Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

22.04.2019:  Moldova — rai pentru refugiați?
Nu-i exclus că țara noastră este amenințată de o invazie în masă a migranților

Pe fundalul crizei migrației din Uniunea Europeană, refugiații tot mai des atrag atenția la alte țări, inclusiv Moldova, unde, în ultimii ani, a fost formată o legislație destul de loială pentru cei care-și doresc să primească o formă de protecție pe teritoriul nostru.

(Se publică în variantă redusă)

Experții se tem că țara este amenințată de un flux necontrolat de refugiați din țările slab dezvoltate ale Africii și Orientului Apropiat. Ei nu exclud că migranții ratați din Uniunea Europeană vor fi reorientați în Moldova și țările din apropiere, care nu sunt membre ale UE și nu dispun de resursele necesare în acest scop.

În căutarea refugiului

Pînă la ora actuală, Moldova a aderat la un șir de documente internaționale, care oferă statut special persoanelor fără cetățenie și stranierilor ce caută protecție și care-i echivalează, de facto, în drepturi cu populația băștinașă. În afară de asta, au fost adoptate mai multe legi orientate pe realizarea în practică a acestor inovații. Majoritatea dintre ele au fost atribuite Planului de acțiuni RM — Uniunea Europeană și au figurat în rîndul condițiilor de liberalizare a regimului de vize în calitate de măsuri care «contribuie la consolidarea și protecția drepturilor și libertăților omului». În acest fel, pe parcursul ultimilor ani, cu ajutorul permisului de ședere în țară, cetățenii străini și apatrizii au primit acces la sistemul național de educație, servicii medicale, protecție socială și piața muncii, practic, în aceleași condiții ca și cetățenii Moldovei.

Unii experți, de la bun început, și-au exprimat temerea că implementarea acestor inovații nu va influența în cel mai pozitiv mod locuitorii țării și nu va contribui la protecția populației. În opinia lor, după ratificarea convențiilor internaționale și implementarea prevederilor acestora, problema garantării securității naționale devine și mai actuală, pentru că în țara noastră pot năvăli cetățenii statelor din lumea a treia. Asta în timp ce în ultima perioadă unele țări ale UE își închid granițele pentru refugiați și chiar abordează posibilitatea introducerii măsurilor extraordinare precum ar fi sistarea prevederilor Acordului Shengen. Iar Moldova este gata să devină rai pentru cei care caută refugiu. În asemenea condiții, experții consideră că autoritățile ar trebui să se gîndească la interesele țării și la populația băștinașă. Și abia după asta să cedeze în fața structurilor internaționale, care-și vor schimba poziția de îndată ce Moldova nu va mai putea face față responsabilităților sale.

Cînd și așa ești în datorii

Astăzi, legislația națională obligă autoritățile să ofere străinilor și persoanelor fără cetățenie, care s-au pomenit în țara noastră în căutarea unei vieți mai bune, posibilitatea de amplasament în locații speciale. Acest lucru presupune obligativitatea Moldovei de a construi asemenea locuințe, de a le distribui celor care au nevoie și de a le întreține. Mulți utilizatori ai rețelelor de socializare consideră că aceste obligații sînt absolut nejustificate în condițiile în care populația băștinașă se confruntă cu o serie de probleme cu caracter economic și social.

Inițial, se presupunea că aceste cerințe se vor realiza din contul bugetelor instituțiilor guvernamentale responsabile pentru acest proces — «în cadrul posibilităților lor financiare». Cu toate acestea, în bugetul pentru anul 2019, la fel ca și anii trecuți, nu s-a prevăzut niciun leu în acest scop. Încă o sursă de virare a surselor financiare — accesarea investițiilor și creditelor străine. Dar țara și așa este plină de datorii și accesarea a altor cîteva zeci de milioane suplimentare va fi foarte greu de obținut. Și mai complicată va fi restituirea acestor credite.

Există o mare probabilitate că numărul imigranților în Moldova va crește de zeci de ori, respectiv, vor crește necomensurabil și cheltuielile. Pentru că, în afară de locuințe, autoritățile vor trebui să ofere străinilor și apatrizilor acces direct la granturile «interne» și sociale. Cu alte cuvinte, o asemenea persoană a lucrat toată viața pentru un stat străin, completîndu-i bugetul prin impozite și alte plăți, dar pensia și indemnizația o va primi din contul statului Republica Moldova. Nu se exclud nici situațiile în care în Moldova vor ajunge persoane care nu au muncit niciodată nici măcar pentru alt stat, dar, cu toate acestea, aici i se vor achita plăți sociale. În esență, acestei categorii de persoane li se oferă garanții sociale practic identice cu cele ale cetățenilor Moldovei, mulți dintre care au lucrat decenii la rînd în țara lor, considerînd că stagiul lor de muncă va fi luat în considerație la calcularea pensiei.

În așteptarea fluxului de migranți

Așa cum menționează experții, baza juridică a Moldovei în sfera migrației a fost formată în grabă, sub presiunea structurilor internaționale și, în rezultat, a ieșit seacă, irațională și cu multe aspecte controversate. În consecință, în Moldova lipsește practic mecanismul care să permită blocarea granițelor în cazul unui flux necontrolat de refugiați pe teritoriul țării. Experții consideră că autoritățile trebuie să se pregătească mult mai minuțios pentru momentul în care migranții vor tinde să ajungă în Moldova. Cu atît mai mult că în UE se discută tot mai des despre modalitățile de convingere a țărilor ce nu fac parte din componența comunității europene să colaboreze în sfera de amplasare și repatriere a refugiaților. În opinia directorului Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul ministru al Afacerilor Externe — Valeriu Ostalep, dacă în UE se va decide de a implica țara noastră în procesul de cazare a refugiaților, europenii vor obține acest lucru, inclusiv, prin măsuri drastice.

«În Occident, Moldova nu este percepută ca partener cu drepturi egale, astăzi, acest lucru a devenit clar chiar și pentru cele mai naive persoane din țara noastră. Dacă structurile internaționale financiare sau politice vor avea nevoie ca Moldova să participe în acest proces, așa va fi. Chișinăul nu va putea refuza atunci cînd refugiații vor începe să vină, iar Uniunea Europeană «va ruga» să-i primească. Totodată, Moldovei i s-ar putea acorda chiar și un ajutor. Deși, astăzi, politica și societatea moldovenească nu sînt pregătite nici dintr-un punct de vedere să purceadă la soluționarea acestor probleme, am putea să ne confruntăm cu ele mult mai degrabă decît consideră majoritatea», menționează Valeriu Ostalep.

Victor Surujiu, NOI.MD
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania