Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

10.03.2020:  Mama lui Igor Dodon, fostă profesoară de română, consilier local al PSRM: Are peste o sută de terenuri agricole
Картинки по запросу "Mama lui Igor Dodon, fostă profesoară de română, consilier local al PSRM: Are peste o sută de terenuri agricole"


Având un fiu în funcția de președinte de țară, mama șefului statului Galina Dodon nu stă nici ea într-o parte de activitatea politică. Astfel, pensionară fiind, fosta profesoară de limbă română din localitatea Sadova, raionul Călărași, este consilieră locală din partea Partidului Socialiștilor, formațiune condusă anterior de fiul său Igor Dodon. La fel, se pare că femeia are și o activitate economică pe măsură, fiind proprietara a peste o sută de loturi de terenuri agricole, valoarea cadastrală a cărora depășește suma de 385 de mii de lei.

Solicitată de Anticorupție.md, o funcționară de la Primăria Sadova a comunicat la telefon că Galina Dodon face parte din Comisia buget și finanțe a Consiliului local. Funcționara a mai comunicat că mama președintelui, care este trecută de 65 de ani, este pensionară și nu mai lucrează în școală de câțiva ani.

În Declarația de avere semnată la 13 ianuarie 2020, fosta profesoară declară în proprietate casa de 240,8 metri pătrați din satul Sadova, Călărași, precum și trei construcții auxiliare din gospodărie. Potrivit documentului, imobilele au fost moștenite de la soțul său, decedat în 2013.

Galina Dodon a mai raportat 103 terenuri agricole, cu suprafața totală de 28,3 hectare, evaluate la 387,2 mii de lei. Două dintre loturile declarate, cu suprafața de 11 și de 13 ari, părinții lui Igor Dodon le-au primit gratuit în anul 2000, de la administrația locală.

Terenurile au început a fi cumpărate în anul 2013, atunci fiind achiziționate cinci loturi. Ultimele terenuri, în număr de 12, au fost achiziționate în 2018. În mare parte, este vorba de loturi de câțiva ari. Totuși, două dintre acestea depășesc suprafața de 4 hectare fiecare, fiind procurate în 2013 - în sumă de 46.139,78 lei, dar și în 2017 - în valoare de 80.000,00 lei.

Pe lângă aceste cheltuieli, Galina Dodon a reușit să facă și unele economii. Consiliera a raportat un depozit bancar cu 153,6 mii de lei, și două conturi curente, cu 10.770 și 2.721 de lei.

Asta chiar dacă, potrivit Declarației de avere, mama președintelui a avut anul trecut venituri oficiale de 23.597 de lei din pensie - circa 1.966 lei lunar, iar 600 de lei i-a primit ca suport unic de la CNAS în calitate de ajutor de Paște de la Partidul Democrat din Moldova. O altă sumă de 7.024 de lei a constituit dobânda din depozitul bancar.

Ziarul de Gardă scria într-o anchetă publicată la finele anului trecut, că pe terenurile procurate de Galina Dodon sunt amplasate mai multe iazuri. „Mama mea locuiește în Sadova, iar terenurile care sunt înregistrate pe ea sunt în mare parte cote primite de părinții mei după lichidarea întreprinderii agricole colective. Respectiv, e vorba de o moștenire de decenii. O parte din terenuri sunt trecute de pe numele tatălui meu, decedat în 2013, o parte sunt în urma schimbului de terenuri în scop de consolidare, iar câteva au fost procurate. În orice caz, nu este vorba în niciun fel de investiții din banii mei”, a declarat atunci șeful statului la solicitarea Ziarului de Gardă.

Amintim că mama președintelui a lucrat în calitate de profesoară la gimnaziul din sat. Tatăl, Nicolae Dodon, fost secretar a PCRM din Sadova, a decedat în 2013.


Sursă: deschide.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania