Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

22.02.2019:  Oamenii nu mai cred în dodoni...
Pseudo-președintele Igor Dodon, din nou, are neastîmpăr verbal

Dodon, care din 2016, nu a mai ieșit la proteste «pentru a nu amenința stabilitatea» și-a îndemnat simpatizanții să fie gata să iasă în stradă săptămîna aceasta. În cazul în care niște forțe necunoscute vor scoate din cursa electorală Partidul Socialiștilor sau «vor lovi în instituția prezidențială».

«Pentru că, dacă vor merge la asemenea măsuri radicale, noi nu vom avea altă variantă decît să ieșim în stradă și să opunem rezistență dură», a amenințat «alesul de tot poporul», amintind prin curajul său de un iepure în tufiș.

Întîi de toate, permiteți-mi să mă interesez: cine sînt acești EI? Burghezia mondială? Culăcimea ca și clasă? Militanții ISIS? Nu ar fi rău să indice cu degetele lor grase în direcția «LOR». Dar nu, limba lui Igor Dodon nu se învîrte să rostească numele «Plahotniuc».

Poate că lui Igor Dodon îi este în cot de Partidul Socialiștilor. Cît privește «populația» fără chip a Moldovei — cu siguranță. Dar iată «instituția președintelui» — este ceva sfînt. Pentru că este profitabilă din punct de vedere personal și material. Amintiți-vă ce a declarat «alesul de tot poporul» în 2016, după ce a fost desemnat: «Nimeni nu va ieși la proteste pînă nu voi spune eu. Liniștiți-vă alegerile au trecut». Adică, totul este în regulă — eu sînt deja președinte, așa că mergeți pe la casele voastre, v-ați făcut deja treaba.

Îndemnul lui Dodon nu a răsunat de pe scările Președinției și nici măcar din eterul posturilor TV controlate de el. Totul a fost mult mai modest, în cursul așa numitei «linii directe» în rețeaua de socializare «Odnoklassniki». Se poate spune în șoaptă. Chipurile, vom opune rezistență dură, însă, să nu afle nimeni. Voi remarca că în cadrul liniilor sale directe, Dodon comunică doar cu părtașii săi odioși, care la orice prostia a dînsului strigă «banzai!». Restul, în asemenea cazuri, sînt pur și simplu ignorați de administratorii rețelei, pentru ca nu cumva să acorde întrebări «incomode» «alesului de tot poporul» — testat pe propria persoană.

De ce a făcut Dodon acest pas? Cine știe. Poate din considerente partinice, a luat în serios prezicerea lui Renato Usatîi, care i-a prezis așa numitului președinte soarta lui Filat, care, la fel, a colaborat în de aproape cu Plahotniuc. Nu-i esență. Haideți să medităm: poate oare un om să scoată oamenii în apărarea sa după ce și-a căpătat în popor porecla de Curcan. Este foarte dubios faptul că sute de cetățeni de la noi își fac griji ca Dodon să continue să mănînce pe săturate, să doarmă bine, să se plimbe cu familia prin cele mai scumpe stațiuni balneare, iar pentru ca să păstreze pentru el toate aceste privilegii să fie gata să iasă oricînd în stradă și să înghețe nopțile în corturi.

Dodon și socialiștii au pierdut încrederea oamenilor. Timpurile s-au schimbat, socialiștii, împreună cu liderul lor cu obrajii roșii, trec printr-o criză serioasă. Însuși «alesul de tot poporul» nu a îndeplinit niciuna din promisiunile sale electorale, în schimb, l-a ajutat activ pe Păpușar în organizarea genocidului împotriva poporului moldovean. El a promis să fie «președintele tuturor», dar a devenit doar președintele pentru o clacă a propriilor slugoi. Igor Dodon și-a dezamăgit pînă și consătenii. Locuitorii satului Sadova, raionul Călărași, constată — așa numitul președinte este generos la promisiuni dar absolut nicio promisiune nu îndeplinește.

Socialiștii și-au căpătat reputația de flecari, haimanale și profitori. Acest lucru a fost demonstrat la alegerile locale din Chișinău și Bălți de anul trecut. Așa că, lozincile de genul «Noi sîntem mai mulți! Vine timpul nostru!» nu mai impresionează electoratul. Cum spunea renumitul Gleb Jeglov hoțului de buzunar: Timpul tău nu va veni niciodată!». Da, și ce timpuri pot veni pentru un partid care fuge de treabă ca dracul de tămîie, manevrînd insistent în așa fel ca să nu fie responsabil pentru absolut nimic — pentru că responsabilitatea îi sperie. Celor din PSRM le este bine și fără responsabilitate. Mai bine nici că se poate. Deoarece rolul opoziției de facebook, care luptă împotriva regimului din studiourile propriilor posturi TV este mult mai confortabil. Și experiența electorală — cum stăm cu ea? În 2014, partidul a avut susținerea electoratului lui Usatîi. Oare acești oameni vor veni să-i susțină din nou?

Amintim, actuala guvernare l-a «deconectat» pe Dodon de cinci ori și el a răbdat această umilință. Și-a etalat toată lipsa de curaj, lașitatea și nulitatea. Oare pentru asemenea figuri se iese la proteste? Reiese că autoaprecierea «alesului de tot poporul» este extrem de exagerată.

Așa că nu mai plînge, Igor Nicolaevici! Unde e carisma de lider — cum pretindeți că sînteți? Unde este echipa pregătită pentru orice situație?

Încetați să mai luați și să cereți mereu ceva de la oameni, de asemenea, să-i mai duceți și să-i scoateți pe undeva — oamenii nu sînt turmă. Ei/noi am obosit de toate planurile și strategiile voastre cu Plahotniuc, care ne decid soarta noastră. Ceea ce vedem noi zi de zi sînt prețurile — ce ne depășesc cu mult veniturile, funcționarii lacomi și fărădelegea la nivel de stat. Da, și înainte de a organiza proteste, mai întîi cereți permisiune. De la cine — știți și singur.

N. B. Îmi voi permite să parafrazez poetul: «Oamenii nu mai cred în dodoni/ Cărți de știință citesc/ Și cred doar în forța legilor/ Onorate mai presus de vise».

Ivan Lecarev


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania