Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

04.04.2019:  Bucătăreasa diriguitoare
Prim-ministrul Pavel Filip a evaluat activitatea cabinetului său din ultimii trei ani de zile

Evident, a evaluat-o pozitiv. Pentru că dacă nu te lauzi pe sine — stai ca scuipatul. Totodată, și-a exprimat speranța că viitorul organ executiv al țării va continua dezvoltarea Moldovei. Deși, consider că, în acest caz, sintagma «dezvoltare» nu este la locul ei. Mai exact de a o ridica de sub nivelul plintei — situație la care a adus-o premierul evadat în Parlament.

Evident, nu s-a trecut fără cuvinte frumoase de genul «pot să spun cu certitudine că lăsăm după noi un fundament deja construit». Poate că Filip și co-tovarășii au construit fundamentul, însă, iaca năpastă — pe nisip. Așa că la cel mai mic cataclism se va ruina, la fel ca și baza lui Filip și construcția succesorilor săi.

Totodată, «premierul nocturn» i-a promis viitorului premier, indiferent de cine va fi el — măcar și Vlad Bătrîncea, să-i ofere în dar reproducerea tabloului pictorului olandez Pieter Bruegel cel Bătrîn «Căderea lui Icar». Pare a fi o însărcinare pentru alt cadou — datoria publică care a crescut alert pe «fundamentul lui Filip» și care constituie, acum, 52,2 miliarde de lei. Doar pentru deservirea acestei datorii, în 2019 se vor aloca aproape 2 miliarde de lei. Este cu 17,6 la sută mai mult comparativ cu 2018. Iată un așa ou de Paști va primi viitorul premier. Ei bine, așa cum se știe — cadoul nu se ia înapoi.

Spre deosebire de premierul Filip, deputatul Filip a reușit să deschidă larg ochii și să vadă: «Modelul economic care necesită a fi implementat în Moldova, trebuie să se bazeze pe investiții și export, dar nu pe consum, așa cum a fost pînă acum».

A propos, Pavel Petrovici, spuneți vă rog, oare sub conducerea cui a fost săvîrșită, pînă acum, toată această fărădelege? Or, poate mineralele gînditoare de pe Saturn au emis semnale care au blocat procesul rațional al șefului Guvernului de la Chișinău? Concluziile «premierului nocturn» ilustrează foarte reușit proverbul «gîndul deștept vine cu întîrziere». Dar ne-a bucurat o altă mărturisire: «Republica Moldova a fost un fel de supermarket». (Treptat, s-au inclus tot felul de galimații de genul «am început să implementăm un alt model economic» ș. a. m. d.). Dar în ceea ce ține de supermarket — exact în țintă. Unde mai pui că Pavel Filip a uitat că atît lui cît și altor cetățeni pro-guvernare, mărfurile din acest supermarket se eliberează absolut gratuit sau la preț derizoriu:

— Împachetați-mi compania aeriană de stat Air Moldova! — Da, poftim! — Fiți amabil, 30 % din pămîntul moldovenesc! — Bucuros să vă deservesc! — Vreau business cu nuci și cît mai mult! — Nu vă faceți griji, s-a făcut!

În ciuda rapoartelor îndrăznețe de pe vremea mandatului de premier, încet-încet, Pavel Filip a început să dea înapoi și a declarat, chipurile, «eu niciodată nu am spus că noi vom crea paradisul în Republica Moldova».

Cum așa, domnule premier? Cine atunci, pe 21 decembrie 2018, la «Gala antreprenorilor», a relatat despre faptul că «succesele în economie au dus nu doar la creșterea indicatorilor statistici, ci la îmbunătățirea reală a vieții oamenilor țării»? Cine dădea asigurări că Guvernul a reușit să «ofere oamenilor speranța că în Moldova se poate trăi la fel de bine ca și în țările în care exportăm forțe de muncă? Cine promitea salarii de 13 000 de lei și pensii de 5000 în cadrul precedentelor alegeri? Oare nu v-a învățat mama în copilărie că nu este bine să spui minciuni?

Acum, pînă nu va fi formată majoritatea parlamentară, care va determina candidatura prim-ministrului și noua componență a Guvernului, autoritățile vor asigura guvernarea republicii fără urmări negative pentru cetățenii ei, a calmat populația Pavel Filip, care-și păstrează funcția de șef al Cabinetului de Miniștri. Și, în general, potrivit lui Filip, PDM are candidați pentru orice funcție în Republica Moldova. Și pentru funcția de președinte de Parlament, și pentru funcția de prim-ministru, și chiar pentru funcția de primar al celui mai necăjit sat. Cine ar pune la îndoială!

Eugeniu Marian

comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania