Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

10.02.2019:  SUA au spus — trebuie!
Partidul Democrat a declarat despre disponibilitatea de a colabora cu blocul ACUM

Cu cît mai mult înaintează campania din Moldova în pădurea electorală, lucrurile devin din ce în ce mai stranii — «din ce în ce mai strașnic de stranii». Așa s-a exprimat mica Alisa, cînd a nimerit în vizuina iepurașului. Noi, însă, nu sîntem mici fetițe, dar stranietățile din ochii noștri nu sînt mai puține.

Nu chiar foarte demult, spicherul Parlamentului, Andrian Candu a numit blocul ACUM — «blocul șomerilor», iar «tinerii democrați» scandau ritmat la oficiul PAS — partidul Maiei Sandu — că ea, Maia, a furat miliardul și că Filat o așteaptă la dubă.

Sandu și Năstase nu au rămas datori și s-au zburlit: «Plahotniuc — hoț la drumul mare», «Partidul Democrat și PSRM — groparii Moldovei, datoria noastră — să izbăvim țara de ei», iar candidatul din partea blocului electoral ACUM, Ion Terguță a cerut consiliului circumscripției electorale Nisporeni să anuleze înregistrarea contracandidatului său pe această circumscripție — președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Și iată că același Candu declară într-un interviu pentru o sursă media ucraineană că în viitoarea componență a forului legislativ, democrații vor colabora cu reprezentanții blocului ACUM: «Oricum va trebui să ne așezăm împreună, să ne înțelegem, să stabilim principii, valori în baza cărora vom putea lucra împreună în următorul Guvern».

Cu alte cuvinte, dragă Maia Sandu, îmi sunteți atît de dragă că mi se taie respirația, exact ca în cîntec, doar că nu în sens romantic. Alăturați-vă și d-voastră, confrate Năstase...

La replica jurnalistului ucrainean referitoare la faptul că «ACUM respinge colaborarea cu democrații și-i numește criminali pe liderii PDM», Candu a răspuns că el oricum nu este supărat pe Maia Sandu și nu are nimic personal împotriva lui Andrei Năstase.

Și, într-adevăr, de ce să fie supărat? Cu atît mai mult că PDM și ACUM au semnat Codul de etică în alegeri. Ca să nu se supere reciproc, să nu-și arunce unul în adresa altuia expresii licențioase «să respecte demnitatea participanților în campania electorală». În lista semnatarilor se regăsește și Partidul Socialiștilor. Ceea ce induce la ideea colaborării PDM nu doar cu blocul ACUM, dar și cu socialiștii. Iar în viitorul Parlament, acest triumvirat poate forma un asemenea buchet... aroma căruia ar putea să ne răstoarne.

Scindarea pe eșichierul de dreapta este inadmisibilă pentru alegerile din Moldova — așa sau aproximativ așa gîndesc stăpînii de peste ocean a lui Plahotniuc, Sandu și alții ca ei. Ce reiese? Ambele formațiuni sînt partidele rusofobilor patentați. Ambele pledează pentru integrarea euroatlantică, ceea ce presupune renunțarea la statutul de neutralitate și aderarea la NATO. Ambele formațiuni își declară deschis convingerile unioniste. Este adevărat că, deocamdată, din considerente de circumstanță și conjunctură regională, reprezentanții acestor partide sînt nevoiți să facă politică în cadrul Republicii Moldova pe care ei o consideră «al doilea stat românesc». Dacă însă circumstanțele vor fi altele, cu prima posibilitate, vor vota împreună pentru «unire» pe care o apropie împreună din răsputeri.

Ambele partide promovează liberalismul sălbatic în economie și darwinismul social în asemenea sfere ca educație, sănătate, asigurare cu pensii. Ambele sînt gata să ofere străinilor ceea ce a mai rămas în proprietatea Moldovei — pămînt, bănci, întreprinderi. Așa că cei din Departamentul de Stat au realizat că toți puii de cățea de la noi sînt pe mîna lor. Așa că nu au ce împărți, trebuie să joace nunta politică. Și, din nou, Maia Sandu — este creatura americanilor, crescută în nucleul Băncii Mondiale de la Washington. Așa că ea trebuie să înțeleagă situația...

Respectiv, a fost lansată comanda corespunzătoare. Aceasta a fost preluată de democrați și au dat onorul dispozițiilor americane. Candu a mai sărit și într-un picior deoarece a fost decorat, recent, de autoritățile americane. Pentru «promovarea pluralismului cultural», iată cum! Mulți băiețandri fac «pluralism» în copilărie, însă Candu a fost decorat pentru asta.

…Aș vrea să cred că regimul de la guvernare este sortit pieirii. Dar trebuie să avem în vedere: politica moldovenească are particularitățile, șiretlicurile și chiar miracolele sale. Miracole de la care se ridică părul măciucă.


Evgheni Tamanțev

comunist.md
0 
| încă
înapoi »