Navigare

Căutarea pe saitul

 













Toate ştirile

25.10.2019:  VLADIMIR VORONIN – DEZVĂLUIRI DESPRE LUCRURI DE CARE NU A MAI VORBIT: VOIAM SĂ FIU PRIM-MINISTRU, ERA UN ALT CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE. AU FOST MARI DISCUȚII



Ex-Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), a făcut dezvăluiri despre ceea ce nu mai spusese până acum și anume că el nu-și dorea să fie șeful statului, ci șeful Guvernului, considerând atunci că ar fi fost mai util țării în acea funcție, iar pentru funcția de Președinte al RM era un alt candidat, informează TRIBUNA.

„Eu mă vedeam mai mult Prim-ministru. După alegerile din 2001, cu 71 de mandate în Parlament, trebuiau 2/3 din voturile deputaților pentru votarea Președintelui – 68 de voturi. Era clar că deja avem voturile, dar au fost probleme. Reieșind din situația care era atunci în țară, foarte serioase probleme social-economice și reieșind din experiența mea în teritoriu și în instituțiile Comitetului Central, eu mă vedeam mai mult Prim-ministru, voiam să intru activ în soluționarea acelor probleme grave – nu erau pensii, salarii, nu era energie electrică… Prim-ministru mă vedeam mai de folos”, a declarat politicianul, într-un interviu pentru www.alexandrubordea.md.

De asemenea, Voronin a amintit că alegerile au fost la 25 februarie 2001, însă Președintele a fost numit pe 5 aprilie, aproape peste 2 luni. „În aceste 2 luni erau mari discuții. Eu mă opuneam cu mare rezistență ca să fiu numit Președinte. Era un candidat la funcția de Președinte – foarte puternic și pregătit, cu părere de rău e plecat din viață, fostul președinte al prezidiumului suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, fostul secretar al Comitetului Central pe probleme agricole, Ivan Petrovici Calin. Eu îl propuneam Președinte al RM și eu spuneam în partid că aș fi mulțumit și recunoscător dacă m-ar propune Prim-ministru, dar în partid s-a opus foarte mare rezistență, că eu trebuie să fiu Președinte, pentru că eu am fondat partidul și l-am adus la acea victorie. Noi, PCRM, suntem unicul partid comunist, cu denumire „comunist”, cum am fost în anii sovietici, care am venit la guvernare într-o republică ex-sovietică, până astăzi nu a fost nici un partid comunist la guvernare”, a mai spus fostul Președinte.

Fostul șef de stat a spus că procesul a fost tărăgănat, dar existau și termenii constituționali. „A fost plenara Comitetului Central, unde s-a decis că Voronin trebuie să fie Președinte. S-a votat unanim, pentru că eu sunt unul dintre autorii statutului partidului. Și eu nu puteam să nu mă supun deciziei, Comitetul e instituția superioară până la Congres”, a spus Voronin.

Liderul PCRM a spus că de regretat că a fost în acea funcție „niciodată nu e târziu, dar ce folos”. „Acum nu cred că era mai bine să fiu Prim-ministru. Având 71 de mandate în Parlament, fiind Președinte și având Guvern, eu am avut posibilitatea să dirijez multe lucruri în țară. Prim-ministrul și Guvernul era tehnic și profesional, nu politic. Politica se face la partid și chiar la Parlament, cum n-ai da. Și așa am activat”, a subliniat fostul parlamentar, pentru sursa sus-citată.


Cristina Gurez
Sursă: tribuna.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania