Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

09.02.2019:  Pontul caritabil
Se pare că fundația «Din suflet», creată de «prima doamnă», Galina Dodon servește nu doar scopurilor declarate

Din momentul în care Igor Dodon a fost desemnat președinte, soția lui — Galina Dodon — s-a apucat de activități caritabile. Deși, anterior, nu dădea semne de filantropie.

Este adevărat că încă în 2011, Igor Dodon a inițiat crearea fundației de binefacere «Soluția», care nici pe departe nu prospera, iar după ce Igor Nicolaevici s-a cocoțat în fotoliul prezidențial, în general, a dispărut din vizor.

«Soluția» a fost substituită de fundația «Din suflet», creată de Galina Dodon, dar, de asemenea, sub patronajul președintelui Republicii Moldova. Ceea ce, de fapt, este și logic: posibilitățile pentru realizarea fraudelor financiare pe care le are un președinte ordinar de partid și un om ce ocupă funcția de șef al statului sînt incomparabile. Vremuri noi, tendințe noi!

Din suflet și cu durere drept în cot

Abia creată, fundația de caritate «Din suflet» a ajutat unui număr considerabil de persoane — ceea ce nu prea le reușește altor organizații filantropice din Republica Moldova. Ei bine, despre faptul că au ajutat vorbesc reprezentanții fundației... Atunci cînd a fost creată fundația, scopurile declarate au fost dintre cele mai nobile: susținerea familiilor vulnerabile cu mulți copii, persoanelor socialmente vulnerabile și acordarea de ajutor în pregătirea și extinderea drepturilor și posibilităților copiilor și tinerilor în sfera culturală, educativă și socială. Se cere o lacrimă să curgă... Dacă nu ar exista un «dar» — activitatea fundației amintește foarte mult despre o acțiune PR de lungă durată în favoarea «alesului de tot poporul» Dodon.

Poate cineva să explice clar: de ce activitățile fundației (afacere vădit personală) sînt reflectate pe site-ul președintelui Moldovei? De ce s-a alocat o categorie întreagă — «Prima doamnă», deși nicio lege nu determină un asemenea statut și nici un atare titlu pentru soția președintelui. Iar însuși Dodon desfășoară ședințe de lucru ce vizează acțiunile sociale naționale pentru susținerea grădinițelor de copii din țară, inițiate de fundația de caritate a soției sale? Nu r fi fost mai modest și mai potrivit ca aceste ședințe să se desfășoare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sub conducerea ministrului de profil?

Trebuie de remarcat faptul că deținerea unei fundații de caritate în Moldova reprezintă un indiciu asupra unui statut social special. Plahotniuc — Edelweiss, soția lui Dodon — «Din suflet», fostul premier Ion Sturza — «Familia Sturza», primarul de Orhei Ilan Șor — fundația în numele tatălui său Miron Șor.

Dar să revenim la fundația «Din suflet», în activitatea căreia Dodon participă în cel mai activ mod. Iată dacă nu s-ar afișa atît de pompos, dacă nu ar include girofarurile și sirenele cortegiului său, ar fi fost mult mai decent. Ah, da... și dacă nu ar obliga acei «fericiți» copii să înghețe în așteptarea lui, așa cum s-a întîmplat în Găgăuzia. De altfel, oamenii — indiferent dacă vorbim despre copii sau pensionari — nu au existat niciodată pentru Dodon. Pe el îl doare drept în cot de oameni, în schimb propriile turnee PR — din suflet. Sau «Din suflet» — cum vă place mai mult.

Vrei să trăiești — aplică abilitățile

Esența spălării banilor obținuți pe căi ilegale, constă în următoarele: escrocul are o sumă de bani sursa cărora este ilegală. Aceste surse trebuie trecute în sfera legală, după care — încasate și depozitate pe un cont bancar oficial pe numele beneficiarului. Funcționarul corupt creează un șir de fonduri prin persoane intermediare. Inclusiv sub paravan caritabil. Să-l numim... să zicem «Fundația de ajutorare a puilor de reptile de pe Marte».

În continuare — ca pe unt: găsim «puii de reptile», creăm rezonanța socială de rigoare. Angajăm persoane potrivite și asigurăm activism inutil non stop. Paralel, organizăm o anumită activitate de rețea cu fotografii potrivite, dar trebuie să angajăm personaje prostite la maxim ca acestea să nu atragă atenție în plus asupra activității fundației. Aruncăm bani în porții sub forma alocărilor caritabile în sume mai mici celei ce este supusă controlului din partea structurilor statului. Poate fi vorba despre donații din partea persoanelor fizice și juridice. Noi înșine prezidăm fundația și ne stabilim salarii. De cele mai multe ori, fundația nu este condusă de persoana coruptă, ci de un membru al familiei sale sau o persoană de încredere.

În continuare, începem să ajutăm «puii de reptile». Angajăm firme contractante pentru prestarea serviciilor intermediare, care direct sau indirect ne aparțin nouă sau membrilor familiei noastre. De cele mai multe ori se aplică a doua variantă. Tot așa se întîmplă în cazul procesului invers, atunci cînd se încasează banii statului — aici se formează și sistemul de «plăți neoficiale» pentru fiecare comandă.

Achiziționăm articole medicale, publicații speciale, creme pentru pielea reptilelor, lansăm un tiraj de carte despre reptile și organizăm sesiuni foto. Este foarte comod faptul că «puii de reptile» se află fie pe Marte, fie că trăiesc pe stația orbitală. În legătură cu acest fapt, ajutorul nostru se convertește în valuta statului care dispune de echipamentul de start. Ș.a.m.d. Orice atac asupra unei asemenea organizații va genera o rezonanță de amploare în societate — totuși este vorba despre copii, chiar dacă și reptile. Fundația «ia banii», iar nouă, cetățenilor de rînd, ni se oferă posibilitatea onorifică să-i servim ca fundal social.

În condiții de anonimitate

Sursa de venit a fundației «Din suflet» rămîne a fi un mister. În lumina schemei sus descrise, fiți de acord, avem de bănuit. În condițiile în care lipsesc rapoartele financiare din partea «primei doamne», practic, este imposibilă determinarea surselor banilor în conturile fundației.

Iată o informație: «Șeful statului a menționat că fundația de caritate a primei doamne «Din suflet» a oferit ajutor în sumă de 1 milion 500 de mii de lei pentru ca 20 copii cu deficiențe de auz să poată beneficia de implanturi cohleare». De unde a luat galina Dodon acești bani? Din tumbă? Din copacii cu bani care cresc la geamul oficiului soțului ei? (Cu împrumut de la părinții soțului este puțin probabil să ceară, de acolo ia însuși Dodon — personal a recunoscut acest lucru).

Se știe foarte bine că familia Dodon nu este bogată — nu a achitat, spre exemplu, creditul ipotecar fără procent accesat din banca lui Plahotniuc, cerșește bani de la neamuri și prieteni pentru călătorii în Alpi și Muntenegru...

În cadrul unei conferințe de presă, Dodon a declarat că fundația soției sale este finanțată de peste hotare și că el nu vede în asta «nicio problemă». Mda... Bine ar fi de discutat pe marginea acestui subiect cu colegul pe linie de partid a lui Dodon — Corneliu Furculiță, care s-a referit la problema offshore din Bahamas. Dar asta este deja treaba serviciilor de profil.

Cred că nu va fi inutil să reamintim că toate conturile fundației soției lui Dodon sînt deschise la BC «Victoriabank» SA — banca lui Vladimir Plahotniuc.

Dar chiar și pentru un stat capturat, cum este Moldova, refuzul de a prezenta rapoartele financiare ale unei fundații de caritate este de bănuit. De aceea, explicînd acest fapt, Igor Dodon a declarat: chipurile, majoritatea donatorilor fundației «Din suflet» insistă să rămînă în anonimitate. Iată o așa «justificare» prostească. Curios este și faptul că structurile de drept nu reacționează în niciun fel la faptele evidente de corupție în activitatea funcționarului sus menționat. Precum nu reacționează nici la faptul că fundația Galinei Dodon este direct implicată în acțiunile Partidului Socialiștilor. În ciuda declarațiilor cu privire la caracterul apolitic al activității sale.

Îngrijorat de bunăstarea sa materială, «președintele» perfid și servil este gata pentru orice pentru a-și menține bunăstarea și creșterea averii. Inclusiv este gata să folosească, în acest scop și împreună cu soția sa, oamenii care și așa o duc greu în viață.

Ivan Lecarev


comunist.md
0 
| încă
înapoi »