a 10 ani de la alegerea Patriarhului Kirill în fruntea BOR.

Judecînd după expresia feței sale, Putin, de asemenea, nu era inspirat de voaiajul lui Dodon. Liderul rus se uita la Dodon precum te-ai uita la o bucată de salam uscat și pe care, vrei nu vrei, va trebui să-l mănînci. Se simțea că Vladimir Vladimirovici s-a plictisit de aceste vizite formale. Vizite sînt mult prea multe, totodată, în relațiile moldo-ruse nu s-a schimbat nimic din ceea ce a promis Dodon: atragerea capitalului rus, reluarea exportului pe piața rusă, schimbarea vectorului geopolitic al Republicii Moldova. Vizitele lui Dodon la Moscova — doping pentru electoratul său, însă, pentru Putin — Dodon nu este șef de stat, nu este un partener egal, ci așa... un fel de bufon.

… Chișinăul a fost învăluit în ceață și cursele aeriene din Moscova au fost anulate. Dodon risca să rămînă în capitala rusă pentru încă cîteva zile. Probabil, îngrozită de asemenea perspective, conducerea rusă a întreprins măsuri corespunzătoare de urgență.

Alexei Miller a oferit un avion special din dotarea companiei aeriene «Gazpromavia» — cu echipaj experimentat și echipament special la bord. Această tehnică aeronautică minune l-a adus pe Dodon la Chișinău. Deși ar fi putut fi adus cu un Kamaz oferit Moldovei din partea Rusiei. Că doar nu-i mare scofală — un curcan.

Dmitri Crîmov


comunist.md
0 
| încă
înapoi »