Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

12.03.2019:  Cărți aruncate în jocul transnistrean
Rolul Transnistriei în recentele alegeri parlamentare s-a dovedit a fi static, ca să nu spunem fictiv

Autoritățile moldovene n-au avut intenția să ducă un dialog electoral cu Tiraspolul. Pur și simplu în preajma alegerilor i-au repartizat Transnistriei două mandate în Parlament. Ca și cum i-ar fi dat niște bombonele unui copil orfan.

Și acum să facem niște calcule. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale din Transnistria, la 1 ianuarie, 2019, în Transnistria erau 414 887 de oameni cu drept de vot electoral. Și majoritatea din ei au buletine de identitate moldovenești, deci, au și dreptul de a vota la alegerile parlamentare din Moldova.

Dar, conform calculelor făcute de autoritățile moldovene, reiese că un deputat transnistrean reprezintă interesele a 200 000 de oameni. Lucru ce contravine bunului simț, recomandațiilor internaționale și are mirosul unei batrjocuri din cale afară de mari. Pentru că, bunăoară, în cea mai mare circumscripție electorală de pe malul drept al Nistrului (nr. 46 din Ciadîr-Lunga) locuiesc doar 67 278 de alegători.

(Aici este binevenit să amintim faptul că, la alegerile sale prezidențiale din anul 2016, Igor Dodon le-a promis transnistrenilor cinci mandate de deputat în Parlamentul Moldovei, după aceea respectivul număr a fost redus pînă la 3, ca pînă la urmă să fie micșorat pînă la 2 mandate).

În circumscripțiile uninominale de pe malul stîng, CEC a RM a înregistrat 12 oameni. Dar la mijloc, cum se spune, există un clenci — cea mai mare parte din aceștia locuiește permanent la Chișinău și pe malul stîng al Nistrului se află doar în trecere. Mai sînt și directorii liceelor moldovenești de la Rîbnița și Tiraspol, care se află în subordinea Ministerului Educației din Moldova și în relații încordate cu stricturile transnistrene.

* * *
Deci, acei doi deputați care au acces în Parlament din partea Transnistriei sînt, de fapt, un fake, deoarece nu pot să pretindă că îi reprezintă pe transnistreni. Și asta din cauza aflării lor la depărtare de regiune și din cauza că la votare au participat doar 37 177 de cetățeni de pe malul stîng al Nistrului.

În schimb, regimul guvernant din Moldova se poate lăuda în fața Occidentului: chipurile, noi manifestăm dorința de a ne apropia în mod pașnic de regiunea de pe malul stîng al Nistrului, ținem seama de interesele locuitorilor de acolo și chiar îi prezentăm în Parlamentul comun din Moldova. Cu alte cuvinte, îndeplinim recomandările Occidentului. Și dacă o facem, fiți atît buni și dezghețați ajutorul financiar pe care ni l-ați promis.

«La 25 februarie, noi vom primi doi «cintezoi» care vor sta pe ramuri și vor cînta ceea ce li se va comanda. Aceasta e o pilă juridică [în folosul faptului] că Moldova este o unitate teritorială unică și că sînt reprezentanți [ai Transnistriei] care pot semna orice apeluri și lua cuvîntul la Moscova sau la Bruxelles», a constatat în ajunul alegerilor Valeri Lițkai, ex-ministru de Externe din Transnistria.

* * *
Nu putem să nu amintim și țipătul ridicat de «președintele» Dodon pe seama faptului că, potrivit «unei informații foarte precise» pe care o posedă, «Șerif» (firma care e stăpînul din umbră al RMT) a dat indicație transnistrenilor cu buletine de identitate moldovenești «să meargă la alegeri și să voteze Partidul Democrat».

«Și, posibil, cei care au afaceri comune pe malul drept și pe malul stîng al Nistrului s-au înțeles între ei și încearcă să influențeze procesul de votare», stăruia «cel ales de către întregul popor». Comunic special pentru acesta: pe malul stîng toate frînele le ține Victor Gușan, iar pe malul drept — Vladimir Plahotniuc. Învățați pe de rost aceste nume, domnule Dodon, și nu vă sfiiți să le rostiți în auzul tuturor. Dacă aveți careva probleme cu aparatul de vorbire, adresați-vă unui specialist logoped.

Iar informațiile și anunțurile făcute de Dodon noi știm ce preț au. Cînd vine la Chișinău Vladimir Putin? Potrivit informației pe care am auzit-o mai demult din gura Curcanului, asta trebuia să se întîmple anul trecut…

Pe lîngă acestea, 10 la sută din cei care au participat la votare în Transnistria și-au dat voturile pentru Partidul Comuniștilor. Fapt ce corelează cam prost cu insinuările lui Dodon. Dar dacă e să ridici un scandal în legătură cu transportarea în masă a transnistrenilor la secțiile de votare și în baza acestui fapt să revendici anularea alegerilor în circumscripțiile electorale de pe malul stîng al Nistrului… Și dacă după asta ele ar fi încredințate unor deputați «corecți» de pe malul drept… (și în acest caz Curtea Constituțională se va strădui să explice «justețea» acestor lucruri) — asta, cum se spune, e cu totul altă mîncare de pește. Și în asta pe Păpușar îl va ajuta inițiatorul «alarmei transnistrene» — zisul președinte Dodon.

Este interesant ce va fi cu promisiunea «alesului de către întregul popor» cu privire la reintegrarea Transnistriei imediat după alegerile parlamentare? Mai ales că și în programul electoral al socialiștilor există un punct care prevede reunirea cu Moldova a acestei regiuni. De altfel, fără a fi luată în considerare opinia în această privință a locuitorilor de acolo.

* * *
Tocmai în această privință există probleme. La nivel de relații umane obișnuite, locuitorii de pe malul drept și de pe malul stîng al Nistrului demult nu mai au între ei nici un fel de divergențe, așa încît mulți transnistreni vin în fiecare zi la lucru în Chișinău. Pe cînd în celelalte privințe…

Și autoritățile, și păturile largi ale populației din Transnistria de acum s-au obișnuit atît de mult cu existența lor independentă față de Chișinău, încît nu cred în realitatea unei viitoare integrări și nici nu-și doresc rolul de a doua vioară în cadrul Moldovei federative.

Transnistria se dorește a fi în componența Rusiei, nu a Moldovei, unde părtașii integrării europene își dau seama de faptul că, împreună cu Transnistria, calea lor spre Europa este închisă și nu doresc, vorba ceea, să fie jucați pe degete de cineva.

După alegeri, la Tiraspol a avut loc o întrevedere a șefului MAE din Transnistria cu conducătorul misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch. Șeful departamentului de politică externă din RMT nerecunoscută, Vitali Ignatiev, a comunicat că «partea transnistreană e orientată spre depășirea pauzei în dialogul cu reprezentanții Chișinăului la masa de negocieri». Dar aceasta a fost doar o manifestare a politeții diplomatice.

Iar politicienii moldoveni încă multă vreme vor folosi cărțile de joc transnistrene în interesele lor. Așa că ei nu au nevoie de nici un dialog cu malul stîng al Nistrului.

Dmitri Crîmov


comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania