Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

11.03.2019:  S-a recurs la nelegiuire
Partidul Democrat nu se prea complică cu politețea în lupta pentru putere

Urmărindu-l pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu nu încetezi să te minunezi. Cîtă energie, cîtă epatare, cît temperament — și tot efortul în van. Deși, nu. Cele mai neghioabe și dăunătoare proiecte legislative pentru poporul Moldovei s-au născut anume în capul lui.

Deși, capul lui nu este tocmai în regulă. Fapt despre care a declarat însuși Sîrbu acum cîțiva ani. Dar el, oricum, a rămas în Parlament. Se pare că o parte a creierului său a continuat, totuși, să funcționeze. Acum, din cîte se pare, a fost aruncat de pe calul pe care l-a călărit în timpul campaniei electorale, mergînd pe la casele alegătorilor. Așa că, și acea parte a cedat.

Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare la Curtea Constituțională dacă nu poate fi delegat Guvernul să adopte legi. În locul Parlamentului. Dintre toate schimbările legislative excentrice, propuse de Sîrbu, aceasta este, probabil, cea mai excentrică. Pentru ce s-a făcut acest lucru? Iată pentru ce. În cazul în care partidele care au trecut în Parlament așa și nu vor reuși să formeze Guvernul, iar la orizont se vor profila noi alegeri anticipate, Guvernul Filip să poată adopta legi în condiții de vacuum guvernamental. Inclusiv (și asta este cel mai important!) să numească un nou Guvern. Cum spun americanii — make yourself — fă-te singur. Adică, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici (care nu a ajuns în funcția de deputat) va fi numit în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii. Și așa mai departe. Cui convin toate aceste lucruri, cred că nu mai este necesar de explicat.

Dar! Mandatul organului legislativ precedent a expirat și doar noul Legislativ, după învestire, poate desemna un nou Cabinet de miniștri. Iar Constituția Republicii Moldova nu conține articole care să poată fi interpretate în așa fel ca actualul Guvern să primească competențe suplimentare.

De altfel, la tema interpretării, cum să spunem... Nu în zadar Plahotniuc a plasat la Curtea Constituțională personalități care s-au compromis anterior — fostul procuror general Corneliu Gurin, trădătorul transfug Artur Reșetnicov și nașa sa de cununie Raisa Apolschi.

«Astăzi, nu avem un vacuum a puterii. Este o regulă strict constituțională: Guvernul a fost desemnat de Parlamentul anterior, iar viitorul Guvern trebuie să fie desemnat de actualul Legislativ. Niciun articol din Constituție nu poate fi interpretat în alt fel», declară expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu.

La rîndul său, Teodor Cîrnaț, la fel expert în drept constituțional, menționează că, în opinia lui, adresarea lui Sîrbu poartă un caracter politic: «Extindere competențelor Guvernului, care nu are drept de vot în Parlament, contravine prevederilor constituționale. Guvernul poate acționa în cazul în care are mandat din partea Parlamentului. De îndată ce Curtea Constituțională va confirma componența Legislativului, actualul Guvern își va pierde legitimitatea și constituționalitatea. Acest fenomen poartă mai degrabă un caracter politic, dar nu constituțional. Eu cred că CC trebuie să respingă această solicitare ca fiind nemotivată».

Ei bine, cum se spune, vom trăi și vom vedea. Potrivit Constituției, după validarea alegerilor în noul Parlament, Guvernul poate să îndeplinească doar funcția de gestionare a treburilor publice, dar nicidecum să aprobe legi. Se pare, însă, că Partidul Democrat intenționează să întreprindă un complex întreg de măsuri cu scopul de a se menține la guvernare.

În ajutorul democraților s-a grăbit să sară fostul președinte al CC, Alexandru Tănase, care a și declarat: chipurile, nu poate fi citită Constituția fără a revizui deciziile Curții Constituționale. Iar «Curtea Constituțională oferă răspunsuri foarte clare: această prerogativă se aplică în cazuri exclusive». Un fel de mesaj pentru actuala componență a CC. Cine a spus că nu avem aici un «caz excepțional»? Da, dacă vreți să știți, noi avem aici chiar o situație excepțională!

PDM nu mai are nevoie de Parlament și vrea, din nou, să fure țara printr-un Guvern absolut ilegal și nemotivat. Poate ar fi mai bine să-l proclamăm pe Vladimir Gheorghievici Plahotniuc domnitor al Moldovei și al galacticilor vecine și punem punct situației?

Evgheni Tamanțev


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania