Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

16.03.2019:  Hai iar la drum, turistule!
Igor Dodon a plecat în Azerbaidjan la un for mondial

De la 14 pînă la 16 martie, la Bacu se desfășoară al VII-lea For Global, la care participă reprezentanți ai mai mult de 70 de țări. E un prilej potrivit pentru a-ți face bagajele, a o lua de mînuță pe «prima doamnă» Galina, dar și pe Max Lebedinschi și pe Ion Ceban, familia în întreaga ei componență, și a porni grabnic spre aeroport.

Noi cu toții cunoaștem faptul că Igor Dodon se consideră pe sine președinte «ales de către întregul popor», părinte al națiunii și frate mai mic al veșniciei. Dar pe toate acestea el trebuie să le confirme în mod permanent. Iar cea mai bună dovadă (potrivit gîndirii lui Dodon — rectilinie, ca șina de tren) este un selfie făcut cu cei mai influenți oameni din lume. De exemplu, cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Președintele Franței, Macron, în cel mai rău caz — cu papa de la Roma, Francisc.

Dar la Bacu în această privință pot fi probleme. Deși denumirea respectivului for sună impunător — Forul Global de la Bacu — el nu adună pe malurile bătrînei Mări Caspice politicieni de dimensiune mondială. La el participă reprezentanți ai unor țări de importanță mai mică, bunăoară, ca Albania, Macedonia, Palestina, Bosnia și Herțegovina, iar pe lîngă ele, și așa-numiții ajutori de băgători de seamă, ca, de exemplu, fostul politician bielarus Șușkevici. Chiar și România îi delegă în Azerbaidjan pe vicepremieri. Așa că de data asta nu ne putem aștepta că președintele nostru ne va prezenta selfie surprinzătoare. Doar poate cu Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev. Dar asemenea poze am văzut pînă acum cu nemiluita. În schimb, la Bacu, Igor Dodon poate comunica din plin cu personaje de nivelul lui, prezentîndu-se ca om serios și dîndu-și aere de politician experimentat.

Cel de al VII-lea For Global de la Bacu are ca temă «Noua politică externă a lumii». Conform declarațiilor făcute de organizatori, în cadrul lui «vor avea loc discuții legate de probleme economice și politice globale care îngrijorează întreaga lume, de diferite aspecte ale relațiilor internaționale moderne». Cu alte cuvinte, se va flecări mult, iar Igor Dodon al nostru, după cum știm cu toții, este mare maestru în ceea ce privește flecăreala. Doar nu putem presupune în mod serios că președintele Albaniei, Ilir Merta, sau prim-ministrul Palestinei, Rami Hamdalla, sînt capabili să elibereze lumea de neînțelegerile ce există astăzi în politică și economie.

Care e rolul lui Dodon în cadrul acestui for și prin ce poate fi explicată necesitatea participării lui la el? Nu-i exclus faptul că «alesul de către întregul popor» din nou va prezenta «Marele pachet», adică acele cîteva inițiative care, în opinia lui Dodon, pot contribui la reglementarea diferendului transnistrean și pe care el, cică, le-a prezentat și la conferința pentru securitate de la Munchen. (Iată unde s-a adunat o companie din cei mai influenți oameni ai lumii! Ce-i drept, într-o asemenea companie Dodon al nostru nicidecum nu putea să nimerească, și asta pentru că nu era de nasul lui!). Pe lîngă faptul că a fost ignorat în capitala Bavariei, «președintele tuturor» a mai fost dezonorat și de departamentul de politică externă al Transnistriei, care a calificat «Marele pachet» drept «o compilație prejudicioasă și lipsită de idei».

«Participarea Moldovei la o asemenea manifestare îi oferă țării noastre noi posibilități în ceea ce privește dezvoltarea unor relații de prietenie și parteneriat cu diferite state, îndeosebi în domeniul comercial și economic», a scris Igor Dodon în ajunul plecării sale la Bacu. Dar, după cum demonstrează practica, cea care e și criteriu al adevărului, eficiența vizitelor în străinătate ale lui Dodon întotdeauna este egală cu zero. Dodon (împreună cu soția și ortacii lui) a participat și la precedentul, al VI-lea For Global de la Bacu, dar de atunci încoace nu s-a observat nici un fel de dezvoltare a relațiilor economice și comerciale.

În afară de aceste foruri, el a mai vizitat Azerbaidjanul de două ori (și în aceste două cazuri componența delegației a fost aceeași) — și după aceste vizite, unde e atît de mult trîmbițata colaborare cu respectiva țară? Relațiile dintre Bacu și Chișinău se află la un nivel apropiat de zero, deoarece Moldova, practic, nu are conturată o politică externă. Țara noastră și-a determinat politica sa doar în relațiile cu România și UE, neglijînd în totalitate interacțiunea cu țările CSI.

Dar pentru Dodon nu contează unde să călătorească, mai bine zis, unde «să se vînture». Contează doar să-și facă prezența oriunde ar fi. Și să nu împiedice regimul guvernant ca acesta să-și facă treburile lui murdare. Și asta îi reușește pe deplin.

Bunăoară, și acum: în țară e pe cale să se producă o criză parlamentară și guvernamentală, cînd trebuie purtate negocieri cu liderii partidelor și, posibil, anume Dodon va fi cel care va trebui să prezinte o candidatură la funcția de prim-ministru, el scuipă pe toate și pleacă la o acțiune nici pe departe dintre cele reprezentative. Pleacă pentru a-și face piar. Pentru ca în mass-media afiliată să apară un titlu bătător la ochi: «Președintele Dodon a participat la…» de primă importanță.

Și deloc nu contează faptul că, în timpul vizitelor sale, Dodon pur și simplu face de rușine Republica Moldova, demonstrînd ignoranța sa în problemele de politică mondială și regională, așa cum s-a întîmplat, bunăoară, la Bruxelles.

De altfel, există și o versiune, fie și discutabilă, însă care nu e lipsită de originalitate. Că pe Dodon l-a trimis la Bacu însuși Plahotniuc, pentru a verifica în ce mod îl poate scoate pe acesta din Moldova într-un moment mai responsabil — să zicem, în timpul cumpărării majorității parlamentare. Și nu pentru că așa-numitul președinte l-ar putea împiedica s-o facă, ci pentru ca pur și simplu să dispară din fața ochilor. Curcanul, după cum se știe, e pasăre mîndră — pînă n-o împingi cu piciorul, nu-și ia zborul.


Eugeniu Marian

comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania