Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

05.03.2020:  NEGOCIERI între PD și PSRM pentru formarea unei coaliții, cu Nichiforciuc și Furculiță: Democrații vor să „coloreze” socialiștii, pentru a-i face „proeuropeni” și cer conducerea a 50% din cele nouă ministere. Ce spun resprezentanții PSRMReprezentanții Partidului Democrat (PD) și cei ai Partidului Socialiștilor (PSRM) s-au întâlnit astăzi la Parlament pentru a discuta despre viitoarea coaliție de guvernare.

Din partea democraților au mers la negocieri Dumitru Diacov, Alexandru Jizdan și Eugeniu Nichiforciuc, iar de la socialiști au venit la întâlnire Vlad Batrâncea, Corneliu Furculiță și Adela Răilean.

În cadrul conferințelor de presă susținute separat după negocieri, reprezentanții PD și cei ai PSRM au anunțat că au discutat despre „principiile” în baza cărora ar urma să funcționeze viitoarea coaliție și care sunt similare cu cele incluse în fostul acord dintre PSRM și Blocul „ACUM”.

Președintele fracțiunii democraților din Parlament, Dumitru Diacov, a declarat că PD se vrea „un garant”, într-o eventuală coaliție cu socialiștii, al parcursului european al R. Moldova și la această etapă nu s-a discutat despre partajarea instituțiilor între potențialii parteneri de la guvernare.

„Am discutat direcții de activitate și sigur că prioritatea noastră este ca noi să ne implicăm în acele sectoare care privesc relațiile noastre cu partenerii externi, UE, așa cum am spus, și, într-o măsură oarecare, responsabilitățile legate de politica externă a R. Moldova. Noi avem nouă ministere. Eu cred că, dacă 50 la sută din ministere vor fi ghidate de PD, va fi o chestie normală”, a spus Diacov.

Democratul a adăugat că va încerca să schimbe socialiștii, pentru a-i face mai „europeni”. „Noi o să încercăm să-i recolorăm să devină proeuropeni. În R. Moldova totu-i relativ. Cândva, occidentalii și domnul Băsescu personal ne-a trimis reprezentant în 2005, cu rugămintea ca să-l votăm pe Voronin”, a exemplificat Diacov.

Socialistul Vlad Batrâncea a confirmat că democrații și-ar dori ministerul de Externe și al Economiei, dar a precizat că aceste lucruri abia urmează a fi discutate în cadrul negocierilor ce ar putea dura câteva săptămâni.

Potrivit lui Batrâncea, viitorul acord nu va conține anexe secrete, iar democrații sunt gata să susțină majoritatea prevederilor din acordul semnat anul trecut de socialiști cu Blocul „ACUM”.

„Astăzi, alianța Șor-Candu-Sandu dorește să realizeze un scenariu de alageri anticipate. (...) Noi nu considerăm că acest scenariu este cel mai bun pentru R. Moldova și nu vedem ideea acestor alegeri anticipate ca o posibilitate de a produce o schimbare”, a spus Batrâncea.


Sursa: www.ziarulnational.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania