Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

22.04.2019:  Un stil pe care de acum îl cunoaștem
Întreprinderea Gas Natural Fenosa pleacă din Moldova

Spaniolii cedează. Va veni vara și tranzacția privind vînzarea filialelor din Moldova ale companiei va fi finalizată. În vînzare sunt scoase Red Union Fenosa S. A. și RSC Gas Natural Fenosa Energy Supply S. R. L.

Cumpărătorul de acum este cunoscut — firma Private Equity Limited din Londra, creată în anul 2003. Ea se specializează în investiții în diferite tipuri de active în sfera de consum. Prețul afacerii de asemenea este cunoscut — 141 milioane de euro. Destul de ieftin pentru, practic, întreaga piață de servicii în domeniul energetic din Republica Moldova, nu-i așa? Publicațiile competente în domeniul economiei consideră că o asemenea afacere ar fi trebuit să fie estimată cu o sumă nu mai mică de 500 milioane de euro. Mai există un moment ce pune pe gînduri: Compania Duet Private Equity Limited face respectiva tranzacție cu Gas Natural Fenosa nu în mod direct, ci prin intermediul «uneia din filialele sale cu destinație specială», fapt despre care este indicat în comunicatul corespunzător. Compania de investiții cu destinație specială (SPV — de la expresia în engleză «special purpose vehicle») — aceasta, de regulă, nu e altceva decît un mecanism specific, creat în mod special pentru a fi realizat un anumit proiect sau un anumit scop. În cazul nostru, scopul se conturează singur de la sine: în Moldova, cineva cu buzunarele ticsite de bani intenționează pur și simplu să șterpelească activele companiei Gas Natural Fenosa, acționînd printr-o rețea de companii false — e un truc bine cunoscut. Doar principala sarcină a SPV tocmai și constă în izolarea activelor. Într-un cuvînt, cu cît mai abile, cu atît mai confuze sunt afacerile.

În opinia lui Sergiu Filat, expert în domeniul energetic, este foarte important cine va veni în locul companiei spaniole. «Vînzarea companiilor e un lucru obișnuit. El se face în multe țări. Contează experiența în domeniul furnizării energiei electrice a companiei cumpărătoare. Dacă Gas Natural Fenosa o va cumpăra o firmă interpusă, din care se zărește codița lui Plahotniuc, pentru noi asta e rău. Dacă o va cumpăra oricare altă companie, pentru noi asta nu e rău», a rezumat el.

Cel mai probabil noi avem de a face cu prima variantă, ceea ce e foarte regretabil. Respectiva afacere posedă un caracter foarte apropiat de stilul în afaceri al lui Plahotniuc — se distrage atenția societății cu rezultatele alegerilor și cu diferite zîzanii politice, ca la umbra acestora să se pună laba pe o întreprindere strategică.

Evgheni Tamanțev
comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania