Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

21.12.2019:  Toți oamenii președinteluiIgor Dodon este, de trei ani, președinte al R. Moldova, iar Partidul Socialiștilor, pe care l-a condus, este, de cinci ani, una dintre cele mai numeroase formațiuni parlamentare. În toată această perioadă, nici Igor Dodon, nici soția sa, prima doamnă Galina Dodon, nu au făcut achiziții de bunuri mobile sau imobile pe care să le înregistreze pe numele lor.

Paralel cu ascensiunea politică a lui Dodon și a socialiștilor, însă, oameni din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane. De multe dintre acestea beneficiază, din plin, și familia prezidențială.

În spatele cortinei, declarațiile politice de la televizor și din campaniile electorale despre lupta cu sărăcia și corupția, au luat locul unui amalgam de interese de grup. Or, pe lângă relațiile politice, socialiștii din jurul președintelui sunt legați între ei de lanțuri de firme și de avantaje economice care, în final, se intersectează toate într-un punct comun: familia Dodon.


Igor Dodon a fost învestit în funcția de președinte la 23 decembrie 2016

Pe 23 decembrie 2016, exact acum trei ani, Igor Dodon era învestit în funcția de președinte al R. Moldova. În aceeași zi, Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) angajează două persoane care urmau să asigure paza proaspătului șef de stat: Serghei Juncu și Lilian Filipov.


Până a ajunge în paza președintelui, Juncu activa în calitate de gardian la o companie privată de pază, iar Filipov era jurist la un alt SRL.

Finul președintelui și fratele nașei sale – ofițerii de protecție ai șefului statului

Sergiu Juncu are 40 de ani. El a activat și anterior în cadrul SPPS. A revenit în instituție în ziua învestirii lui Igor Dodon. Juncu nu este doar unul dintre cei care-i asigură paza președintelui, ci și fratele Inei Catană, nașa de cununie a cuplului prezidențial Igor și Galina Dodon.


Sergiu Juncu, unul dintre ofițerii de protecție ai președintelui (primul din dreapta): Foto: Ecaterina Alexandr/ZdG


Președintele are relații personale apropiate și cu celălalt ofițer de protecție din anturajul său, plătit tot din bani publici, Lilian Filipov, care este unul dintre finii săi de cununie.


Igor Dodon, flancat de Lilian Filipov și de unul dintre copiii săi

Relațiile dintre familiile celor doi, dar și relațiile dintre familia Filipov și PSRM, sunt însă mult mai strânse. Vadim Filipov, fratele lui Lilian, este membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), delegat de PSRM în 2017.

Tatăl celor doi, Grigore Filipov, este președintele raionului Dubăsari, fiind ales în această funcție în noiembrie 2019, tot din partea PSRM.


Vadim Filipov, membru al Comisiei Electorale Centrale, delegat de PSRM, fratele lui Lilian Filipov


Grigore Filipov a devenit, recent, președintele raionului Dubăsari

Cu câteva luni înainte de a-i asigura paza președintelui, Lilian Filipov a procurat, de la „Barcom” SRL, gestionată de familia deputatei socialiste Alla Dolință, un apartament de 129,5 m.p. pe str. Columna din Chișinău.

Din 2019, familia Lilian și Diana Filipov are în gestiune un automobil care costă peste 61 de mii de euro, un Volvo XC 90, fabricat în 2019 și achiziționat în leasing, până în 2021. Din 2016, familia Filipov are în proprietate și o Skoda Superb, fabricată în același an, dar și un credit contractat de la Victoriabank, în valoare de 400 de mii de lei.


Afacerile nedeclarate ale finului președintelui
Lilian Filipov cumulează funcțiile de fin și de ofițer de protecție al președintelui cu cea de discret om de afaceri. Informațiile de la Agenția Servicii Publice arată că Lilian Filipov are calitatea de fondator la două companii și de membru în Consiliul de Administrație al unei Societăți pe Acțiuni, pe care însă nu le-a indicat în niciuna dintre declarațiile sale de avere și interese depuse la Autoritatea Națională de Integritate în perioada 2016-2018.


Lilian Filipov nu a indicat firmele la care este fondator în declarațiile de avere și interese personale depuse la Autoritatea Națională de Integritate

Lilian Filipov deține 50% din capitalul social al „Real Estim” SRL, companie cu activități declarate în domeniul imobiliar. Partenerul lui Filipov în această afacere este deputatul Petru Burduja, un alt om cheie din angrenajul socialiștilor.

Compania este administrată de Valeriu Burduja, fiul deputatului socialist, și are adresa juridică într-un cămin din incinta Universității Agrare din Moldova, instituție de învățământ care i-a unit pe mai mulți exponenți ai PSRM.De facto, „Real Estim” SRL are adresa fizică pe str. Ion Neculce, la sediul unei alte firme din portofoliul PSRM, „Exclusiv Media”, și a postului de televiziune NTV Moldova. Companiile „Real Estim” și „Exclusiv Media” nu au doar sediu comun, ci și aceleași telefoane de contact.


Partenerul finului președintelui livrează apă pentru deputați
Lilian Filipov este asociat cu o cotă de 50% și în compania „Tom-Min Grup”. SRL-ul a încercat, în 2013-2014, să obțină contracte cu instituții ale statului, vânzând detergenți sau produse de curățat, însă, în ultimii ani, a renunțat să mai participe la licitații.

Partenerul lui Lilian Filipov în această afacere este o rudă a familiei sale, Andrei Minciuc, care gestionează, din 2016, și altă companie – „Water Group”, care produce și comercializează apa potabilă „Aqua de lux”.
În ultimii trei ani, compania a câștigat trei tendere în valoare de 379 de mii de lei, toate organizate de Secretariatul Parlamentului pentru aprovizionarea Legislativului cu apă potabilă purificată.


Ferma de păsări și „intersecția” Filipov-Teterea
Lilian Filipov, finul și ofițerul de protecție al președintelui Dodon, este și membru în Consiliul de Administrație al Societății pe Acțiuni de tip închis „Avicola Gallinula”, care a gestionat, ani la rând, o fabrică de creștere a păsărilor în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia. „Avicola Gallinula” are, oficial, un capital social de 4,4 milioane de lei, iar în 2012, ultimul an în care sunt publicate date despre veniturile din vânzări, raporta încasări de 11,3 milioane de lei.


Lilian Filipov, Oleg Teterea, Igor Dodon și Petru Corduneanu, actualul șef adjunct al SPPS

Compania este acum administrată de Boris Teterea, fiul mai mare al deputatului PSRM Oleg Teterea, cel care a gestionat fabrica mai mulți ani la rând, înainte de a ajunge în Parlament. Boris Teterea a fost asistent al unui deputat socialist în legislatura trecută, înainte de a prelua administrarea fermei de păsări.

Legăturile dintre Lilian Filipov și Oleg Teterea nu se rezumă doar la Igor Dodon și ferma de păsări din Gura Galbenei. Ele sunt mult mai profunde și își au rădăcinile în stânga Nistrului, de unde provin familiile Teterea și Filipov – care sunt rude între ele.


Oleg Teterea: prietenul președintelui și împrumutul de 10 milioane de lei
Oleg Teterea are 51 de ani și, în prezent, este deputat. Este unul dintre cei mai vechi și devotați prieteni și cumetri ai președintelui Dodon.


Oleg Teterea, deputat PSRM

ZdG a scris anterior că Oleg Teterea a fost unul dintre proprietarii firmei „Hunter Elit Club”. Aceasta a reușit să arendeze, în iunie 2008, pe când Igor Dodon, cunoscut pasionat de vânătoare, era ministru al Economiei, şi la doar trei luni de la fondare, 168,7 ha de pădure în Călăraşi, Ocolul Silvic Bravicea, cu taxe anuale de doar 315 lei pentru un hectar.

În 2013, CSJ a dispus, definitiv, rezilierea contractului de arendă dintre „Moldsilva” şi SRL „Hunter Elit Club”.

Firma „Hunter Elit Club”, a fost fondată în 2008 de către Oleg Teterea și Ghenadie Merineanu, cumnatul președintelui Igor Dodon. Firma se află, de mai mulți ani, într-un litigiu cu Fabrica de Conserve din Călărași, condusă de Mihail Vlădicescu, un alt cumătru de-al președintelui. „Hunter Elit Club”, care deține și 5,7% din acțiunile Fabricii aflate în proces de insolvabilitate, a acționat întreprinderea în judecată pentru o datorie de aproximativ 10 milioane de lei, care, între timp, a crescut, calculându-se și penalitățile de întârziere.

Reprezentanții firmei au motivat cererea de chemare în judecată prin faptul că, în august 2008, Fabrica de Conserve din Călărași a împrumutat, pe un termen de doi ani, 10 milioane de lei de la Oleg Teterea.

Ulterior, la 12 aprilie 2010, Teterea, printr-un contract de cesiune a creanțelor, a cedat datoria către „Hunter Elit Club”, care mai apoi s-a adresat în judecată ca să-și recupereze banii.

În proces, „Hunter Elit Club” a fost reprezentată, la o anumită etapă, de Maxim Lebedinschi, actualul secretar al CEC, propulsat în funcție de PSRM, iar ulterior și de Vadim Filipov, fratele finului lui Igor Dodon. Procesul încă nu are o finalitate.


Cumnatul președintelui deținea 50% din firma care a primit dreptul la 10 milioane de lei


Pe lângă „Hunter Elit Club”, 32,07% din acțiunile Fabricii de Conserve din Călărași sunt deținute de Alina Boțoc, colegă de facultate cu Galina Dodon și cumătră cu familia prezidențială.

Boțoc este și proprietara din acte a 18,29% din acțiunile SA „Proura Vin” din satul Onișcani, raionul Călărași. Alina Boțoc este șefa Direcției proiecte investiționale din cadrul Agenției Proprietății Publice.

Documentele consultate de ZdG arată că „Hunter Elit Club”, în anii 2010-2013, a fost administrată de Ghenadie Merineanu, fratele Galinei Dodon.


Ghenadie Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon

Merineanu a deținut cota de 100% din companie în perioada octombrie 2010 – februarie 2013, iar în 2009-2010, pe când Teterea cesiona datoria de 10 milioane de lei firmei, cumnatul președintelui deținea 50% din capitalul social.

În 2013, proprietar și administrator a devenit Veaceslav Anghel, consăteanul lui Igor Dodon. Anghel a fost și candidatul PSRM la funcția de primar de Strășeni. El gestionează, oficial, și altă companie, „Consacces” SRL, cu activități în domeniul construcțiilor. Concomitent, este și jurist la „Exclusiv Media” SRL, singurul loc de muncă din care a avut, în 2018, venituri oficiale.

Proprietățile cumnatului președintelui
Ghenadie Merineanu, 45 de ani, cumnatul președintelui Igor Dodon, nu deține astăzi calitatea de fondator sau de administrator de firme pe teritoriul R. Moldova. Acesta a gestionat anterior firma „Hunter Elit Club” și lucrările de renovare a bazei de odihnă de la Sadova. Merineanu are în proprietate o casă de locuit în comuna Ciorescu, o suburbie a capitalei, dată în exploatare în 2016, dar și un apartament de 138 m.p. pe strada Sfatul Țării, obținut în anul 2009. În 2017, Merineanu a vândut un alt apartament de 42 m.p., amplasat pe bd. Grigore Vieru, pe care-l avea în proprietate din anul 2000.


Casa construită de Ghenadie Merineanu


Deputată socialistă, cumnata prietenului președintelui
Pe lângă fabrica de păsări din Gura Galbenei și legăturile cu „Hunter Elit Club”, Oleg Teterea deține, oficial, 90% din compania „Tedar Investment”, care avea, până în septembrie 2019, denumirea de „Tedar-Auto” și se ocupa cu reparația mașinilor.

Partenerul deputatului Oleg Teterea în această afacere este sora soției sale, Alla Darovannaia. Larisa Teterea, soția lui Oleg Teterea, este, de mai mulți ani, contabilă-șefă adjunctă la Victoriabank. Ala Darovannaia, sora sa, respectiv, cumnata lui Oleg Teterea, a devenit deputată pe listele PSRM în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Andrei Stețco, ginerele Allei Darovannaia, face parte și el din Consiliul de Administrație al SA „Avicola Gallinula”. Familia Stețco gestionează în R. Moldova mai multe afaceri în domeniul veselei și lenjeriei de pat. Oleg și Larisa Teterea sunt nașii cuplului Andrei și Cristina Stețco.


Frații Boris și Mihai Teterea și deputata Alla Darovannaia


Andrei și Cristina Stețco, împreună cu deputata Alla Darovannaia


„Export Invest”, SRL-ul care privatiza fabrica de păsări
Deputata Alla Darovannaia, cumnata lui Oleg Teterea, deține și 50% din capitalul social al firmei „Export Invest”, înregistrată tot în satul Gura Galbenei. Compania se ocupă de „intermediere și brokeraj”, fiind înregistrată în 2002.

Reprezentanți ai Primăriei Gura Galbenă au menționat pentru ZdG că, de fapt, „Export Invest”, al cărei fondator a fost, anterior, Oleg Teterea, este cea care a privatizat anterior crescătoria de păsări și că firma deține acum 91% din acțiunile „Avicola Gallinula”.

Astăzi, însă, din ferma de păsări din Gura Galbenă a rămas doar numele. În ultimii ani, aceasta nu a mai funcționat la capacitate maximă. În ultima perioadă, halele fabricii au fost date în arendă unui alt agent economic, dar, chiar și așa, de câteva luni, practic, nu există activitate.

Nașul președintelui – de 12 ani director financiar la „Metalferos”

Partenerul de afaceri al deputatei Darovannaia în firma „Expert Invest” este Sergiu Catană, nașul de cununie al președintelui Igor Dodon.

Catană este director financiar al SA deținute de stat „Metalferos”, instituție care a fost, în ultimii ani, ținta mai multor acuzații privind fraude de sute de milioane de lei. Sergiu Catană ocupă fotoliul de director financiar al „Metalferos” din 2007, an în care finul său, actualul șef de stat, era ministru al Economiei și avea în subordine societatea pe acțiuni.

Catană și-a păstrat funcția indiferent de culoarea guvernării, chiar dacă în fruntea „Metalferos” veneau oameni noi.


Serghei Catană, nașul de cununie al cuplului Igor și Galina Dodon este director financiar la Metalferos din 2007

Dodon și Catană – colegi de universitate
Sergiu Catană și Igor Dodon s-au cunoscut pe băncile facultății și în căminele Universității Agrare. Catană a studiat la Facultatea de Economie, specialitatea contabilitate și audit, fiind coleg de grupă cu Igor Grigoriev, fost șef al Agenției Proprietății Publice, devenit, între timp, unul dintre contestatarii actualului președinte.


Sergiu Catană, directorul financiar al Metalferos și Igor Dodon au făcut cunoștină pe băncile Universității Agrare

În același an și în același cămin, specialitatea Economie, au mai studiat și locuit Igor Dodon și Viorel Melnic, fost șef al Serviciului Vamal și fost deputat ales în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, plecat subit din Parlament pe când procurorii efectuau percheziții la mai multe persoane bănuite că aveau tangențe cu frauda bancară.


„Export Invest”, fondată de Darovannaia și Catană, este, la rându-i, una dintre fondatoarele Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei, entitate care a fost condusă, în anii 2002-2005, chiar de către Igor Dodon.

Vecinii. Trei penthouse-uri și o casă
Relațiile dintre familiile Dodon, Teterea și Catană nu se intersectează doar în lumea afacerilor, ci și la propriu, seara, după ce toți își termină lucrul și ajung acasă.

Dacă Igor Dodon și familia sa locuiesc într-o casă la sol, despre care ZdG a scris anterior, familiile Teterea și Catană trăiesc la câteva zeci de metri distanță, în două penthouse-uri amplasate în două blocuri vecine din strada Onisifor Ghibu, a căror priveliște țintește exact către curtea prezidențială.


Casa președintelui Dodon se află la câteva zeci de metri de blocurile unde locuiesc fratele, nașul și unul dintre cei mai apropiați prieteni și cumetri
Soții Oleg și Larisa Teterea locuiesc într-un apartament cu cinci camere și o suprafață de 165 m.p., amplasat la etajul 10. Aceștia au investit în apartament încă din luna aprilie 2006, iar în 2014 l-au înregistrat pe numele lor la Cadastru.

Soții Sergiu și Ina Catană locuiesc în blocul vecin, tot la etajul 10, tot într-un apartament cu cinci odăi având suprafața de 164 m.p.. Aceștia au investit în locuință încă în decembrie 2006, iar în 2010 și-au înregistrat dreptul de proprietate.

Penthouse-ul fratelui președintelui
În același complex de blocuri locuiește un alt pilon important din viața președintelui, fratele său, Alexandru Dodon, și soția acestuia, Ecaterina. Cei doi soți locuiesc, la fel, la etajul 10, în același bloc cu soții Catană, tot într-un penthouse cu cinci camere. Singura diferență e că locuința soților Dodon este mai mare, având 202 m.p..

Fratele președintelui a început să investească în acest apartament în noiembrie 2006, iar în noiembrie 2009 a înregistrat la Cadastru dreptul de proprietate asupra bunului. Și casa președintelui, și cele două blocuri în care locuiesc familiile Dodon, Catană și Teterea, au fost construite de aceeași companie de construcții, „Reconscivil”.

Și sediul fundației de binefacere a Galinei Dodon, „Din Suflet”, se află într-un apartament înregistrat pe numele „Reconscivil”.

În 2015, Serghei Juncu, ofițerul de protecție al președintelui și fratele nașei sale de cununie, a cumpărat un apartament de 78 m.p. tot de la „Reconscivil”.

Evoluția relației Dodon-Mudreac
Alexandru Dodon are 43 de ani și este fratele mai mic al președintelui. A fost, până în 2010, vicedirector al Agenției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală, entitate condusă pe atunci de actualul deputat socialist Radu Mudreac, un alt om din anturajul familiei Dodon, a cărui avere a crescut substanțial în ultimii ani.


Alexandru Dodon împreună cu soția sa, Ecaterina, și cei doi copii


Mudreac și-a finalizat, în 2018, construcția unei case de locuit în Chișinău, iar în 2015, firma la care acesta deținea o cotă de 50%, „Gradioni” SRL, a construit un centru comercial în apropiere de Piața Centrală din Chișinău.


Radu Mudreac

Astăzi, cota sa parte aparține unei companii înregistrate în România, „Kashalot&Cemir” SRL, deținută de medicul veterinar Iurie Samson, tot el unul dintre fondatorii firmei „Vig-Vet”, care deține o clinică veterinară în capitală. Samson este și unul dintre donatorii constanți ai PSRM.

Radu Mudreac deține în proprietate și un apartament de 103 m.p., obținut în 2011 prin contract de donație de la părinții săi, care au cumpărat locuința în 2009, când fiul lor era șef al Agenției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală.

Alexandru Dodon a fost demis din funcția de vicedirector în 2010, în aceeași perioadă în care a fost demis și Radu Mudreac, pentru „multiple încălcări grave, constatate conform unui act din 1 iulie 2010, privind rezultatele evaluării avizelor sanitar-veterinare de export/import, semnate de acesta în perioada 12 ianuarie – 17 februarie 2010”. Deși Alexandru Dodon a atacat actul în judecată, instanțele i-au respins cererile.

De la politică – la afaceri cu fiul procurorului general al Rusiei
În ultimii ani, Alexandru a cochetat cu politica, iar mai recent – cu afacerile. A candidat, fără succes, la funcția de primar de Călărași, a fost asistent al deputatului Mudreac, iar în ultimul an s-a lansat, vertiginos, în afaceri.Mai întâi, la 18 iulie 2019, Alexandru Dodon obține o cotă parte de 15% din firma „Arhpley Development”, înregistrată la Moscova. Compania a fost fondată acum câțiva ani, iar unul dintre proprietari este Igor Chaika, fiul milionar al controversatului procuror general al Rusiei, Iurii Chaika.

Conform informațiilor de pe site-ul său, principala activitate a companiei sunt imobiliarele, inclusiv construcția blocurilor locative în orașul Moscova.

La 30 august 2019, Alexandru Dodon s-a asociat cu Igor Chaika și în altă companie din Rusia, devenind proprietar al 10% din acțiunile unei firme responsabile de colectarea și de prelucrarea deșeurilor: „Promyshlenyi Ekologicheskii Operator”.

Partenerul fratelui, unul dintre sponsorii fundației primei doamne
În februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Chaika era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro deschis la Victoriabank din Chișinău al Fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro, iar banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika.


Igor Dodon și Igor Chaika

La puțină vreme după realizarea acelui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către „Delovaya Rossiya”, la care Chaika este co-președinte. Acesta a fost de mai multe ori în R. Moldova, pe parcursul mandatului prezidențial al lui Igor Dodon.

Decembrie 2019: fratele președintelui se lansează în agricultură. Mama a cumpărat zeci de terenuri agricole
În decembrie 2019, Alexandru Dodon a făcut primul pas spre lansarea sa oficială în afaceri și pe teritoriul R. Moldova. Acesta figurează în actele Agenției Servicii Publice drept unic fondator al firmei „Agrofactory” SRL, având activități declarate în agricultură. SRL-ul este înregistrat la Sadova, localitatea de baștină a fraților Dodon, și are un capital social de 10 mii de lei. Compania este administrată de Andrei Bîrcă.

Alexandru Dodon s-a lansat în afaceri deși, în ultima declarație de avere și interese depusă de el, pe când era asistent de deputat, nu raporta că ar avea surse financiare care să-i permită inițierea sau participarea în afaceri. În 2016, an în care fratele său devenea președinte, oficial, familia Alexandru și Ecaterina Dodon raporta un venit cumulat de doar 120 de mii de lei, bani obținuți de cei doi soți doar din salarii.

Fratele președintelui și-a deschis firmă cu profil agricol după ce, în anii 2014-2018, mama sa și a președintelui, Galina Dodon, a cumpărat câteva zeci de terenuri agricole chiar la intrarea în Sadova.


Terenurile cumpărate în ultimii ani de mama președintelui se află chiar la intrarea în Sadova. Foto dronă: Andrei Cebotari

Astăzi, pe aceste terenuri sunt amplasate câteva iazuri, iar recent a fost inițiată construcția unui drum.
Baza de odihnă de la Sadova: „Vine des. De obicei vinerea seara, cu mașini, cu pază, cu tot”
În noiembrie 2016, ZdG scria despre interesele apropiaților lui Igor Dodon la baza de odihnă „Sadovo”, situată într-o zonă ecologic curată și pitorească a Codrilor, la aproximativ 3 km de centrul satului Sadova, localitatea de baștină a lui Igor Dodon.

Proprietatea, care se extinde pe o suprafață de peste 11 ha, a fost cumpărată, în iulie 2015, de către o companie înregistrată în Marea Britanie cu doar o lună mai devreme, „Chester Business” LP. Mai exact, compania britanică a preluat „Baza de Odihnă Sadovo” SRL, care deținea întreaga proprietate, iar Mihail Porubin, un apropiat al președintelui Dodon, a fost instalat în funcția de administrator.

În ajunul alegerilor prezidențiale din 2016, lucrările de renovare a bazei de odihnă erau în plină desfășurare. ZdG a scris atunci că cel care le gestiona era Ghenadie Merineanu, cumnatul președintelui.

Citiți și: (video, doc) Oamenii lui Dodon la baza de odihnă offshore

Între timp, renovarea bazei de odihnă a fost finalizată, iar oameni din sat spun că șeful statului își petrece mai toate weekend-urilor libere anume în această locație. Deși, oficial, administratorul firmei care deține baza de odihnă este Mihail Porubin, de facto, aceasta este gestionată de un localnic.

„Vine des (Igor Dodon, n.r.). De obicei, vineri seara, cu mașini, cu pază, cu tot. Vinerea trecută a fost. Este proprietatea lui. În sat toți știu. Sunt angajați oameni care fac mâncare. Acolo cresc porci, cresc capre, mai multe”, ne spune o persoană care locuiește aproape de drumul ce duce spre baza de odihnă.

Drona: Case particulare, iaz și căsuțe din lemn
Filmată cu drona, proprietatea arată „de milioane”. Se zăresc mai multe clădiri multietajate, case, un lac bine amenajat, cu o casuță din lemn chiar pe mal, dar și câteva foișoare. La intrarea pe teritoriul bazei de odihnă este instalată o barieră, cu litere vizibile fiind anunțat că este „proprietate privată”, iar accesul – interzis.


Baza de odihnă „Sadovo” fotografiată cu o dronă/ autor: Andrei Cebotari

Paznicii și muncitorii care au venit după ce au văzut că filmăm au refuzat să ne ofere datele de contact ale persoanei care administrează locația. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că filmăm și au evitat să răspundă la întrebările despre legăturile lui Igor Dodon cu baza de odihnă.

„Eu nu știu cine vine și cine nu vine. Ce mă interesează pe mine cine vine și cine nu vine?”, ne-a zis un bărbat care, inițial, s-a prezentat drept paznic, iar ulterior – proprietar. La câteva minute după discuție, la fața locului a venit altă mașină, în care erau doi bărbați care, la fel, nu au dorit să discute despre proprietarul bazei de odihnă.
Dodon în 2016: „La baza de odihnă este un investitor din Rusia”
În 2016, când ZdG dezvăluia că oameni din anturajul președintelui sunt implicați în reparațiile de la baza de odihnă din Sadova, Igor Dodon spunea că „la baza de odihnă este un investitor din Rusia, care a decis să o cumpere după ce cineva voia să o vândă vreun an-doi în urmă. Mai departe cine se ocupă… bine, eu i-am recomandat o persoană-două… Toate întrebările la investitorul străin. Este investitor din Federația Rusă, dacă o să vrea, o să iasă și o să spună. Eu nu pot să vă spun”, zicea actualul președinte.


Vadim Ciubară


Documentele aferente tranzacției din 2015 arată că prețul plătit de compania înregistrată în Marea Britanie a fost de 1,52 milioane de lei, iar în negocieri au fost incluse și datoriile pe care le aveau vechii proprietari, în sumă de 7 milioane de lei. Actele consultate de ZdG arată că firma engleză „Chester Business” LP, fondată, la rându-i, de două companii din Belize, îl are ca beneficiar pe Vadim Ciubară, omul din spatele unei companii din domeniul media afiliată PSRM.

În perioada tranzacției, însă, ZdG a constatat că firma engleză a fost reprezentată în R. Moldova de un cetățean rus, Iaroslav Țurcan. Doar că, acel cetățean rus este originar din Dubăsari, a studiat la Universitatea de Stat din Moldova și vorbește limba română.


Iaroslav Țurcan

Cetățeanul rus – moldovean din Dubăsari și președinte al Fundației „Din Suflet”
Iaroslav Țurcan deține pașaport rusesc din 2013, iar pe rețelele de socializare și în viața reală, este susținător al PSRM și al familiei prezidențiale.

În Moscova, acolo unde locuiește, face parte din cercul de apropiați ai lui Vadim Ciubară. Numele lui Țurcan figurează și în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată, de fapt, de Galina Dodon.Vadim Ciubară și Iaroslav Țurcan, moldoveanul cu cetățenie rusă, nu sunt însă singurele legături între baza de odihnă și Igor Dodon.

Aceleași documente consultate de ZdG arată că, într-un litigiu juridic din 2017, „Baza de odihnă Sadovo” a fost reprezentată de către Vadim Filipov, fratele finului președintelui, în baza unui mandat emis pe 14 martie 2016.

Cumnata președintelui și relațiile cu „unicul producător autohton de dezinfectanți”Ecaterina Dodon, cumnata șefului statului, a activat, în perioada 2014-2017, în calitate de administratoare a „Chemix Grupp” SRL, care se recomandă drept „unicul producător autohton de dezinfectanți profesionali ai mărcii comerciale „Chemix”.

Firma fondată în 2008 îl are acum în calitate de co-proprietar pe Dinari Cojocaru, consilier muncipal pe listele PSRM, tot el, finul de cununie al cuplului Alexandru și Ecaterina Dodon.

În anii 2011-2014, compania a obţinut nu mai puţin de 50 de contracte cu instituţiile statului (în special spitale, dar printre clienţi fiind şi Banca Naţională a Moldovei) în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

Potrivit informațiilor publice, firma deține o bază de producere pe strada Muncești și un depozit pe strada Uzinelor din Chișinău. Ea apare în registrul controalelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ANSA la domeniul: „supraveghere a farmaceutică veterinară și Furaje”, domeniu de specialitate a lui Alexandru Dodon.

În 2012, SRL-ul a raportat venituri din vânzări în valoare de 2,28 milioane de lei.

Istoricul companiei arată că Ecaterina Dodon a deținut funcția de administratoare în anii 2014-2017, iar până atunci era angajată în calitate de specialistă în serviciul personal.

Și soțul său, Alexandru Dodon, a fost angajat în acea perioadă în cadrul companiei. Totodată, acte consultate de ZdG mai arată că „Chemix Grupp” a ajuns în anturajul familiei Dodon în 2010, fiind achiziționată de la o firmă estoniană. În anii 2010-2014, unul dintre fondatorii ei a fost chiar actualul deputat Oleg Teterea, un alt apropiat al președintelui.

Finul fratelui: Apartament de la „Reconscivil”, donații generoase și firma soției, nedeclarată
Dinari Cojocaru, finul lui Alexandru și Ecaterina Dodon, locuiește, la fel ca și nașul său, dar și ca mulți alți oameni din anturajul președintelui, într-un apartament construit de compania „Reconscivil”. Locuința, cu suprafața de 125 m.p., a fost cumpărată de soții Dinari Cojocaru și Mariana Arapan în 2017, direct de la compania de construcții.


Mariana Arapan, soția lui Dinari Cojocaru

Cojocaru, cu viza de domiciliu în Călărași, raionul de baștină al fraților Dodon, este medic de profesie, consilier municipal pe listele PSRM și unul dintre cei mai fideli donatori ai PSRM. În 2014, de exemplu, Cojocaru a contribuit la bugetul socialiștilor cu 407,5 mii de lei, deși raporta venituri oficiale de 10 ori mai mici în perioada donației.

În 2018, soția lui Dinari Cojocaru, Mariana Arapan, de profesie medic de familie, a intrat și ea în afaceri. Ea deține 10% din capitalul social al companiei „Premium Trade Group”, având activități declarate în domeniul producerii și prelucrării cărnii.

Consilierul municipal Dinari Cojocaru nu indică în declarațiile de avere și interese veniturile partenerei sale de viață, dar și compania la care aceasta este fondatoare.

Televiziunile socialiștilor. Cazul „Exclusiv Media”
Igor Dodon a preluat PSRM în decembrie 2011. Peste trei ani, formațiunea a acces în Parlament, iar peste alți doi ani, Igor Dodon a câștigat la prezidențiale și a devenit președinte al R. Moldova. Paralel cu ascensiunea politică, socialiștii au creat un adevărat holding media, gestionat, rând pe rând, de oameni din anturajul familiei prezidențiale.

Mai întâi a fost „Exclusiv Media”. Firma este înregistrată în octombrie 2011, cu doar o lună înainte ca Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Ceban să părăsească Partidul Comuniștilor din R. Moldova. Inițial, compania se ocupa de gestionarea ziarului de limbă rusă „Argumentî i faktî”. Ulterior, însă, a dezvoltat sau a preluat mai multe proiecte media.

Din ianuarie 2016, „Exclusiv Media” creează și gestionează NTV Moldova, care retransmite postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone.

Proprietățile „exclusive” ale companiei
Peste doar un an, în ianuarie 2017, se lansează „Exclusiv TV”, care difuzează emisiuni de divertisment ale postului tv rusesc „THT”, dar și emisiuni autohtone.

În septembrie 2017, „Exclusiv Media” fondează o altă companie, „Exclusiv Sales House”, care începe să vândă publicitate pentru posturile de televiziune create de „Exclusiv Media”, dar și alte instituții media afiliate socialiștilor. În scurt timp, aceasta devine al doilea cel mai important jucător de pe piața publicității, după „Casa Media”, afiliată lui Vladimir Plahotniuc, gestionând zeci de milioane de lei.

În septembrie 2019, „Exclusiv Media” a preluat și compania care deține ziarul de limbă rusă „Komsomolskaia Pravda Moldova”.

În aprilie 2015, cu câteva luni înainte de lansarea postului NTV Moldova, compania „Exclusiv Media” cumpără de la SA „JLC” un spațiu de 369 m.p., amplasat pe str. Ion Neculce din Chișinău. Peste doi ani, în aprilie 2017, compania mai procură un alt spațiu, adiacent, cu suprafața de 120 m.p.. La această adresă sunt studiourile NTV Moldova.


Proprietățile media ale „Exclusiv Media”

Consătenii de la firma care gestionează holdingul media
„Exclusiv Media” SRL nu a fost niciodată, oficial, în proprietatea familiei Dodon, chiar dacă Galina Dodon este, de mai mulți ani, omul care gestionează, din funcția de director financiar, operațiunile financiare ale companiei. În 2018, Galina Dodon a obținut peste 300 de mii de lei sub formă de salarii de la „Exclusiv Media”.

Oamenii din anturajul cuplului prezidențial au condus însă tot timpul „Exclusiv Media”. Inițial, fondator și administrator a fost Veaceslav Anghel, membru PSRM, originar din Sadova, implicat și în administrarea companiei „Hunter Elit Club”.

La fondare, compania avea adresa juridică într-un apartament care aparține soților Corneliu și Ludmila Furculiță. Corneliu, la fel ca și Veaceslav Anghel, este consătean cu Igor Dodon.Părinții lui Furculiță trăiesc modest, la Sadova, fiind o familie de foști profesori. Corneliu a ajuns în anturajul familiei Dodon pe când activa la Fabrica de Conserve din Călărași, gestionată de cumetrii lui Igor Dodon.

În 2015, Corneliu Furculiță a preluat, oficial, compania „Exclusiv Media”, al cărui proprietar în acte figurează și în 2019. Tot în 2015, în funcția de administrator al firmei venea Petru Burduja, un alt om din anturajul cuplului prezidențial.

Colegul de facultate al primei doamne
Burduja a absolvit Universitatea Agrară din Moldova în 1999, în același an cu Galina Dodon. Burduja a obținut diplomă cu specialitatea contabilitate și audit împreună cu Alina Boțoc.


Galina Merineanu Dodon, diplomă cu specialitatea management, împreună cu actualul ministru al Agriculturii, Ion Perju, fostul consilier al președintelui Dodon.
Petru Burduja a fost șef la SA „Tracom” în perioada în care Igor Dodon era ministru al Economiei, iar în 2010-2011 a fost director financiar la Fabrica de Conserve din Călărași, gestionată de cumetrii cuplului prezidențial, Alina Boțoc, Oleg Teterea și Mihail Vlădicescu.


Petru Burduja


Din iunie 2019, administratoarea companiei „Exclusiv Media” a devenit Ludmila Furculiță, soția deputatului socialist Corneliu Furculiță.

Sediul „Accent” TV și „Primul în Moldova”, cumpărat în 2018
Urmele oamenilor președintelui le găsim și la posturile de televiziune „Accent” TV și „Primul în Moldova”, care a început, din acest an, să retransmită emisiunile postului de televiziune rusesc „Pervîi Canal”. „Accent” TV și „Primul în Moldova” sunt gestionate de „Telesistem TV” SRL, care, din 2015, este proprietatea firmei rusești „Media Invest Service”, fondată și administrată de moldoveanul originar din Bălți, Vadim Ciubară. Compania rusească a fost înregistrată la Moscova în martie 2015 și are un capital social de doar 10 mii de ruble rusești.


Sediul “Accent TV” de pe str. Șciusev

În decembrie 2018, Vadim Ciubară a procurat un spațiu nelocativ cu o suprafață de 777 m.p. pe str. Sciusev din Chișinău, acolo unde își desfășoară activitatea postul TV „Primul în Moldova”. Un asemenea spațiu costă, la preț de piață, peste jumătate de milion de euro.


Alexandru Dodon și Vadim Ciubară (al doilea din dreapta)

Documentele privind înregistrarea companiei „Telesistem TV” arată că aceasta a aparținut, până în 2015, tot unei firme din Rusia, „Volga Export”, care a cumpărat-o în 2013 cu 30 de mii de euro, dar a vândut-o în 2015 lui Vadim Ciubară cu doar 12 mii de ruble rusești (aprox. 170 euro).

Aceleași documente arată că, din 2015, „Media Invest Service” a fost reprezentată în R. Moldova de către Vadim Filipov, membru CEC desemnat de PSRM, reprezentant al altor companii afiliate socialiștilor. Filipov a deținut procură generală și putea lua orice decizie în locul proprietarului, aflat la Moscova.

În noiembrie, firma lui Ciubară a preluat compania care gestionează ok.ru și mail.ru în Moldova
În luna noiembrie 2019, compania rusească Media Invest Service, fondată de Vadim Ciubară, a preluat și compania „Media Contact” SRL, cea care se prezintă drept entitatea care gestionează site-urile și rețelele de socializare cu cel mai mare impact din Moldova.


„Media Contact” este reprezentantul regional al „Mail.Ru Group” în Moldova. „Noi oferim servicii de plasare a publicității pe cele mai populare site-uri din Moldova: Mail.ru, Odnoklassniki.ru, Мой Мир, VK, Noi.md, Unimedia”, se menționează pe site-ul casei de publicitate Media Contact, preluată recent de firma lui Ciubară.

Finii finilor lui Dodon și o pistă – Elveția
În afară de această companie, Vadim Ciubară nu are înregistrate pe numele său alte firme active în Federația Rusă. În vârstă de 39 de ani, Ciubară a fost unul dintre cei câțiva apropiați care l-au însoțit, în 2017, pe Igor Dodon pe muntele Athos. Este originar din Bălți, acolo unde locuiește mama sa, numele căreia apărea în anii 2000 în presa din România pentru o tranzacție care viza o tranzacție din Iași.


În august 2017, Igor Dodon și o parte din cei mai importanți oameni din anturajul său au fost pe muntele Athos. Printre ei a fost și Vadim Ciubară

În ultimul an a încercat să fie discret. Și-a șters fotografiile de pe rețelele de socializare sau și-a securizat conturile. ZdG a constatat însă că Vadim și Natalia Ciubară sunt finii de cununie ai lui Lilian și Diana Filipov, care sunt finii cuplului Galina și Igor Dodon.


Fina și nașa. Natalia Ciubară și Diana Filipov, soția lui Lilian Filipov, finul și ofițerul de protecție al președintelui

Pe o rețea de socializare, Natalia Ciubară afișează fotografii din mai multe călătorii, unele exotice. Cel mai des aceasta vizitează orașul elvețian Lugano, aflat la frontieră cu Italia, oraș în care s-a stabilit de câțiva ani sora sa, căsătorită cu un cetățean elvețian și angajată în calitate de administratoare a unei clinici dentare.


Natalia Ciubară, soția lui Vadim Ciubară, în Elveția


Victor MOŞNEAG
Sursă: www.zdg.md


0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania