Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

11.11.2019:  Moțpan confirmă „interesele obscure” ale lui Dodon pentru Aeroport.Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, a avertizat că Igor Dodon ar intenționa să preia controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, dar și pe cel de la Mărculești. Declarațiile lui Moțpan se înscriu cu exactitate în zvonurile vehiculate recent precum că Dodon vrea să pună mâna pe aceste puncte strategice, ca mai apoi să le pună pe tavă rușilor. Moțpan este și mai credibil în contextul în care recent chiar Dodon a declarat pentru presa de la Moscova că investitorii ruși ar putea prelua aeroportul din Chișinău, pentru că aceștia „sunt mai pe înțelese pentru el”.

„Nu putem exclude și interesele obscure ale unor reprezentanți ai acestor partide (PDM, PSRM – n.red) de a prelua sub control instituțiile strategice ale statului, în primul rând, Aeroportul Internațional Chișinău, dar și cel de la Mărculești”, a declarat Chiril Moțpan.

Am putea trece cu vederea aceste afirmații dacă recent Dodon n-ar fi făcut declarații în acest sens.

În cadrul unui interviu acordat pentru Kommersant.ru, Dodon a fost întrebat dacă Republica Moldova este pregătită să vorbească despre două active Aeroportul Chișinău și portul Giurgiulești?

„Suntem gata să discutăm și să comunicăm cu toți investitorii, atât din vest cât și din est. Desigur, și cu rușii, acesta este un investitor interesant și de înțeles pentru noi. Prin urmare, dacă vorbim despre aceste două aspecte specifice (active. - „Kommersant”), este foarte important ca aeroportul să-l returneze mai întâi în proprietatea deplină a statului și lucrăm la acesta (aeroportului i s-a acordat o concesie, care acum este contestată - „Kommersant”) . Cred că avem o șansă bună de a realiza acest lucru. După aceea, statul trebuie să ia o decizie: fie păstrează acest activ pentru sine, fie îl scoate din nou la vânzare prin concurs. Pentru noi, prima prioritate este revenirea”, a răspuns Dodon.

De asemenea, săptămâna trecută, deputata Marian Tauber, declara într-un interviu oferit „Europei Libere” că Igor Dodon ar avea interese financiare ca aerogara din Chișinău să ajungă la ruși. „Dodon are interese personale - aeroportul urma să revină businessmanului Troţenko din Rusia, iar Dodon urma să primească din afacere 100 de milioane de euro”, declara Marina Tauber.

Recent presa de la Chișinău și din România au publicat câteva analize potrivit cărora după preluarea puterii de la Chișinău, în iunie a.c., Igor Dodon și PSRM promovează interesele Rusiei (a serviciilor secrete ruse) în preluarea Aeroportului Chișinău de la investitorul european Nahtaniel Philip Rothschild. Presa rusă a scris că unul miliardarul rus Roman Troţenko râvnește la Aeroportul Chişinău, iar rușii ar fi gata să propună proiecte tentate de modernizare a aerogării numai ca acesta să le revină lor. Dorința acestora, potrivit experților în securitate, se explică prin faptul că Aeroportul Chișinău poate deveni un cap de pod rusesc la frontiera UE și o platformă de control a Ucrainei. În plus, Aeroportul Chișinău este singura punte de acces a Rusiei în Transnistria după escaladarea, în 2014, a conflictului ruso-ucrainean, când Kievul a blocat accesul Moscovei în Transnistria.


Sursă: deschide.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania