Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

29.03.2019:  Căpitan America
Ambasada SUA a avertizat parlamentarii moldoveni

Partidele care au acces în Parlament sînt, pur și simplu, obligate să formeze «maxim transparent» Guvernul și să se «concentreze pentru binele poporului». Despre aceasta se menționează în mesajul ambasadorului SUA Dereck J. Hogan adresat Parlamentului nou ales.

În mesaj se menționează mai multe lucruri, inclusiv, despre importanța luptei împotriva corupției, independența sistemului judecătoresc, însă, mesajul de bază constă din — «la dreapta», «la stînga», «ho», «nu»! Adică, ajunge să vă ocupați cu prostii, este timpul să formați Guvernul și să vă preocupați de treburile voastre directe în rol de vasal al puterii de peste ocean. În esență, mesajul ambasadorului american nu este altceva decît o imixtiune în treburile interne ale unui stat independent. Însă, americanii s-au obișnuit atît de mult cu această situație, iar noi, cei din Moldova acaparată, ne-am acomodat într-atît că nimeni nici nu a clintit.

Precum se știe, ambasadorii SUA primesc indicații din partea Departamentului de Stat. Iar această instituție a lăsat să se înțeleagă, în repetate rînduri, că Moldova prezintă interes pentru SUA. Și ceea ce se întîmplă în țara noastră trebuie să reglementeze misiunea diplomatică respectivă.

Din păcate, mister Hogan nu se află așa de mult timp în țara noastă și nu a reușit, încă, să se clarifice în nuanțele și tonurile politicii moldovenești. În caz contrar, el și-ar fi încheiat mesajul în felul următor: «Iar dacă o coaliție nu va fi formată, conturile lui Victor și Viorel Țopa vor fi arestate». Și fiți pe pace, în doar jumătate de oră, blocul ACUM ar fi alergat cu disponibilitatea de a forma orice fel de alianță.
Pentru americani, Moldova este — failed state — un stat sărac și ratat în contextul confruntărilor cu Rusia. Micul puzzle în «Parteneriatul Estic», veriga «coridorului sanitar» anti-rus.

Țara noastră prezintă interes pentru SUA doar în context militar-strategic — în calitate de poligon și cîmp de luptă. Acest adevăr trebuie să ajungă în capul cetățenilor moldoveni care pledează pentru «pro-europenitate» și aderarea la NATO. Or, Uniunea Europeană și structurile sale în Moldova — sînt doar o pîrghie de care trag Statele Unite ale Americii în momentul potrivit.

Despre acest lucru se străduiesc să nu amintească politicienii pseudo-occidentali și anti-ruși de factura lui Plahotniuc, Năstase, Sandu sau Nantoi. Noi auzim de la ei doar formulări de serviciu (ce băieți capabili — au învățat totul în doar o săptămînă!): «SUA este țara care luptă pentru respectarea drepturilor omului», «poporul american își dorește foarte mult să ajute poporul moldovean» (asta se menționează în mesajul ambasadorului SUA), și că fără SUA Moldova nu va supraviețui, or, doar americanii ne pot «asigura businessul tehnic pentru modernizare».

Dar nu va exista niciun fel de modernizare. Pentru a controla politic Moldova, Statelor Unite ale Americii le este mult mai convenabil să mențină starea «haosului dirijabil» — crize politice interminabile pentru menținerea ratei înalte a sărăciei populației, ceea ce reduce capacitatea oamenilor de a reacționa adecvat la riscurile pentru securitatea lor națională.


Sursă: comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania