Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

21.02.2019:  Discursul președintelui PCRM, Vladimir Voronin, la Radio Moldova privind referendumul consultativ.
Stimați alegători!

Guvernarea, care de 10 ani își bate joc de poporul Moldovei, încearcă, prin orice metode, să vă scoată la alegeri pentru a obține din nou voturile dumneavoastră. Anume pentru asta au și inventat ”referendumul consultativ”.

Faptul că un referendum cu asemenea întrebări a fost propus anume de democrați – este culmea cinismului. Haideți să ne amintim.

Oare nu ei au transformat Parlamentul într-o seră a corupției? Oare nu ei au redus statutul deputatului pînă la obiect de vînzare-cumpărare? Oare nu ei au discreditat Parlamentul ca unicul organ legislativ? Oare nu ei au organizat de două ori mai puține ședințe decît prevede Regulamentul?

Iar acum, acești acaparători ai Parlamentului și țării folosesc aceste întrebări pentru atragerea alegătorilor.

Stimați alegători!

Noi, comunişti, nu vă recomandăm să participați în aceste jocuri amorale cu uzurpatorii. Cu atît mai mult că, potrivit legii, referendumul nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile.

Unii din dumneavoastră consideră că imediat după referendum, Parlamentul ales pe 24 februarie va avea 61 de deputați.

Nu este adevărat! Parlamentul pe care-l vom alege duminică, va fi format, în continuare, din 101 deputați. Și în toți următorii ani, numărul deputaților nu se va reduce.

Reamintesc că acest referendum impus de democrați este consultativ. Ceea ce înseamnă că indiferent de rezultatele lui, nimic nu se va întîmpla fără modificarea Constituției. Iar pentru modificarea Legii Supreme va fi nevoie de voturile a 2/3 din numărul deputaților, ori încă un referendum – dar deja unul constituţional.

În afară de aceasta, nicăieri în țările cu un număr al populației analogic cu al Moldovei, Parlamentul nu are mai puțin de 100 de deputați. Există reguli de determinare a reprezentanței deputaților în funcție de numărul populației.
Să mai contrapunem și alte aspecte. În Consiliul Municipal Chișinău sînt 51 de consilieri. Iar în Parlamentul întregii țări, după logica democraților și a socialiștilor, trebuie să fie doar 61 de deputați? O abordare, cel puțin, stranie și alogică dacă nu prostească. Sau bine calculată în perspectivă.

Care poate fi rezultatul acestei reduceri a numărului deputaților? Dacă în Parlament rămîn 61 de deputați, activitatea Legislativului va fi paralizată în totalitate. Nu vor putea lucra comisiile, nu va putea fi asigurat controlul asupra executării legilor. Ne mai vorbind de activitatea deputaților în teritoriu cu alegătorii.

Evaluînd activitatea ultimului for legislativ, noi nu trebuie să vorbim despre numărul deputaților, ci despre calitatea lor! Despre capacitățile, profesionalismul, integritatea. Atunci cînd ne referim la capacitățile deputatului, avem în vedere că majoritatea parlamentară creată prin corupție, a fost, în mare parte, ”masa gri”, iar în esență – mașină de vot capabilă doar să ridice mîna la comanda venită din oficiul Partidului Democrat.

Atunci cînd vorbim despre integritate, trebuie să ne reamintim că această majoritate parlamentară a apărut în rezultatul corupției politice fără precedent. Altfel, cum ar fi reușit un partid care, în 2014 a obținut doar 19 mandate, să obțină controlul absolut asupra tuturor organelor puterii de stat din țară?

Noi, comuniștii, sîntem convinși că rădăcina eficienței reduse a Parlamentului şi a imaginii sale deosebit de negative în popor, nu trebuie căutată în cantitatea corpului de deputați, ci în gradul redus de profesionalism și corupția politică a deputaților, care a denaturat exprimarea liberă a voinței poporului și a pervertit esența parlamentarismului în Moldova.

A doua întrebare a referendumului vizează revocarea deputaților. La fel, s-ar părea o idee bună. Cu toate acestea, nicăieri în lume nu există criterii de evaluare a muncii deputatului. Noi știm că deputatul trebuie să lucreze în comisiile parlamentare, să participe la ședințele Legislativului, să elaboreze și să aprobe legi, să se întîlnească cu alegătorii. Evident, dacă lucrează cum se cuvine.

Stimați alegători!

Nu încercați să jucați cu escrocii după regulile lor!

Noi, comuniștii, vă recomandăm insistent să nu luați buletinele pentru referendum și să nu răspundeți la întrebările acestui referendum. Scrieți în dreptul numelui dumneavoastră de familie: ”refuz” sau trasați o linie.
Referendumul este o minciună. Nu vă lăsați trași pe sfoară. Nu vă lăsați folosiți!
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania