Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

03.03.2019:  Rîuri de lapte și miere…
Înainte de alegeri, Partidul Socialiștilor a făcut o mulțime de promisiuni irealizabile

Cum se spune într-o anecdotă cunoscută, doar la alegeri se poate afla cît de bună va fi viața la anul viitor. Înainte de alegerile ordinare, politicienii își amintesc brusc despre electorat, pornesc să cutreiere țara, pozează în fața camerelor de luat vederi, și le spun alegătorilor diferite povești, promițîndu-le o viață îmbelșugată și un viitor luminos. Dar imediat cum se așează în fotoliile jinduite, uită cu totul de angajamentele luate. Cum se spune, a făgădui că te vei însura încă nu înseamnă că te vei însura de bună seamă.

Toate promisiunile electorale ale socialiștilor se conțin din numeroase «va fi» și «vom face». Dar cum anume vor face ceea ce promit, nu-și închipuie nici ei înșiși. De exemplu, ei promit că vor ridica salariul mediu în Moldova pînă la 600 de euro, iar pensia medie — pînă la 300 euro. Aceasta amintește promisiunea Alianței «Moldova Noastră» a lui Serafim Urechean, — practic, aceeași, — pe care respectiva formațiune politică a făcut-o alegătorilor cu vreo 10 ani în urmă.

Dar de unde vor fi luați banii necesari pentru asta? Practic, toate rezervele interne ale țării au fost epuizate, astăzi Moldova e într-o situație de colaps. Sau Vanea Megafon a găsit în Moldova rezerve de petrol mai mari decît cele din Arabia Saudită? Ei, dacă-i așa, atunci va fi de unde să fie luați…

Ni se mai promite și un «mare salt» în dezvoltarea economiei. Cică, locurile de muncă în domeniul economiei vor ajunge pînă la 150 000, PIB-ul va crește cu mai mult de 2 ori, iar volumul producției industriale — de 6 ori. Dar ce vom produce? Și unde? La întreprinderile distruse? Orice s-ar spune, una ca asta va fi imposibil s-o facem fără un ajutor din afară. Doar un mare flux de investiții poate da un nou impuls creșterii economiei. Dar nici asta nu va fi suficient. Va fi nevoie și de o desfacere garantată a producției. Așa că ne trebuie nu pur și simplu un investitor, ci ci un investitor cu propriile sale canale de desfacere.

Dar practica ne-a demonstrat că investitorii nu se grăbesc să facă investiții în țara noastră. Și asta pentru că în țara noastră nu există stabilitate. De aceea promisiunile socialiștilor privind creșterea investițiilor pînă la 259 milioane de dolari de asemenea pot fi calificate drept vorbăraie goală.

Revenirea producătorilor moldoveni în piața rusă. Și asta e doar o iluzie. Moldova și-a pierdut nișa sa pe piața rusă — și-a pierdut-o, probabil, pentru totdeauna. Și ea a fost ocupată de alți actori, care nu vor dori să cedeze locul pe care l-au obținut. Așa că nu trebuie să ne facem iluzii nici în această privință.

Este mișcătoare intenția PSRM de a reintegra țara. Dar este oare dispusă regiunea transnistreană să intre în componența Moldovei? Procesul de negocieri a început în anul 1992 și durează pînă acum. De atunci Tiraspolul doar s-a întărit în tendința de a-și consolida independența sa. Despre acest fapt Chișinăului i s-a comunicat de cîteva ori. Iar la referendumul din 17 septembrie, 2006, locuitorii din Transnistria s-au exprimat clar poziția că doresc să trăiască separat de Moldova.

«Noi vom interzice activitatea partidelor și mișcărilor unioniste. Respectivele proiecte de legi au fost de acum elaborate și înregistrate». Am vrea chiar să vedem în ce mod PSRM va interzice partidele și mișcările unioniste. Încercarea de a realiza acest punct al programului e în stare să producă ceva asemănător cu ceea ce s-a întîmplat în aprilie, 2009.

Cum poți să promiți alegătorilor studii gratuite în situația în care instituțiile de învățămînt sînt private? De unde poate fi luată medicina gratuită? Dar bani pentru dezvoltarea științei, culturii, artei și sportului?

Tot ceea ce au promis socialiștii este, practic, irealizabil. Scopul tuturor acestor promisiuni este să «mușuroiască» electoratul la cota maximă și, în funcție de public, să-i dea «hrana» pe care el o dorește acum, iar mai tîrziu acești activiști vor inventa o mie și una de cauze din care este imposibil să facă ceea ce au promis că vor face.


COMUNIST.MD
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania